Отговор: Колко ми харчи климатика...?
Така, днес платих тока от 17.12.16 - 16.01.17 - сумата е 201.32 лв. Което е повече от отлично. Температурите бяха сериозно ниски, дори се опасявах, че ще трябва да помагам на климатиците или може и да откажат да работят. Още бойлер, пералня, готварска печка, 2 телевизора - LCD 240W и LED 50W, 2 лаптопа, PlayStation 4 200W и други такива. Смятам, че на фона на студовете сумата е повече от прилична. Температурата беше 22-24 градуса в апартамента постоянно, при настройка за 26. Изолация вътрешна, последен 7 ми етаж, около мен апартаментите са празни, хората на гурбет. Така оплюваната марка Finlux се справи отлично! С по 1 дефрост на 3-4 часа. Повече нямам какво да желая от машините. За 2000 лв повече от добре се представят 12-ката и 9-ката.
Каква ти е точно изолацията ?
Ponyasd ,сериозно ли ти е комфортно на 20 гр. температура с конвектор ?И много сте ми интересни като сравнявате общите си сметки.Моята за Януари ще е 220-230 лв и какво се разбира от това ?Аз поне мога да кажа,на климатиците се падат 120-130 лв ,другите 100+ са от много готвене и топла вода.
Колеги,искам да си изчисля топлинните загуби. Някой може ли да ми помогне,че У гугало ми излизат някакви тъпотии.
Цитат:
Първоначално публикувано от
nikolai4ooo
Колеги,искам да си изчисля топлинните загуби. Някой може ли да ми помогне,че У гугало ми излизат някакви тъпотии.
Трябват ти 2 термометъра, отоплителен уред с СОР=1, часовник, уредче за измерване на консумация и две бири. :Drinks:
В студовете в София- 147 лв. с машините от подписа. Около 110-120 лв. се падат за отопление. Блок с комшии, знам ли колко топлещи, като под нас не се живее, но може да се отоплява. Не съм инвестирал достатъчно в изолация и има още какво да се желае по отношение на топлозагубите. В най-голямото помещение, дограмата е стара. Южно изложение и една стая- изток, но слънце почти нямаше. Поддържана температура 24 градуса.
Само да вметна, че с ТЕЦ ми беше по-евтино, но и не съм виждал повече от 20 градуса без помощ с електроуред. Сега, за да съм коректен, трябва да добавя и около 35 лева за топла вода. Е, това е!
Цитат:
Kasap
Трябват ти 2 термометъра, отоплителен уред с СОР=1, часовник, уредче за измерване на консумация и две бири. :Drinks:
Ама не му каза формулата![emoji1]
Изпратено от моят MI 4LTE с помощта на Tapatalk
Цитат:
ivan74
Ама не му каза формулата! [emoji1]
И после как да си търся бирите...?:Drinks:
Цитат:
chepkata
Само да вметна, че с ТЕЦ ми беше по-евтино, но и не съм виждал повече от 20 градуса без помощ с електроуред. Сега, за да съм коректен, трябва да добавя и около 35 лева за топла вода. Е, това е!
+ Топлината от сградната инсталация или поне от тръбите на топлата вода....
Цитат:
chepkata
В студовете в София- 147 лв. с машините от подписа. Около 110-120 лв. се падат за отопление...
Ха-ха, и сигурно си честитите банята...в неделя.:lol:
Цитат:
chepkata
В студовете в София- 147 лв. с машините от подписа. Около 110-120 лв. се падат за отопление. Блок с комшии, знам ли колко топлещи, като под нас не се живее, но може да се отоплява. Не съм инвестирал достатъчно в изолация и има още какво да се желае по отношение на топлозагубите. В най-голямото помещение, дограмата е стара. Южно изложение и една стая- изток, но слънце почти нямаше. Поддържана температура 24 градуса.
В София сте добре.Затова всички дерзаят да живеят там.Доставчика ви на ток е хуманен и милосърден,а нашия ЧЕЗ във Видин е безпощаден,за подобни три климатика в апартамент с много добра изолация - близо 260 лева .Когато Мая Манолова извоюва правото на всеки да избира доставчика си,ще ми кажеш кой е твоя,за да спестяваме и ние.
Ти па остана и да му повярваш...:lol:
В Пловдив отоплявам 2 стаи изолирани отвън и средна хубост дограма. Общо към 50 кв. м. Сметката за ток само за климите за периода 15 декември 15 януари е към 130лв. Това е за Дайкина и Михито. Тошибата я ползвах само за 4 дена като имах гости. Поддържаната температура е 23г навсякъде. Сметката е по-голяма, но извадих от нея разхода на другите електроуреди и остана 130лв.
Имаш монитори на всички други уреди ли? Интересно ми е на бойлера как измери консумацията.