vyrtel, на 18.08. си задал същия въпрос в друга тема...Колегите ти отговориха прекрасно на въпросите ти относно този модел на Corona, но явно ти не четеш....
Първоначално публикувано от blue1Първоначално публикувано от MmitakaПървоначално публикувано от vyrtelПървоначално публикувано от vyrtelПървоначално публикувано от Aleksandars
в друга тема се спомена за замерена консумация на траф на празен ход ,около 40 вата .. мисля че на тия коментари тук им е мястото ,а днес замерих и моя - 0.18А т.е. около 40 вата пак .. разкачах климатика за всеки случай но неговата консумация явно е под 2 вата тъй като не доведе до промяна на показанията на уреда ми( с точност 1мА т.е. 2 вата) ... очаквах като цяло трафа да консумира по малко ,дано под товар му спадне консумацията .. ( някой ден ще го замеря и под товар) .
Всички тия спекулации че трафа не консумирал и т.н. са глупости .. моя е тороид навит в БГ като на 99% от климите на 100 волта .. че той ако консумира постоянно 40 вата ще е трагедия ,той климатика в режим на поддържане ще е около 200 вата от тях 40 за трафа - 20% ,и 10% от номиналната му консумация от 400 вата ! ако имаш 3 клими на 100 волта месечната им консумация само на трафовете ще е около 12 лв ...
това дето го разправя за 10-12 вата на празен ход от киловатов траф го забрави ,не може да е истина това са 1% загуби далеч от възможностите на кой да е траф ,най вероятно не го мери правилно а аз съм и ел. техник между другите глупости и ти гарантирам че харчи 40 вата .. вече и да е малко по качествен може да падне на 30 ,но за БГ ми се струва че всички ги навиват на едно и също място
Как ще замериш консумацията само на трансформатора, когато климатикът работи? Резултатът би бил много интересен и важен!
елементарно е ,ще замеря тока и напрежението преди и след него след което лесно се смята ,но има малко окабеляване а моя траф е на 2 метра над терасата ми и го достигам стъпал на стол
Alexi, Когато правиш замерването обърни внимание и на следната графика, показана в този документ, от производител на тороидални трансформатори. Показва промяната на ефективността при различно натоварване от номиналното за което е изчислен да работи. В документа, от ляво на графиката е дадена и формулата за пресмятане на тяхната консумация.
Също така трябва да се вземе предвид и спадането ефективността на трансформатора с понижаването на “косинус фи” на товара и взависимост от натоварването приблизително по такава графика:
При инверторните климатици “косинус фи” е към 0,7 - 0,8.
Ами аз моите съм ги замервал и трите общо консумират 45 вата на час, а този които замених беше заради брума които ме дразнеше. Заводския изглежда по същия начин , но е абсолютно безшумен.Първоначално публикувано от Mmitaka
Ами например на единият климатик максимума е 11,7 ампера на 100 волта , смятам колко ампера трябва да е на 220 волта и разликата е консумацията на трафа. Това съм го правил миналата зима и амперклещите които имам не отчитаха разлика. Не, че няма, но те не са толкова точни и аз смятам, че след като те не я хващат значи не е повече от 30 вата при максимално натоварване. Според мен загубите в качествен траф са далеч по-малки отколкото например ако филтрите са мръсни или външното тяло е монтирано на припек става въпрос за лятото.
ясно ,под товар е възможно консумацията да е около и под 30 вата ,което на фона на общата консумация ще е приемливо .. трафа има най големи загуби на празен ход .. замери му консумацията при изключен климатик че ми е интересно колко ще е .. аз реших въпроса поставяйки ключ преди трафа и като не ползвам климатика ще го изключвам от там трафа да не бичи излишно
Загубите на празен ход са постоянни и ги има и когато трансформатора работи под товар/това е енергията необходима за създаване на електро - магнитно поле около магнитопровода на трансформатора/ и към тях се добавят загубите под товар.
Тук може да се прочете и по подробно:
http://www.elpromtrafo.com/energ_tr.html
"Загубите на празен ход са постоянни по големина през цялото време на експлоатация на трансформатора.Загубите на празен ход са сравнително малки спрямо загубите на късо съединение, но са изключително важна величина за един трансформатор, тъй като те са налице 24 ч. в денонощието, 365 дни в годината и са с постоянна големина, без да е от значение натоварването на трансформатора.