Законова гаранция - 2 години. Всичко над тези 2 години е гаранция на производителя (мъжка дума, на добра воля), и понякога покрива нещата от законовата, но понякога има ситен шрифт. Ако не си съгласен с нещо над тези две години или не ти покрият - не можеш да ползваш КЗП примерно. За мен е показателно друго обаче с тези дълги гаранции и затова ги предпочитам - че все пак производителя ти дава гаранция и заявка за качествен продукт. Поне не съм чел скоро случай, за някой ползвал гаранция над тези две години. Примерно знам за случаи на ползващи (а и аз самият) на хладилник - български (от Пловдив), изпратиха ми една дефектирала част, след 4 -тата година - БЕЗПЛАТНО, име ли чистят - не знам. Не е кой знае какво, но гаранцията ми беше 3 години. Сега имам друг такъв в ново жилище. Аз съм доволен - най тихият в класа си, а много плюят тук по него. Да не говорим че и тук се робува на марки, и много сгреших с една много рекламирана марка тук - на два пъти, като си проучвах за пералня и печка. Явно има скрит маркетинг - реклама. Все едно всички които не са влезли в някой форум и не са прочели, и вече са прецакани. Оплювани производители, продават "тотален брак" - с гаранция 5 години и не са фалирали още, на някой който не е прочел че са "боклуци". Е аз си взех няколко такива продукти "боклуци" и съм предоволен.