И двата модела са от 2001 година и са от ниският клас. Ако цената им е добра и са еднакво запазени Саньото според мен е по-добро.
И двата модела са от 2001 година и са от ниският клас. Ако цената им е добра и са еднакво запазени Саньото според мен е по-добро.
Доста почетох, доста научих (огромни благодарности за което). Форумът и хората в него воистина ме изненадаха. Разбрах толкова неща, колкото успях да побера в главата си. И то без да ми струва нищо, освен време Тази информация, получена от всички тук даром, знам струва пари и нерви(и то доста). Големи благодарности на всички, посветили време и желание на това, да образоват другите и да споделят и четат кой и от какво се вълнува.
И така, след като се помазних известно време, сега да прибегна и аз до своят проблем/въпрос
Нужни са ми 2(за сега) климатика. Мисля да ги взема рециклирани. С 3 години гаранция са и за тези пари, 1-2 годинки скед гаранцията да устискат преди да ги сменя, пак дюшеш. Ще съм адски признатрелен ако дадете съвет и насоки кой от изброените по-долу модели, би се държал най-къдърно, би работил най-тихо, би могъл и да топли без да замръзва и в нормалната българска зима и би издържал най-дълго време, съответно . Помещението, за което ги спрягам, са една стая около 25 квадрата и друга стая с коридор, с обща квадратура около 35 квадрата. Височина - около 2,5 метра(или 2,6-2,7 като включим и козирките със скрито осветление и другите ми изгъзици, който съм накачулил по тавана). Изолацията е отвън фибран, отвътре гипсокартон и вата на външните стени и само гипсокартон на вътрешните. Как мислите, дали ще му стигат 2 дванайски, или едно 16, едно 12? Или 12 и 10 BTU? Кабелите вече са прокарани зад гипсокартона, зад местата, на който ще бъдат климатиците, местата са замислени, така че нищо да не се подава оттук-оттам и всичко да е скрито и прилежно изглеждащо. Така де, новодомец съм и всичко се прави уж както трябва Както и добре се плаща, поради което ми се налага поне от тук от там да поскъсявам разходите, че инак ще ми се прекърши гръбнака :-/
Моделите, всред които имам избор, са следните:
16 000 BTU
- FUJITSU AS227PAK
14 000 BTU: - цена - 750-770 лв.
- Toshiba RAS-287V
- Sharp AY-F286-W
- Mitsubishi MSZ-VS28H
- Sanyo SAP-V28A
12 000 - цена - 660 лв.
Sharp AY-GT25A
Mitsubishi MSZ-GX257
National CS-25V
Sharp AY-C25E
Toshiba RAS255YV
Natinal CS-AG25S
Corona CSH-254CV
Mitsubishi MSZ-F2502
Daikin F253TX
National CUG25F
Fujitsu AS28BPR
10 000 BTU
Fujitsu AS227PAK
Климатиците се водят директен внос от Япония. На някои даже са им на японски дистанционните, ама ще си намерим други, уневерсални, че на яроглифи, колкото и да ме влече калиграфията и източните култури, нищо не разбирам. Фирмата е Adakom - Русе.
Знам, доста задачка отварям, да бях си избрал 3-4 от които да се пресее. Страх ме е обаче да не пропусна нещо качественно от недоинформирано и непрофесионално пресяване.
За момента кацам на Daikin или Sharp, с леки наклони към Toshiba. Моля някой, имал си пререкания или запазил добри спомени/впечатления от някои от тези модели, да ги сподели!
От мен хапване и пииване, при възможност, ако ли не тлъст ваучер с благодарности от сърце и давност няколко години
До 2-3 дена трябва да съм избрал и да поръчвам, че майсторите ми чакат да им ги докарам, за да могат да скрият и тръбите, където е възможно.
Очаквам/надявам се на мнения и препоръки от всевъзможно естество!!
Благодарско предварително за всичко, научено от вас до тук, и за всичко, очаквано за в бъдеще!
Morgenshtern, на първо четене като видях моделите и направо изтръпнах...Ами в тоя списък има машини произведени през 1992 -1993 година бе човек...Лошо няма, качествени са като модели, ама все пак....И най-вече всичко е на 22 фреон - в тая фирма не разполагат ли нещо по ново за избор? Mitsubishi MSZ-VS28H е модел от 2001 година, но също е на 22
Машините са доста стари.Мицубишито, което е и най-новото е от най-ниският клас с СОР под 3 изобщо не си заслужава. Направи ми впечатление Национала CS-AG25S, които го предлагат за 660 лева. Преди 2 седмици за една квартира взехме такава машина от Пловдив в изключително запазено състояние за 480 лева с монтажа.
Тези националчета CS-AG25S са осички - работят много добре...
Хмм, не знаех, че са толкова прастарички...
Е, все пак, ако на някой от вас му се наложи да избере климатик от този списък, за тези помещения, които описах, какво би избрал?
Мдам, и това не го знаех. Още един чалъм явно се вкарва в тоя вид търговия
Е, ок, нека перифразирам въпроса. Има ли нещо всред този списък, което да си струва?!
Приятел, проблема е не, че не е възможно някои 10-15 годишен японец да изкара още толкова, въпроса е, че тези цени са много високи. На теб ще ти дойде по-евтино да отидеш до Пловдив да си го купиш, единственият проблем е гаранцията ако пловдивската фирма няма доверени монтажници в твоя или близък град няма да искат да ти дадат гаранция. Има колеги от форума които си закупиха от Пловдив климатиците и решиха някак си този проблем.
Аз съм доволен от Тошиба и Национал и Санио и Корона.Минимум трябва да са 2бр.-28.Не взимай митсубиши много са проблемни като втора употреба.На етикета е вкарана годината /примерно пише 96/ има и копа /пише го на студено,на топло и осреднен около 3-3.5/.Малко е работа на късмет,така че хващай 2 за ушите и не му мисли/никой не знае колко са работили,така че гледай да са по запазени,но не и пребоядисани/
Постарах се да проверя всички модели, с изключение на Мицубишито което е 2001 година, но с много нисък СОР 2.58 другото което става е Фуджитсу AS28BPR модела е 98 година и с СОР 3.33, всички остана ли са 92-93 година и то от най-ниският клас.
G22H - 2001 година, най-нисък клас, ниски показатели.
2.2 kW охлаждане при консумация 805 W и EER = 2.73
2.5 kW отопление при консумация 735 W и COP = 3.40
При 2° външна температура има 2.8 kW максимална мощност.
Здравейте и от една дама, интересуваща се от инвенторен климатик - втора употреба за едно малко кафене в гр. Пловдив. Моля зя някаква насока за пловдив, къде и как да стигна до решението - Кой климатик си струва като за втора ръка - икономичен и качествен. За площ около 20-25 квадрата и височина 2.50-2.70. Ако не съм правилно се изразила - очаквам да ми помогнете......не съм техническо лице..Благодаря Ви.
Тъй като помещението е кафене ти трябва по-мощен климатик от такъв за същото помещение, но стая за живеене. Най-лесно можеш да се ориентираш по цифрите в модела, каквато марка и да е трябва да има цифрите 40 или поне 36. Например ако е Тошиба модела трябва да изглежда така RAS-408YDR или RAS-368YDR. За конкретен магазин мога да ти препоръчам 1-2 в Пловдив където според мен ще те насочат добре.
Отново аз. Ами ... за момента онези старухи ще ги изключим. Спасое балшиба за уkазанията. Те напълно ме отказаха от целият списък Имаме друга оферта, отново джапанки, отново 2-ра ръка:
National E280A
National XG28M
Fujitsu 28HPG
Sanyo CSX28j
Sharp M28TG
Sharp M28SX
Toshiba 285EADR
Toshiba 285EADR2
Toshiba 2852SD
Цената за всеки е 1060 лв. с монтажа, моделите уж са след 2000-та година всичките, всичките са на 410 фреон, или така поне ми казаха.
Дали би се хванал някой да го провери, или пък кажете къде мога да погледна. Питах Гошо(гогъл.цом) и нищо полезно не открих. Има ли някой спец сайт в който да мога да разгледам? Не, че ще разбера нещо, ама пък поне мога да погледна как изглеждат и дали ще ги впиша в интериора си