Апартамент топлят се две стаи спалня северна и кухня юг. Климатика панасоник е09пке в спалнята, духалка в кухнята, бойлер и неенергоспестящащи крушки (другите ми еб@ват мамата на зрението). Между 80 и 90лв. бяха сметките зимата. Приятелката ми беше в апартамента целодневно (не работеше) сега лятото ~35лв., но през деня няма никой и по рядко се готви.
Втора употреба МІТЅUВІЅНІ МЅZ-ZW40ТЅ змoнтиpaн e в пoмeщeниe 40 ĸвaдpaтa , панел,пвц дограма. Teзи дни гo пycнax нa cтyдeнo в жeгитe нa 24 гpaдyca мнoгo бъpзo cи дocтигнa зaдaдeнaтa тeмпepeтypa , бeшe зaĸaчeн c джaджa ĸoятo измepвa paзxoдa. B нaчaлoтo ĸoнcyмиpaшe 600-800 вaтa cлeд ĸoeтo пaднa пocтeпeнo нa 160-200вaтa.Как ви се вижда този разход за тази машина >?
ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ
Вид: Инверторни системи
Капацитет (охл/отопление)(BTU): 12000
Мощност (охл/отопление)(kW/h): 3.40 / 3.20
Консумация (охл/отопление)(kW/h): 0.61 / 0.87
Енергиен клас: A+
EER(коефицент охлаждане)(W/W): SEER 5.60 / A+
COP(коефицент отопление)(W/W): SCOP 3.92 / A
Работен обхват охлаждане: 18 до 43 °C
Работен обхват отопление: -10 до 24 °C
Други: Филтър за пречистване на въздуха
Други: Програма за намаляване на влажността
Други: Автоматична диагностика
Гаранция: 36 м.
Тегло с опаковка: 38.000 кг.
Тази зима ще се отопляваме с климатик за пръв път искам да попитам ако топля само 1 стая 12 кв. с климатик с тези характеристики с колко ще се увеличи сметката ориентировъчно и дали трябва да се изключва или да работи постоянно ? Живея в къща тухлена със стара дограма без изолация .
Благодаря предварително !!!!!
Зависи на колко градуса ще го настроиш климатика. Ако е на 21 около 40-45 лв, 60-65 лв ако е на 25 градуса.По добре не го спирай сметката ще е същата само дето ще е по студено и некомфортно. Зависи и от месеца и от външните температури.
Колеги, някой може ли да сподели, защо климата ми - Toshiba ras-b13n3kv2-e , работи на on/off, при положение, че работи в около 25-26кв-68куб.м., което е препоръчано за този климатизатор.Странното е, че работи на около 400W, и изключва постоянно, вместо да слиза на минимума си по книжка.
Благодаря предварително!
Климатик за отопление се ползва когато искаш да икономисаш някой лев от икономии на ток. Той така работи даже по икономично в режим он-оф. Пък и като е офф не духа из стаята. Изчакай да поизстине времето и ще си влезе в режим на духалка.
Да, прав си за икономията, мисля че е икономичен.Закачил съм му ватметър, където за 7.5 часа изгоря 1.4кВч, което прави 0.186W средно на час.Става въпрос за снощи в София, където температурата беше 1-2 градуса, при зададени 22.
За 25кв. м. с тия данни за външна и вътрешна температура и ако нямаш съседи да помагат за отоплението климатика ти работи идеално. Сигурно и изолацията ти е добра. Интересното става като дойде зимата с влагата и температури под нулата. Тогава мери киловатите.
На първи етаж съм,ново строителство, само отдолу не се отоплява.Сградата има изолация, стаята е правоъгълна като има само една външна стена, която е едната малка на правоъгълника.Чудех се, да не би климатика да идва голям за това помещение и затова да работи на on/off.
Споко, сега сме 27 октомври и нищо не е показателно за каквито и да било изводи. Зимата още не е дошла - тогава ще преценяваш голям ли е или малък.
Консумацията на моите климатици за последните 24 часа 3. Януари 10:30 до 4. Януари 10:30ч. външна температура -10, снеговалеж.
Daikin FVXS25 - 16.8kWh (21m2 настроени 24 градуса, поддържа 23) + 160W нагревател (за 12 часа през нощта)
Mitsubishi FD25VABH - 11.5kWh (13m2 настроени 23, поддържа 23.5)
Hitachi SC22X - 13.9kWh (14м2 настроени 25, поддържа 23)
Всички климатици отопляват коридор и баня общо 8m2 през отворени врати. Помещенията имат добра изолация и дограма, последен етаж, панел, краен апартамент без топлещи съседи.