С 9ка си на ръба ако можеш задели още малко за 12ка. Препоръчвам ти инверторна 9ка на Панасоник (Малайзия) в Техномаркет мисля че беше 1300 лв. без монтажа. Това е читава машинка.Първоначално публикувано от naydenov
С 9ка си на ръба ако можеш задели още малко за 12ка. Препоръчвам ти инверторна 9ка на Панасоник (Малайзия) в Техномаркет мисля че беше 1300 лв. без монтажа. Това е читава машинка.Първоначално публикувано от naydenov
Сори Мучо вече са им вдигнали цената на 1600 лева. Е гати инфлацията.
Кво говориш бе човек?? 22-ки Нейшънъл-Японски за 1600лева??? Я давай бързо некво инфо,къде е този магазин??Първоначално публикувано от blue1
Ослушвам се за тази TOSHIBA RAS-10SAV-E, в момента е на промоция в Технополис за 1199 лв., но малко ми се струва слабичка тази 3.2 kW номинална мощност при отопление (10920BTU).
Хваща ми окото и промоцията на Техномаркет - HITACHI RAS/RAC-10EH1 , 3.4kW (11600BTU). Всъщност не е ли по-добре HITACHI RAS/RAC-D10EX2 , нищо че не е на промоция. COP 4.2 ? Добре звучи и HITACHI RAS/RAC-E10H2
Съвсем се оплетох, нали когато е ограничен бюджета, се налагат компромиси
Като ще взема да си туря един HAIER, например този от промоцията на Технополис HSU-12HD03/r2/DB - за 929 лв.
Някой има ли впечатления от китайските Hisense ?
e 1600 лв без монтаж, 7ца (22) с траф .... 300 лв разлика не са малко пари. Става за много малко помещение.Първоначално публикувано от rsvr
То щом 22 е 1600, предполагам 35-ца е над 2200-2300.
Защо непременно държиш да е инвертор?Първоначално публикувано от naydenov
Де да знам и аз, по-съвременна технология, по-икономичен - все пак ще го използвам предимно за отопление. Впрочем като се замисли човек, тази по-усложнена машина ще е по-податлива и на повреди - било то от токови удари, некачествено изпълнение или нещо подобно.Първоначално публикувано от ba4_dido
Ти какво конвенционално би предложил като алтернатива за около 1000 лева?
Често се замислям - дали е оправдано да се дадат много пари за климатик, при условие че за 7-8 години не може да се изплати. А след толкова време - я камилата, я камиларя. Ще получаваме заплати в евро, ще има нови технологии...
http://dramaxclima.com/index.php?pag...mart&Itemid=44
Аз се отоплявах цяла зима с този климатик. Без изолация, без добра дограма, квадратурата ми е около 30 кв. на 2,7 височина и сметката за ток ми беше средно 30 лв. на месец при постоянна работа на климатика. Само да доуточня, че става въпрос за къща. Така че, Найденов помисли дали климатика няма да се изплати, ако вземеш по-добър.
evt : Не го пиши това нещо повече щото :Първоначално публикувано от evt
1 го подвеждаш и 2 ако го прочетат от енергото ще дойдат да ти сменят електромера
Наистина хубав климатик си взел и на хубав електромер си попаднал - наслаждавай им се![]()
Сметката за ток като цяло ,за цялото домакинство ? Или сметката за ток , която според теб климатика изразходва ?Първоначално публикувано от evt
Е явно е само за климатика, което е напълно нормално. Не виждам rumo какво толкова се чуди.
Малко опити за аритметика.
30 лева за ток на месец е грубо по едно левче на ден, т.е. за един час 100 ст/24 часа = 4.16 стотинки на час.
Миналата година тока е бил по 17 ст. дневна и по 9 ст. нощна (приблизително), средно според мен 14.3 стотинки.
За 100 ст./ден имаме 7 киловата на денонощие разход.
7 киловата за 24 часа = 290 вата на час - доста добро постижение.
Мързи ме да търся - залагам COP 4 за този модел, т.е. при идеални условия е "вкарвал" по 1.2 киловата.
Обема на стаята е 80 кубика. За един кубик средно е отивало 15 вата!!!
Та къде бъркам, при положение че стаята нямала изолация и е с кофти дограма.
Вероятно е в някое много топло местенце или...???
Забравяш миналата зима, че просто нямаше зима. И сметките даже и по-малки може да са.Първоначално публикувано от Yas
Не съм сигурен дали това са верните цени от миналата година, в момента дневната е 0,15738лв, а нощната 0,10062лв, но като цяло и на мен ми се вижда странно да отопляваш 30м2 с 30лв. още повече къща.Първоначално публикувано от Yas
Опссс сега видях, че такива са били цените мин.година с разликата, че имаше 75 евтини киловата, сори.
Просто мисля, че няма да намериш добър инвертор за 1000 лева. Трябва да имаш впредвид че монтажа се плаща отделно и е около 200 лева! Една 9-ка инвертор е от порядъка на 1500 с монтажа.... но вече стана ясно, че помещението е минимум за 12-ка. Инверторните 9-ки са по-мощни в режим на отопление паботят като 12-ки. Но ако вземеш конвенционален климатик трябва да е най-малко 12-ка. Най-голямото предимство на инвертора е и неговия най-голям недостатък - не спира да духа!!! Просто намаля оборотите на компресора и от там съответно разтода на електричество, но от вътрешното тяло духа не горещ, а лееко топъл въздух, който на няколко метра от тялото създава усещането че стоиш пред вентилатор! Докато конвеционалния духа жега и после сприра. А разликата в сметката едва ли ще е повече от 15 лева, става въпрос за най-студените месеци. А колкото до предложение - имаш 2 варианта:Първоначално публикувано от naydenov
1 Вземаш заем и си купуваш нещо марково
2 Взимаш си една мидея MSG12HR (ако искаш и 14-ка) за около 700 лева с монтажа. Отзивите за този модел са много добри. Препоръчват го както техници, така и собственици. Казват че работят и при -20*
Иначе избора си е твой. Аз ще те посъветвам да избягваш моделите на която и да е марка с фреон 407! И да не се влияеш от рекламите за "извънземните" филтри - всичко е пълен ТАШАК! И ако има възможност не слагай вътрешното тяло в помещението където готвиш. В къщи имам фуджицу инвертор и мидея MSG. За сега и двата топлят!