Sharp-a одеве като го ''опънах'' на макс, вдигна по уред 1220W. По сайтове го дават на отопление макс до 1190W? Външна 8гр. зададени 32гр. по дистанционно.
Sharp-a одеве като го ''опънах'' на макс, вдигна по уред 1220W. По сайтове го дават на отопление макс до 1190W? Външна 8гр. зададени 32гр. по дистанционно.
Благодаря за научното и математическо разяснение! Аз така или иначе загрях каква е работата още когато ми казахте, че 6-те киловата може да ги изкара само когато стаята е студена. Като се замисля има логика температурата на изходящия въздух да не може да се покачва до кой знае колко високи стойности и наистина изходната мощност остава да зависи само от входящата температура.
Когато надувах климатика мисля, че беше нещо в порядъка на 5-8 градуса на вън. Беше преди няколко дни в София към 20-21 ч. вечерта. В стаята термометърът показваше 24 градуса, но ми беше хладно и исках възможно най-бързо да я сгрея до 26 градуса.
Умишлено написах константа, тъй като не съм съгласен че е това числото.
Мерил съм многократно, входна темп., изходна темп. с различни термометри, консумацията, при външна темп. 7гр. и вътрешна 20гр. и при чисто нов климатик с чисти филтри и т.н. и ми излиза много повече.
Единственото което не съм проверил е колко точно е дебита. - обявения е ясно колко е.
С това число получавам 40% по-висока изходяща мощност от обявената! Да бяха 10% да затворя едното око ама 40%, много бе ???
Китаеца да е сбъркал нещо баш на моя климатик и да е станал 40% по-хубав - не мисля!
А, то в Софийско обикновено е същото като при нас! При мен същата вечер беше 7гр. и затова и аз го пробвах моя. При 7гр. как да пропусна! Ама и аз не стигнах максимума де, поне не можах да го измеря. - Електромера се въртеше кат' вентилатор. Следващия път ще е с камерата!
Този пост е редактиран от zxc0; 19-10-16 в 18:27.
Мериш входяща на вътрешното горе при тавана в стаята.
- - - - - - - - - -
Даваш 2-ра степен и един час да работи без да променя консумацията по ватметъра.
Някои модели надхвърлят максимума по книжка и то с много ,други не могат да го достигнат
Естествено че термометъра за входяща темп. е върху вътрешното тяло. Иначе ще отиде още повече!
Как на втора? На макс е вентилатора!
Един час ли? - Че тя вътрешната ще стане 30 градуса!!! - Трябва когато вътрешната минава през 20гр. да отчетеш изходящата! Затова трябва да се почне от 16гр. вътрешна, да име време да развърти до номинал, и през това време да не мине 20гр. Консумацията е ограничена на номинал - точно! Много полезна функция! Това е за първият ми климатик.
На последният нямам тази функция - лошо!
За турбина на максимална степен може би това 0,34 да не е вярно.
И да измериш максималното топлоотдаване какво от това. И 10kW да е, като не ти работи непрекъснато на този режим. Гледай какво се получава при най-често срещаният режим на работа при тебе.
За мене 24 стайна и зададена 23-24-25-26 според модела, втора степен на вентилатора гледаш ватметъра и смяташ по формулката. Така при различни външни температури.
- - - - - - - - - -
И колко мериш максимала при всичко на фулл?
Производителят му дава: Топлоотдаване(Номинал) 4,00kW при Твъншна = 7гр., при Твътрешна = 20гр., при максимален вентилатор = 750m3/h, при консумация 0,97kW и COP = 4.12
Измерено многократно: Твъншна = 7гр. , Твх = 20гр. върху климатика, точно над филтрите, Тизх = 42гр.(с електронен термометър за телесна температура QUIKO), вентилатора е на максимум, ECO включен = консумация точно 0,97 kW - номинал!!!
За максимума нямам точен термометър, QUIKO-то приключва на 42гр.
И проверяваме формулата : (42-20) . 750 . 0,34 = 5610 W , далечко е от 4000 W !!! , даже подминава обявения максимум от 5600 W и това става при консумация на номинал 970 W ???
Режим ECO е включен от началото и не му позволява за миг да харчи над 970W, т.е. няма остатъчна топлина от предишна по-висока консумация.
Проверява се формулата при данни които са декларирани и известни!
При тях формулата не работи коректно, откъде-накъде ще смяташ че за втора степен е вярна, ами за първа дали не е по-вярна, или за трета?
Търси из темите от преди няколко години, цялата теория беше обяснена. Ще прочетеш от къде идва 0,34. При мене винаги когато отоплявам входящата е поне с 4-5 градуса по-висока от стайната.
Пробвай на темперирана стая 23-24 градуса и климатика да се е закротил, първа или втора на фана и виж какво ще получиш по формулката като топлоотдаване.
Иначе за притеснение щеше да е ако вместо топлоотдаване 4kW беше получил 3kW, като изходната вместо 42 беше 32. Сега си 6. Напиши модела на климатика.
Този на който съм мерил, каквото мога да измеря беше FUJI 12LGC. Беше ми първи климатик и ми беше интересно да мерна това-онова. За съжаление по стечение на обстоятелствата вече нямам достъп до него за да измервам нещо!
Ще си играя с най-новия, ама нямам инфо за дебита на нито една степен на вентилатора.
Не разбрах и аз кой го измисли това 0,34. Едно време полученото се делеше на 3,41 (или умножено по 0,293).
Това 3,41 е коеф. преобразуващ BTU във W.
Абе хора, как ги правите тези сметки не мога да разбера. Умножавате ябълки по круши и накрая получавате компот от дренки.
За да получите приблизително топлината, която климатикът отдава, първо дебитът на турбината задължително трябва да се преобразува от кубически метри/час в килограми/час!
Полученият резултат се умножава по температурната разлика(изходяща - входяща) и полученото се умножава по 0,00027916666689(специфичен топлинен капацитет на въздуха в киловат/час на килограм за градус ) и се получава приблизително отдаваната мощност.
В темата за коповете бях дал калкулатори, правени на либре офис, в които не трябва нищо да смятате, само да заместите с вашите данни и ви изкарват моментна мощност, коп и т.н.
Е то същото. 0,27916666689(специфичен топлинен капацитет на въздуха в ВАТ/час на килограм за градус ). 1Куб.м. въздух =1,225кг. И 0,279*1,225=0,34 Те го 0,34 /С една камара условности, примерно. Ама дали е 0,34 или 0,31 или 0,36 не променя картинката колкото ако дебита на турбината вместо 400 е 350куб.м.час или нещо друго./ Нещо такова ще да е....
Моя Панасоник през последните седмици го засичам с новият ватметър и е изхарчил общо 52,86 киловата за 178,2 часа, което прави средна консумация по 297 вата на час.
От дистанционното са зададени 22-23 градуса, вентилатор на 3-та степен. Отворил съм вратите към общо 40 квадрата за да не изключва, понеже е все още топло навън. През повечето време си стои около 340 вата, отвреме навреме го гледам, че пада на 220-230. Вътрешната температура е около 22-24 градуса. За месец ще изхарчи някъде около 29 лева.
Той дебита на турбината се дава без преграда каквато е топлообменника + филтрите. През тях дебита пада много - колко зависи от много неща, дали е единичен, двоен, троен, четворен, какви са филтрите, колко прах има и т.н. Вероятно от 2 до 4х по-малко. Освен това климатика засмуква топъл въздух от горната част на стаята, с което делта T е още по-малко. Другото, което е трябва да се изфорсира турбината и да се остави известно време, за да свали температурата на кондензатора, иначе "измерването" не е коректно. Не ми е ясно и как точно измервате входна и изходна температура. "Ватметрите" от 20лв пък изобщо не коментирам.
Това либре офис не тръгва при мен.
Формулата за получено количество топлина е Q=c.m.Δt=c.m(t2-t1), където c е специфичният топлинен капацитет, m - масата на даденото вещество, t2 - температурата на веществото след повишаването на неговата температура и t1 - температурата на веществото в началото на процеса.
Полученото количество топлина се измерва в основната мерна единица за енергия J (джаул), тъй като отдаденото количество топлина е вид енергия.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...82%D0%B5%D1%82
c=1000 J (kg.°C)
Ами кажи де, с какво число го превръщаш? 1,293 kg/m3 или 1,205 kg/m3 или 1,127 kg/m3 ???
Свойства на въздух
Избираме си едното и дебита го умножаваме по него и стават еди колко си kg/h.
И така Q=c.m.Δt=c.m(t2-t1) = 1000 * 1,205* дебита * (t2-t1) = число във размерност J/h
Тогава P = Q * 2.7777777 * 10-7 , в kW или P = Q * 2.7777777 * 10-4 , в W.
Конвертиране Джаули в Киловат часа (J → kWh)
Значи P = 1000 * 1,205 * дебита * (t2-t1) * 2.7777777 * 10-4 = дебита * (t2-t1) * 0,33472
Или ако се смята със 1,127kg/m3 , става P = 1000 * 1,127 * дебита * (t2-t1) * 2.7777777 * 10-4 =
= дебита * (t2-t1) * 0,31306
И къде ги видя ябълките, същата баница си е!
Слагаме го значи 0,32 и си стискаме ръцете!
И LGC-то излезе със СОР= 5,44