това са глупости ,трафа си има коефициент на полезно действие който се мени в зависимост от товара
това са глупости ,трафа си има коефициент на полезно действие който се мени в зависимост от товара
Коефициентът на полезно действие е отношението на полезната мощност на трансформатора към общата консумираната мощност.
Например при изключен климатик трасформатора черпи 44 вата ,40 вата са загубите на празен ход , 4 вата черпи климатика :КПД =4 делено на 44 =0,1.
Например при работещ климатик трасформатора черпи 700 вата , загубите са 40 на празен ход+30 вата в намотките = 70 вата , 630 вата черпи климатика :КПД =630 делено на 700 =0,9.
Alexi, кога ще направиш точни измервания за да се тури точка на спора?
Вземи 2 мултицета които мерят променлив ток и измери едновременно входящия и изходящия ток на трансформатора.С трети мултицет измери входящото и изходящото напрежение и ще смятаме.
Още по добре ще е да се направят няколко измервания при различно натоварване.
И аз с нетърпение очаквам това измерване. После трябва да го черпим Алекси.
Но от това, което съм учил и аз... загубите на празен ход не се добавят към загубите при натоварване. Но това не ми е силната страна, няма да упорствам, че съм прав.
ее ти като оня ударник дето косял трева с 2те ръце по 1 коса и накрая му завряли една и отзад да коси още по бързо .. това замерване не е толкова елементарно първо щото масовите уреди са до 10А а това е малко за някои проби и после както споменах трафа е на много неудобно място .. имам и амперклещи ,но ми трябва подготовка
deian,събират се всички загуби,това представляват:Първоначално публикувано от deian
Където Р2 е полезната мощност, а Р1 е общата консумирана на входа на трансформатора.
Можеш да прочетеш тук:
http://ets.ifmo.ru/tolmachev/et2/lec2/text.htm
Ами те ако са 40 Вата на празен ход и още колко други... може ли да има едно 50-60 вата загуби в трансформатора при работа на климатика?
Ами може!А ако трансформатора е гаражно изпълнение може и да са повече.
Всяка година се подхваща един и същи спор. Сред гаражните трафове също има качествено изпълнение. Аз съм правил замерване на три трафа които бяха гаражни. Замервал съм ги общо защото е по-удобно и грешката ще е по-малка, трите за час дадоха 45 вата консумация, кои колко е точно не ме интересува. Климатиците също не се използват постоянно точно за това и аз съм поставил прекъсвачи преди трафовете. В крайна сметка при СОР 5 и при цената за която съм купил машините и за периода през които ги ползвам загубите от трафа са незначителни. Освен това една климатична машина не е само СОР има още фактори които са от значение.
Здравейте , аз съм нов в сферата на климатиците. Преди 3 дена, наще купиха Mitsubishi MSZ-SV288-W-IN 100v внос от Япония. Имаме проблеми с дистанционото, ако може някой да ми разясни функциите на копчетата и дисплея. Имам превод на бутоните от фирмата, която монтира климатика, но е недостатъчно да се ориентирам. Ето ви снимка на дистанционото:
Също така има едно копче на вътрешното тяло, за което нямам никаква информация за какво служи.Ето снимка и на него:
Благодаря предварително. Ето ви е-мейл за връзка andon.stoichkov@gmail.com
Здравейте!
Отскоро монтираха ми климатик: "Toshiba RAS 2218AD" от фирмата "Термо клима" (Варна). Дадоха ми превод на копчета но той явно не е достатъчен за да мога да го ползвам на все 100%. Освен това, нямам никаква информация относно два бутона, които трябва да се натискат през отвори с клечка за зъби. Сякаш лявото е за установка на заводските настройки. Дясно - когато го натискам, на дисплея се изписват нули и с копчета за температурата мога да ги променя чак до 33. Най-интересното обаче, че промяната става сякаш по 16-ричната система (00-01...0А-0В-0С...). За какво служи?
Май, има най-различни трикове с комбинации на бутони, не ги знам.
Економичен режим - само за охлаждане? За таймер нищо не разбирам.
Намерих в интернет информация за моя климатик: http://www.daiseikai.com/newdownload...2218-3618d.pdf , ама аз все нямам време да науча японски.
Много ще съм ви благодарен, ако ме помогнете.
[img width=800 height=600]http://i.data.bg/08/09/20/1162861_orig.jpg[/img]
Момчета, колко от вас са навивали трансформатори? Ток на празен ход от 180мА (около 40W) при киловатов трансформатор си е много добро постижение даже. И това с трите уреда - двата да мерят тока, третия напреженията е излишно. Най лесно става с електромер , пък и ще е най достоверно.
40W загуби на празен ход са си много добро постижение. Но това са само загубите в трафа. И ако пресметнем изхарчената енергия за един месец, тя е около 30KWh - грубо около 5лв загуби. Към това трябва да се прибавят и загубите в електрониката, която е в "дежурен режим" при неработещ климатик. За това решението на blue1 с прекъсвач преди трафа е добро. Проблема е, че преди пускане на климатика този прекъсвач трябва да се включи ръчно.Първоначално публикувано от espace
Имам амперклещи които отчитат минимум 100mA. Два от трафовете ми са на един захранващ кабел, поставям клещите и те не отчитат нищо като ги държа по -дълго от време на време просветват 100mA. Когато включа прекъсвача за секунда показва 200 mA и след това отново показва нула, според моите изчисления консумацията на двата трафа в покои е най-много 22 вата. Другият експеримент които правя е с електромера, изключвам от ел. таблото всички предпазители и оставям включен единствено този които захранва кръга на климатиците. Броя за десет минути оборотите на електромера и изчислявам за час. За три климатика с три трафа консумацията излиза 45 вата на час. Извода ми е, че трафа на големият ми климатик има консумация около 23 вата на час, а на малките трафовете общо са 22 вата. Същият опит съм го правил преди време само с електромера за период от 24 часа. Трафове не съм навивал и с формулите за изчисления не съм много добре, но показанията на електромера са ми напълно достатъчни все пак по тях аз плащам електричеството.
Ами какво повече може да каже човек - хубави трансформатори, ниска консумация на празен ход. Щом си го мерил и с електромер това е важното. Все пак се плаща по неговите показания.Първоначално публикувано от blue1