Страница 151 от 184 ПърваПърва ... 101141149150151152153161 ... ПоследноПоследно
Резултати от 2,251 до 2,265 от общо 2760
Like Tree598Одобрявам

Колко ми харчи климатика...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на ruuni9
    Тук е от
    Apr 2015
    Живее в
    Пловдив

Отговор: Колко ми харчи климатика...?

Sharp-a одеве като го ''опънах'' на макс, вдигна по уред 1220W. По сайтове го дават на отопление макс до 1190W? Външна 8гр. зададени 32гр. по дистанционно.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Живее в
    София

Благодаря за научното и математическо разяснение! Аз така или иначе загрях каква е работата още когато ми казахте, че 6-те киловата може да ги изкара само когато стаята е студена. Като се замисля има логика температурата на изходящия въздух да не може да се покачва до кой знае колко високи стойности и наистина изходната мощност остава да зависи само от входящата температура.

Когато надувах климатика мисля, че беше нещо в порядъка на 5-8 градуса на вън. Беше преди няколко дни в София към 20-21 ч. вечерта. В стаята термометърът показваше 24 градуса, но ми беше хладно и исках възможно най-бързо да я сгрея до 26 градуса.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Умишлено написах константа, тъй като не съм съгласен че е това числото.
    Мерил съм многократно, входна темп., изходна темп. с различни термометри, консумацията, при външна темп. 7гр. и вътрешна 20гр. и при чисто нов климатик с чисти филтри и т.н. и ми излиза много повече.
    Единственото което не съм проверил е колко точно е дебита. - обявения е ясно колко е.
    С това число получавам 40% по-висока изходяща мощност от обявената! Да бяха 10% да затворя едното око ама 40%, много бе ???
    Китаеца да е сбъркал нещо баш на моя климатик и да е станал 40% по-хубав - не мисля!

А, то в Софийско обикновено е същото като при нас! При мен същата вечер беше 7гр. и затова и аз го пробвах моя. При 7гр. как да пропусна! Ама и аз не стигнах максимума де, поне не можах да го измеря. - Електромера се въртеше кат' вентилатор. Следващия път ще е с камерата!
    Този пост е редактиран от zxc0; 19-10-16 в 18:27.

5. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015

Мериш входяща на вътрешното горе при тавана в стаята.

- - - - - - - - - -

Даваш 2-ра степен и един час да работи без да променя консумацията по ватметъра.

6. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Някои модели надхвърлят максимума по книжка и то с много ,други не могат да го достигнат

7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Цитат Първоначално публикувано от milanov Виж публикацията
    Мериш входяща на вътрешното горе при тавана в стаята.
    Естествено че термометъра за входяща темп. е върху вътрешното тяло. Иначе ще отиде още повече!

Даваш 2-ра степен и един час да работи без да променя консумацията по ватметъра.
    Как на втора? На макс е вентилатора!
    Един час ли? - Че тя вътрешната ще стане 30 градуса!!! - Трябва когато вътрешната минава през 20гр. да отчетеш изходящата! Затова трябва да се почне от 16гр. вътрешна, да име време да развърти до номинал, и през това време да не мине 20гр. Консумацията е ограничена на номинал - точно! Много полезна функция! Това е за първият ми климатик.

На последният нямам тази функция - лошо!

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015

За турбина на максимална степен може би това 0,34 да не е вярно.
    И да измериш максималното топлоотдаване какво от това. И 10kW да е, като не ти работи непрекъснато на този режим. Гледай какво се получава при най-често срещаният режим на работа при тебе.
    За мене 24 стайна и зададена 23-24-25-26 според модела, втора степен на вентилатора гледаш ватметъра и смяташ по формулката. Така при различни външни температури.

- - - - - - - - - -

И колко мериш максимала при всичко на фулл?

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

За турбина на максимална степен може би това 0,34 да не е вярно.
    И да измериш максималното топлоотдаване какво от това. И 10kW да е, като не ти работи непрекъснато на този режим. Гледай какво се получава при най-често срещаният режим на работа при тебе.

И колко мериш максимала при всичко на фулл?
    Производителят му дава: Топлоотдаване(Номинал) 4,00kW при Твъншна = 7гр., при Твътрешна = 20гр., при максимален вентилатор = 750m3/h, при консумация 0,97kW и COP = 4.12

Измерено многократно: Твъншна = 7гр. , Твх = 20гр. върху климатика, точно над филтрите, Тизх = 42гр.(с електронен термометър за телесна температура QUIKO), вентилатора е на максимум, ECO включен = консумация точно 0,97 kW - номинал!!!
    За максимума нямам точен термометър, QUIKO-то приключва на 42гр.

И проверяваме формулата : (42-20) . 750 . 0,34 = 5610 W , далечко е от 4000 W !!! , даже подминава обявения максимум от 5600 W и това става при консумация на номинал 970 W ???
    Режим ECO е включен от началото и не му позволява за миг да харчи над 970W, т.е. няма остатъчна топлина от предишна по-висока консумация.
    Проверява се формулата при данни които са декларирани и известни!
    При тях формулата не работи коректно, откъде-накъде ще смяташ че за втора степен е вярна, ами за първа дали не е по-вярна, или за трета?

11. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015

Търси из темите от преди няколко години, цялата теория беше обяснена. Ще прочетеш от къде идва 0,34. При мене винаги когато отоплявам входящата е поне с 4-5 градуса по-висока от стайната.
    Пробвай на темперирана стая 23-24 градуса и климатика да се е закротил, първа или втора на фана и виж какво ще получиш по формулката като топлоотдаване.
    Иначе за притеснение щеше да е ако вместо топлоотдаване 4kW беше получил 3kW, като изходната вместо 42 беше 32. Сега си 6. Напиши модела на климатика.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Този на който съм мерил, каквото мога да измеря беше FUJI 12LGC. Беше ми първи климатик и ми беше интересно да мерна това-онова. За съжаление по стечение на обстоятелствата вече нямам достъп до него за да измервам нещо!
    Ще си играя с най-новия, ама нямам инфо за дебита на нито една степен на вентилатора.
    Не разбрах и аз кой го измисли това 0,34. Едно време полученото се делеше на 3,41 (или умножено по 0,293).
    Това 3,41 е коеф. преобразуващ BTU във W.

13. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012

Цитат Първоначално публикувано от zxc0 Виж публикацията
    Производителят му дава: Топлоотдаване(Номинал) 4,00kW при Твъншна = 7гр., при Твътрешна = 20гр., при максимален вентилатор = 750m3/h, при консумация 0,97kW и COP = 4.12

Измерено многократно: Твъншна = 7гр. , Твх = 20гр. върху климатика, точно над филтрите, Тизх = 42гр.(с електронен термометър за телесна температура QUIKO), вентилатора е на максимум, ECO включен = консумация точно 0,97 kW - номинал!!!
    За максимума нямам точен термометър, QUIKO-то приключва на 42гр.

И проверяваме формулата : (42-20) . 750 . 0,34 = 5610 W , далечко е от 4000 W !!! , даже подминава обявения максимум от 5600 W и това става при консумация на номинал 970 W ???
    Режим ECO е включен от началото и не му позволява за миг да харчи над 970W, т.е. няма остатъчна топлина от предишна по-висока консумация.
    Проверява се формулата при данни които са декларирани и известни!
    При тях формулата не работи коректно, откъде-накъде ще смяташ че за втора степен е вярна, ами за първа дали не е по-вярна, или за трета?
    Абе хора, как ги правите тези сметки не мога да разбера. Умножавате ябълки по круши и накрая получавате компот от дренки.
    За да получите приблизително топлината, която климатикът отдава, първо дебитът на турбината задължително трябва да се преобразува от кубически метри/час в килограми/час!
    Полученият резултат се умножава по температурната разлика(изходяща - входяща) и полученото се умножава по 0,00027916666689(специфичен топлинен капацитет на въздуха в киловат/час на килограм за градус ) и се получава приблизително отдаваната мощност.
    В темата за коповете бях дал калкулатори, правени на либре офис, в които не трябва нищо да смятате, само да заместите с вашите данни и ви изкарват моментна мощност, коп и т.н.

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015

Е то същото. 0,27916666689(специфичен топлинен капацитет на въздуха в ВАТ/час на килограм за градус ). 1Куб.м. въздух =1,225кг. И 0,279*1,225=0,34 Те го 0,34 /С една камара условности, примерно. Ама дали е 0,34 или 0,31 или 0,36 не променя картинката колкото ако дебита на турбината вместо 400 е 350куб.м.час или нещо друго./ Нещо такова ще да е....

16. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012

Моя Панасоник през последните седмици го засичам с новият ватметър и е изхарчил общо 52,86 киловата за 178,2 часа, което прави средна консумация по 297 вата на час.
    От дистанционното са зададени 22-23 градуса, вентилатор на 3-та степен. Отворил съм вратите към общо 40 квадрата за да не изключва, понеже е все още топло навън. През повечето време си стои около 340 вата, отвреме навреме го гледам, че пада на 220-230. Вътрешната температура е около 22-24 градуса. За месец ще изхарчи някъде около 29 лева.

17. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
    Тук е от
    Feb 2016
    Живее в
    София

Той дебита на турбината се дава без преграда каквато е топлообменника + филтрите. През тях дебита пада много - колко зависи от много неща, дали е единичен, двоен, троен, четворен, какви са филтрите, колко прах има и т.н. Вероятно от 2 до 4х по-малко. Освен това климатика засмуква топъл въздух от горната част на стаята, с което делта T е още по-малко. Другото, което е трябва да се изфорсира турбината и да се остави известно време, за да свали температурата на кондензатора, иначе "измерването" не е коректно. Не ми е ясно и как точно измервате входна и изходна температура. "Ватметрите" от 20лв пък изобщо не коментирам.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Цитат Първоначално публикувано от Jack Krauser Виж публикацията
    Абе хора, как ги правите тези сметки не мога да разбера. Умножавате ябълки по круши и накрая получавате компот от дренки.
    За да получите приблизително топлината, която климатикът отдава, първо дебитът на турбината задължително трябва да се преобразува от кубически метри/час в килограми/час!
    Полученият резултат се умножава по температурната разлика(изходяща - входяща) и полученото се умножава по 0,00027916666689(специфичен топлинен капацитет на въздуха в киловат/час на килограм за градус ) и се получава приблизително отдаваната мощност.
    В темата за коповете бях дал калкулатори, правени на либре офис, в които не трябва нищо да смятате, само да заместите с вашите данни и ви изкарват моментна мощност, коп и т.н.
    Това либре офис не тръгва при мен.

Формулата за получено количество топлина е Q=c.m.Δt=c.m(t2-t1), където c е специфичният топлинен капацитет, m - масата на даденото вещество, t2 - температурата на веществото след повишаването на неговата температура и t1 - температурата на веществото в началото на процеса.
    Полученото количество топлина се измерва в основната мерна единица за енергия J (джаул), тъй като отдаденото количество топлина е вид енергия.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...82%D0%B5%D1%82

c
    =1000 J (kg.°C)
    Ами кажи де, с какво число го превръщаш? 1,293 kg/m3 или 1,205 kg/m3 или 1,127 kg/m3 ???
    Свойства на въздух
    Избираме си едното и дебита го умножаваме по него и стават еди колко си kg/h.
    И така Q=c.m.Δt=c.m(t2-t1) = 1000 * 1,205* дебита * (t2-t1) = число във размерност J/h
    Тогава P = Q * 2.7777777 * 10-7 , в kW или P = Q * 2.7777777 * 10-4 , в W.
    Конвертиране Джаули в Киловат часа (J → kWh)

Значи P = 1000 * 1,205 * дебита * (t2-t1) * 2.7777777 * 10-4 = дебита * (t2-t1) * 0,33472

Или ако се смята със 1,127
    kg/m3 , става P = 1000 * 1,127 * дебита * (t2-t1) * 2.7777777 * 10-4 =
    = дебита * (t2-t1) * 0,31306

И къде ги видя ябълките, същата баница си е!
    Слагаме го значи 0,32 и си стискаме ръцете!
    И LGC-то излезе със СОР= 5,44

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Колко ми харчи климатикът - Real Time
    От Board_Man във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 5577
    Последно: 12-06-19, 22:50
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Колко ток харчи 1 компютър на месец
    От IvO™ във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 24-08-05, 18:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе