Mitsubishi Electric - MSZ-FD25VA
Два, в две стаи ~13 кв.м. и 15 кв.м., височина 2.65 м
ПЛЮСОВЕ:
1. Изключително тихи!
- никога не съм чувал "преливане на фреон", "бълбукане", "течаща вода" или нещо подобно (и в режим отопление и при охлаждане)
- дори през нощта, не мога да "чуя" дали климатика работи или се е изключил и е в режим "проверка на температура"(вентилатора е на min или auto). Това което чувах, беше движението на "окото"...
- външните тела( монтирани са на метър и половина под вътрешните, на същата стена) не мога да разбера дали се включват(нямам достъп до тях), излизах пред блока да ги гледам, за да видя, че вeнтилаторите се въртят, т.е. работят! (Вярно, топло е и работят на минимум, имат и тампони). Това го пиша, защото от две,три години през нощта, чувам един неприятен брум(нискочестотен шум или вибрация). Най-вероятно, брумът идва от климатик! Комшията с климатика е на петия етаж, а аз съм на втория....
2. Температурата в стаята, е точно колкото съм я задал от дистанционното.
-температурата я меря, долу на пода(там където се "търкаля" детето) и на шкафчето, на около 70-80 см от пода(вярно, не съм я мерил на два метра от пода, ама и аз съм висок само метър и осемдесет...)
3. Не ми духа на главата( няма "течение")
-и да духа, не ми духа с минус десет на охлаждане и с плюс осемдесет на отопление(та да се чудя къде да се скрия..)!
-когато не топли,т.е. като се е изключил, си вдига "перките" нагоре и "чака", не че ако са надолу се усеща кой знае какво... явно не му трябва да върти въздуха из цялата стая, за да разбере каква е температурата
4. Не осветява като нощна лампа, т.е. дискретен
-виждал съм климатици, с каква ли не чудна, светеща информация по панела им,(компютъра ми е срещу леглото, зеления диод направо може да те побърка...)
5. Мести струята наляво,надясно, в зависимост от това, къде трябва да топли
-има настройка за местположението на климатика спрямо стените( т.е. ако е близо до лявата стена, духа в дясно)
-стаите, са ми малки,затова ефект никакъв!, но все пак..
6. Режим самопочистване.
- е, не излиза едно циганче да мете наоколо, но явно си изсушава вътрешностите, за да не става блато...
МИНУСИ
1.Скъп!
- едва ли има по-скъпа 25-ца(девятка) от това чудо, а дали си струва парите не е ясно...
2. Няма информация за температура- нито на тялото, нито на дистанционното
-явно производителите са решили, че не трябва!, колкото си му задал ,ТЯ е толкова
3. Вътрешното тяло е "огромно"
-направо си е "дебело" , но затова, уж е по-тихо(не че ме бърка горе на тавана дали заема 30 или 50 см.)
4. Под 333 Вт не съм го видял да работи.
- тоест, работи ли климатика, минимума е това! Има други климатици за които пишат, че минималната консумация е 150 Вт..
5.Няма подсветка на дистанционното
-не че имам дистанционно с подсветка, но прочетох, че има клими с дистанционно с подсветка..Като се замисля : смисъл няма(ти си го настроил климатика, какво ще го ровиш посред нощите...)
Това е.
Предната седмица когато външните температури бяха 8-10* , консмацията му беше 4-5 KW за нощ.Сега навън е почти 20* , не казвам нищо,но жената ще го пусне поне на 24*