Има и такова течение във форума. За сега е скромно представено, но има известна аргументация в тази посока.Първоначално публикувано от IVO-1977
Има и такова течение във форума. За сега е скромно представено, но има известна аргументация в тази посока.Първоначално публикувано от IVO-1977
Първоначално публикувано от IVO-1977
Недей да обобщаваш.Всеки си ползва климатика/ците на различна температура и по различен начин(някой отопляват повече от това което е посочено от производител/търговец като отварят към коридор или друга стая/и).Не е все едно дали искам при външна +7градуса да поддържа вътре +20 градуса или искам на всяка цена вътре да поддържа 23-25 градуса независимо дали навън е 0 градуса или -7 градуса.Тази мощност която сочиш от 4 -4.5 кв при 0 градуса и дефрост на всеки 1.5 часа до 2 часа на практика не е толкова защото дефроста не е взет предвид от производителя при изчисление на мощността.Тя се изчислява при непрекъснато работещ климатик.Същото е и с КОП-а.
Както казва КАСАП-а има и такова "радикално"(бел.моя) течение във форума и аз бях като последния мохикан.Сега обаче излиза, че съм от умерените радикали, като се има предвид, че има едно момче със 71-ца в 26 квадратни метра при 2.6 височина на тавана и съпругата му била токова доволна, че искала да вземат още една 71-дайкин ФТХ ГВ, да не би да свършат както някога топлия хляб свършваше...
Просто преоразмерените климатици работят на по-слаба вентилатор/турбина и има по-малко течение в стаята.Естествено при нормални температури изключват по-често, но това зависи и от ниския минимум, но липсват европейски климатици с голям капацитет отопление 50-ки и нагоре, които да са с нисък минимум.
И двете ми производни фуджитса са преоразмерени, но сега когато цяла седмица сутрин е под нулата и е голяма влага, няма слънце комфорта на 23 градуса и за около 30 минути до 1 час на ден на 25 градуса е неповторим... и то само за 30 лева на месец климатик+осветление+лаптоп...Констатират го вече доста мои познати и колеги и ме питат "Това не е ли 9-ка...?"
Мощноста варира от външната температура, но и от зададените вътре градуси също.По ниска външна температура=по=ниска мощност на климатика, по високи градуси вътре=по-ниска мощност на климатика по номинал.
Изобщо това не е духалка с постоянна мощност.
Да не говорим,че и топлозагубите при +7 градуса и при ) градуса са също ралични и може дна духалка която при +7 градуса да е стопляла помещението при 0 градуса да не може да стопли.
По този въпрос имаше изследване на Борд мен- колко вата в повече са необходими за стоплянето на помещението му с 1 градус нагоре.
над 20 градуса в зависимост от външната температура.Преоразмерен климатик досега не съм чул някой да се оплакъл да "вие" сякаш се опитва да излети с апартамента/къщата на Юг към топлите страни, но има доста маломерно оразмерени климатици които "по желание" на собственика си се опитват да стоплят до 23-25 градуса и в опита си да угодят на ползвателя/собственика може да отлетят заедно с жилището...
Кой каквито мощности ще да си слага, важното е да е доволен от отоплението с климатик и да е с приемливи сметки за ток.
Джъсти, нямах предвид тебе бе, маймуно! Говорех за хората на другия полюс, които твърдят, че 99% от машините са преоразмерени. Имаше едно много интересно и обосновано мнение на колега, което за съжаление не успях да намеря. Изчисленията му се базираха на топлозагубите, сметнати въз основа на данните от тази тема.Първоначално публикувано от justify
от 1.1.2011 до 1.3.2011 - 345 кв
настоен е на :
90% от времето : дневна температура 22 градуса, вечер (по време на сън) 20 с вентилатор на quiet
10% от времето : дневна на 20, вечер от 19ч до около полунощ на 23-24 градуса, след това на 20 с вентилатор на quiet
помещението е описано в подписа ми.
за месец Февруари - 153.2 kw без да се изключва в помещение около 70 куб.м, таван на 3 метра, вътрешна изолация по външни стени и таван, PVC дограма (по-големия от подписа). Русе.
Период: 01.02.2011 - 01.03.2011
Sanyo DS22T
Тип на помещението:
Къща, 9.5 квадрата (6 външни/неотопляеми стени), изолация - частична, 3,5 квадрата дървена дограма.
Надморска височина - 770м
Климатични условия:
Максимална 14,7 °C
Минимална -14,6 °C
Средна -0,8 °C
Консумация:
Средно по 238 W за час.
Поддържана температура:
10 часа дневно 21°C и 14 часа по 17°C в работните дни. 21°C - в почивните.
@kasap абе от известно време ти следя "репорта" за консумацията и се чудя... кви са тия 9.5 квадрата със 6 външни стени? Това да не е някоя външна тоалетна с 3.5 квадрата прозорци Не мога да си я представя тая къща 3х3 метра с климатик? Това да не е бунгало?
Колега, sunmanbg... ма много ви е бедно въображението...Първоначално публикувано от sunmanbg
"6 външни/неотопляеми стени" - касае се за спалня, на втори /последен/ етаж от къща. Стените, които не са външни, граничат с неотопляемо помещение.
FTXS25G - 58м3 , тухлен апартамент, 1ет
01.02.11-01.03.11 изразходени 235kw за 673 часа или средно по 350w/h. Поддържана температура 20гр
Първоначално публикувано от sunmanbg
Влиянието на вътрешни неотопляеми стени е много относително. Ще ти дам пример с моята къщурка:Първоначално публикувано от Kasap
Коридор - 9м2, 2 външни стени без изолация, втори последен етаж. Стара дървена дограма(доста изметната), външна врата( в горната част зее 2/3 см - ветрилник) и капандура за тавана(неуплътнена) - пак ветрилник. Температурата в коридора, през зимните месеци, е с разлика от 1° спрямо външната. Това лято направих ремонт, съпроводен с малки промени в изолацията на коридора:
- тавана е изолиран с 4см стиропор
- капандурата е уплътнена и изолирана с 2см фибран
- вратата(външната) е уплътнена с дунапренови ленти
- дограмата е уплътнена със силикон(стана перфектна и смея да твърдя, че е по-добре от PVC- то в другите стаи)
- под новия ламинат поставих звуко и термо изолираща подложка 0,5 см + подложка от фибран 0,5 см
- на стените залепих гипскартон, който си е изолация, макар и минимална.
Резултатът е +11°/12° спрямо външната Т°
Коридорът граничи с помещенията, където работят 2-та ни климатика. С всичкото това писане, искамда ти кажа, че една вътрешна гранична стена може да е студена или не чак толкова. Зависи от конкретните условия.
И за да не е изцяло спам, ще пиша и конкретно по темата, макар да не виждам кого ще стопля с моите данни . Зададени температури 21°/23°, според това, колко и е студено на жената . Климатиците са 12-ки. Единия отоплява всекидневна 15м2(3 неизолирани външни стени, 2 PVC прозореца, изолация на тавана) + кухн. бокс( 1 външна стена - ГК+вата, PVC ,изолация на тавана). Другият е в 15м2 - 2 външни стени без изолация, дървена(много добра) дограма, изолация на тавана. За месеците декември, януари и февруари, сме изразходили ел. е/я на стойност съответно - 158лв, 168лв и 155лв. В преходните и летните месеци, сметките се въртят около 60-70лв. Климатиците харчат грубо 90/100лв. За мен това си прилична консумация, предвид конкретните условия.
Дойде сметката за януари - 136.03 лв. Не съм засичал разхода на машините отделно защото не ми се занимава. Ще спомена само, че с тошковците отоплявам две спални
(по 15 кв.м. всяка) и един дневен тракт 36 кв.м. + 8 кв.м. коридор.
Прословутия Емерсон (любимеца на kasapa ) го преместих в друго помещение където отоплява 22 кв.м. Там сметката за януари е 115.92 лв.
Декември-176лв. Януари-182лв. ДАЙКИН - хол+кухня 30кв. частична изолация ПВЦ-9кв. Югоизточно изложение. МЕ-16кв.детска частична изолация ПВЦ-2,5кв. Югоизточно изложение.През месеците, когато не се ползват климите, сметките за ток варират около 60-80лв.
Хора, от такива сметки на домакинството няма абсолютно никакъв смисъл. Дори груба сметка за изхарченото от един климатик не може да се направи, а какво остава като са повече от един.
Останалите уреди, особено бойлерите, харчат много повече ток през зимата, защото водата, която влиза в тях, първо е леденостудена и второ - изстива бързо. А и консумацията ни на гореща вода зимата се променя. Отделно периодът на засичане не винаги е един и същ и не винаги е месец.
Помощение 14-15 кв.м (около 43 куб.м), две външни стени, отдолу гараж, отгоре изолация 3см стиропор. Стара дървена дограма- д/г добра. По време на сън- зададени 20С. През деня, когато сме на работа- зададени 18С, но само когато външната температура е под 7С, иначе се спира. След работа- зададени 23-24С. За периода 17.12.10г- 20.01.11г изразходвани 210 кв.ч. Това прави по 257W/час средно. Поздрави!
smoky, да сложиш 9-ка в 22 кв.м. не е ли рисково. Аз бих я сложил в 17-18 кв. И този среден разход 350 w множко ми се вижда за да поддържа 20 гр. При мене 12LGC в 17 м2 при 20 гр разход до 200 w.