Напълно съм съгласен с казаното....Първоначално публикувано от blue1
Напълно съм съгласен с казаното....Първоначално публикувано от blue1
Аз за японец си мисля за втора употреба,във двете фирми където ходих,офертите са м/у900 и 1100лв. за 14-ка плюс монтаж,в зависимост от възраста на модела.Но понеже не се ориентирам в японските означения не съм сигурен че моделите,които ми предлагат,наистина отговарят на европейската 14-ка.Какво означение при японските отговаря на 14?По въпроса за определянето на необходимата мощност,помещеноито е между 60 и 70 кубика/доста е разчупено,а в момента не съм там да го сметна точно/,със северно изложение,ПВЦ дограма с не много добро качество и голяма площ,а съседните апартаменти се отопляват.Зимата във Варна е мека,но квартала е сравнително ветровит/Цветния/.За екстремни студове разполагам с печка на дърва/няма да я демонтирам/,но прдпочитам да я ползвам предимно ако спре тока.П.П. Пловдив е супер град,с добри цени и хубави хора,ама много далече от Варна бе!....Малииии още си спомнянм какво мазало беше на концерта на Металика!
За Мидеата разбрах че е най-надеждна от китайските,не робувам на марки,но като им гледам КОП-овете/2,5-3,5/ се чудя не е ли по-добре да взема две духалки по 20 лева,и със повечко сланина и винце........Първоначално публикувано от vanko68
снегорин - а защо реши че ти е нужна 14 - ка...?по добре опиши помещението с всички подробности ....имам нещо в предвид , но искам да видя какво ще отопляваш...изолация,дограма, съседите топлят ли те..и т.н....дояде ми се сланинка...не е честно..имам само вино...
На 14 BTU се равняват 4100 вата, т.е. японският модел трябва да е със цифрово обозначение в модела 28, но ако е много нов модел е възможно да е 36 за най-сигурно виж мощността на отопление трябва да е поне 4000 вата. За това, че си от Варна за някои пловдивски фирми не е проблем, ще ти поемат гаранцията. За китайски имитации тук не говорим.Първоначално публикувано от snegorin
Ето ти чисто нов климатик за същите пари .... http://v-clima.com/prod.php?id=klima...ftxs35d_rxs35d
По-скоро е това http://v-clima.com/prod.php?id=klima...txs35d_arxs35f
Помещението е 28-30м/2,на височина е 2,4м,съседите отвсякъде отопляват,изложение-север,огромен прозорец1.40на 5м.от зората на ПВЦ дограмата/не е стъклопакет,но са 2-ни стъкла/все пак е по-добре от дървена,стената под прозореца е на половин тухла дебелина,но смятам да и сложа 5см стеропор/под наем съм там и не си струва скъпи ремонти/.Отгоре има таванска спалня,която зимата няма да ползвам и отоплявам,сградата е тухлена,останалата част от северната стена /около 2м./е на цяла тухла дебелина.След 2-3 години,като си довърша къщичката,смятам да го преместя в помещение от 35 м/2,със 10 см.вата навсякъде отвътре,5см.фибран/стиропор отвън,доста големи южни прозорци ПВЦ/К-стъкло и 5см пресована вата на пода.Това преместване не е ясно кога точно ще стане,щото всичко,което мога си строя сам и с приятели,и става бавничко,засега довършвам грубия строеж.
Щом си под наем вземи си една 40 втора ръка по-стара и няма какво да я мислиш. Със сигурност ще топли и в най-голям студ и ако е запазена ще изкара достатъчно дълго за да се изплати.
На първия пише15-25м/2,а на втория15-30м/2.,това означава ли че ще работят на ръба на възможностите си?Или производителя се застрахова за случаи на суров климат и лоша изолация?
Това пък къде го четеш? Не гледай препоръките на производители и търговци, гледай оптималните мощности. При втората ръка гледай колко е запазена машината и дали е върхов модел. Защото често един върхов 10 годишен дайсейкай на Тошиба е по-добър и по-надежден от един 3 годишен базов модел.
Не ми се рискува с по-стар,щото жената последно време много бързо почна да наддава на корем,ако се сещаш какво искам да кажа,и се притеснявам от издънки.
В твоя случай най-добре е тогава да се хванеш с някои познат или приятел които разбира от климатици и да идете да избирате. Има вариант и за два по-малки. Вчера взехме за един колега едно Саньо 22 ка с СОР 5.38 2005 година за 680 лева, но този вариант ще надхвърли бюджета ти.
Още нещо се сетих да питам,във Варнаклима ми казаха,че климатиците на фреон 410 са само след 2000 година,вярно ли е това,защтото ако да,освен критерий за ефективност,това може да ми служи като критерй за приемлива възраст на машината,ако няма друг начин да я разбера.
Честно казано ако се понапъна,бих могъл да извадя и още някой лев,но ще бъде за сметка на нещо друго,затова ще се опитам да се придържам към някакъв разумен таван.