Страница 44 от 372 ПърваПърва ... 3442434445465494 ... ПоследноПоследно
Резултати от 646 до 660 от общо 5578
Like Tree4495Одобрявам

Колко ми харчи климатикът - Real Time

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Re:Колко ми харчи климатика - Real Time

Цитат Първоначално публикувано от IVO-1977
    Излиза че този висок номинал е излишен и неизползваем, а пък максимала хептен.
    Има и такова течение във форума. За сега е скромно представено, но има известна аргументация в тази посока.

2.  

3. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Цитат Първоначално публикувано от IVO-1977
    Като ви чета разхода на климатиците, виждам че за средностатистическа стая средния разход се получава около 350 w по среден COP 4, равно на 1.5 kw. Демек машината е топлоотдавала между 1 и 2 kw. А вие сте сложили машини с номинал примерно 4- 4.5 kw. Излиза че този висок номинал е излишен и неизползваем, а пък максимала хептен.

Недей да обобщаваш.Всеки си ползва климатика/ците на различна температура и по различен начин(някой отопляват повече от това което е посочено от производител/търговец като отварят към коридор или друга стая/и).Не е все едно дали искам при външна +7градуса да поддържа вътре +20 градуса или искам на всяка цена вътре да поддържа 23-25 градуса независимо дали навън е 0 градуса или -7 градуса.Тази мощност която сочиш от 4 -4.5 кв при 0 градуса и дефрост на всеки 1.5 часа до 2 часа на практика не е толкова защото дефроста не е взет предвид от производителя при изчисление на мощността.Тя се изчислява при непрекъснато работещ климатик.Същото е и с КОП-а.

Както казва КАСАП-а има и такова "радикално"(бел.моя) течение във форума и аз бях като последния мохикан.Сега обаче излиза, че съм от умерените радикали, като се има предвид, че има едно момче със 71-ца в 26 квадратни метра при 2.6 височина на тавана и съпругата му била токова доволна, че искала да вземат още една 71-дайкин ФТХ ГВ, да не би да свършат както някога топлия хляб свършваше...

Просто преоразмерените климатици работят на по-слаба вентилатор/турбина и има по-малко течение в стаята.Естествено при нормални температури изключват по-често, но това зависи и от ниския минимум, но липсват европейски климатици с голям капацитет отопление 50-ки и нагоре, които да са с нисък минимум.

И двете ми производни фуджитса са преоразмерени, но сега когато цяла седмица сутрин е под нулата и е голяма влага, няма слънце комфорта на 23 градуса и за около 30 минути до 1 час на ден на 25 градуса е неповторим... и то само за 30 лева на месец климатик+осветление+лаптоп...Констатират го вече доста мои познати и колеги и ме питат "Това не е ли 9-ка...?"
    Мощноста варира от външната температура, но и от зададените вътре градуси също.По ниска външна температура=по=ниска мощност на климатика, по високи градуси вътре=по-ниска мощност на климатика по номинал.
    Изобщо това не е духалка с постоянна мощност.
    Да не говорим,че и топлозагубите при +7 градуса и при ) градуса са също ралични и може дна духалка която при +7 градуса да е стопляла помещението при 0 градуса да не може да стопли.
    По този въпрос имаше изследване на Борд мен- колко вата в повече са необходими за стоплянето на помещението му с 1 градус нагоре.
    над 20 градуса в зависимост от външната температура.Преоразмерен климатик досега не съм чул някой да се оплакъл да "вие" сякаш се опитва да излети с апартамента/къщата на Юг към топлите страни, но има доста маломерно оразмерени климатици които "по желание" на собственика си се опитват да стоплят до 23-25 градуса и в опита си да угодят на ползвателя/собственика може да отлетят заедно с жилището...

Кой каквито мощности ще да си слага, важното е да е доволен от отоплението с климатик и да е с приемливи сметки за ток.

4. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от justify
    Както казва КАСАП-а има и такова "радикално"(бел.моя) течение във форума и аз бях като последния мохикан.
    Джъсти, нямах предвид тебе бе, маймуно! Говорех за хората на другия полюс, които твърдят, че 99% от машините са преоразмерени. Имаше едно много интересно и обосновано мнение на колега, което за съжаление не успях да намеря. Изчисленията му се базираха на топлозагубите, сметнати въз основа на данните от тази тема.

5. Member
    Тук е от
    Sep 2010

от 1.1.2011 до 1.3.2011 - 345 кв
    настоен е на :
    90% от времето : дневна температура 22 градуса, вечер (по време на сън) 20 с вентилатор на quiet
    10% от времето : дневна на 20, вечер от 19ч до около полунощ на 23-24 градуса, след това на 20 с вентилатор на quiet

помещението е описано в подписа ми.

6. Тук е от
    Dec 2010

за месец Февруари - 153.2 kw без да се изключва в помещение около 70 куб.м, таван на 3 метра, вътрешна изолация по външни стени и таван, PVC дограма (по-големия от подписа). Русе.

7. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Период: 01.02.2011 - 01.03.2011

Sanyo DS22T

Тип на помещението:
    Къща, 9.5 квадрата (6 външни/неотопляеми стени), изолация - частична, 3,5 квадрата дървена дограма.

Надморска височина - 770м

Климатични условия:

Максимална 14,7 °C
    Минимална -14,6 °C
    Средна -0,8 °C

Консумация:
    Средно по 238 W за час.

Поддържана температура:
    10 часа дневно 21°C и 14 часа по 17°C в работните дни. 21°C - в почивните.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Sep 2010

@kasap абе от известно време ти следя "репорта" за консумацията и се чудя... кви са тия 9.5 квадрата със 6 външни стени? Това да не е някоя външна тоалетна с 3.5 квадрата прозорци Не мога да си я представя тая къща 3х3 метра с климатик? Това да не е бунгало?

10. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница

Цитат Първоначално публикувано от sunmanbg
    @kasap абе от известно време ти следя "репорта" за консумацията и се чудя... кви са тия 9.5 квадрата със 6 външни стени? Това да не е някоя външна тоалетна с 3.5 квадрата прозорци Не мога да си я представя тая къща 3х3 метра с климатик? Това да не е бунгало?
    Колега, sunmanbg... ма много ви е бедно въображението...

"6 външни/неотопляеми стени" - касае се за спалня, на втори /последен/ етаж от къща. Стените, които не са външни, граничат с неотопляемо помещение.

11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2008

FTXS25G - 58м3 , тухлен апартамент, 1ет
    01.02.11-01.03.11 изразходени 235kw за 673 часа или средно по 350w/h. Поддържана температура 20гр
    Цитат Първоначално публикувано от sunmanbg

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2009

Цитат Първоначално публикувано от Kasap

"6 външни/неотопляеми стени" - касае се за спалня, на втори /последен/ етаж от къща. Стените, които не са външни, граничат с неотопляемо помещение.
    Влиянието на вътрешни неотопляеми стени е много относително. Ще ти дам пример с моята къщурка:
    Коридор - 9м2, 2 външни стени без изолация, втори последен етаж. Стара дървена дограма(доста изметната), външна врата( в горната част зее 2/3 см - ветрилник) и капандура за тавана(неуплътнена) - пак ветрилник. Температурата в коридора, през зимните месеци, е с разлика от 1° спрямо външната. Това лято направих ремонт, съпроводен с малки промени в изолацията на коридора:
    - тавана е изолиран с 4см стиропор
    - капандурата е уплътнена и изолирана с 2см фибран
    - вратата(външната) е уплътнена с дунапренови ленти
    - дограмата е уплътнена със силикон(стана перфектна и смея да твърдя, че е по-добре от PVC- то в другите стаи)
    - под новия ламинат поставих звуко и термо изолираща подложка 0,5 см + подложка от фибран 0,5 см
    - на стените залепих гипскартон, който си е изолация, макар и минимална.
    Резултатът е +11°/12° спрямо външната Т°
    Коридорът граничи с помещенията, където работят 2-та ни климатика. С всичкото това писане, искамда ти кажа, че една вътрешна гранична стена може да е студена или не чак толкова. Зависи от конкретните условия.
    И за да не е изцяло спам, ще пиша и конкретно по темата, макар да не виждам кого ще стопля с моите данни . Зададени температури 21°/23°, според това, колко и е студено на жената . Климатиците са 12-ки. Единия отоплява всекидневна 15м2(3 неизолирани външни стени, 2 PVC прозореца, изолация на тавана) + кухн. бокс( 1 външна стена - ГК+вата, PVC ,изолация на тавана). Другият е в 15м2 - 2 външни стени без изолация, дървена(много добра) дограма, изолация на тавана. За месеците декември, януари и февруари, сме изразходили ел. е/я на стойност съответно - 158лв, 168лв и 155лв. В преходните и летните месеци, сметките се въртят около 60-70лв. Климатиците харчат грубо 90/100лв. За мен това си прилична консумация, предвид конкретните условия.

13. Member
    Тук е от
    Dec 2007

Дойде сметката за януари - 136.03 лв. Не съм засичал разхода на машините отделно защото не ми се занимава. Ще спомена само, че с тошковците отоплявам две спални
    (по 15 кв.м. всяка) и един дневен тракт 36 кв.м. + 8 кв.м. коридор.
    Прословутия Емерсон (любимеца на kasapa ) го преместих в друго помещение където отоплява 22 кв.м. Там сметката за януари е 115.92 лв.

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2010

Декември-176лв. Януари-182лв. ДАЙКИН - хол+кухня 30кв. частична изолация ПВЦ-9кв. Югоизточно изложение. МЕ-16кв.детска частична изолация ПВЦ-2,5кв. Югоизточно изложение.През месеците, когато не се ползват климите, сметките за ток варират около 60-80лв.

16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006

Хора, от такива сметки на домакинството няма абсолютно никакъв смисъл. Дори груба сметка за изхарченото от един климатик не може да се направи, а какво остава като са повече от един.
    Останалите уреди, особено бойлерите, харчат много повече ток през зимата, защото водата, която влиза в тях, първо е леденостудена и второ - изстива бързо. А и консумацията ни на гореща вода зимата се променя. Отделно периодът на засичане не винаги е един и същ и не винаги е месец.

17. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010

Помощение 14-15 кв.м (около 43 куб.м), две външни стени, отдолу гараж, отгоре изолация 3см стиропор. Стара дървена дограма- д/г добра. По време на сън- зададени 20С. През деня, когато сме на работа- зададени 18С, но само когато външната температура е под 7С, иначе се спира. След работа- зададени 23-24С. За периода 17.12.10г- 20.01.11г изразходвани 210 кв.ч. Това прави по 257W/час средно. Поздрави!

18. Member
    Тук е от
    Jan 2011

smoky, да сложиш 9-ка в 22 кв.м. не е ли рисково. Аз бих я сложил в 17-18 кв. И този среден разход 350 w множко ми се вижда за да поддържа 20 гр. При мене 12LGC в 17 м2 при 20 гр разход до 200 w.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 44 от 372 ПърваПърва ... 3442434445465494 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Koга климатикът харчи повече ток - в зависимост от степента?
    От avata във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 228
    Последно: 11-02-17, 14:26
  2. Колко Ток харчи при размразяване
    От Tihomir Stankov във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 38
    Последно: 21-12-12, 11:27
  3. Колко ток харчи компютъра ми
    От loafer във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 14-12-11, 23:43
  4. Кое колко ток харчи
    От mitkosan във форум Общ - хардуер
    Отговори: 3
    Последно: 11-04-08, 13:00
  5. Software за real time mp3 компресия ???
    От trastikata във форум Общ - софтуер
    Отговори: 2
    Последно: 14-07-03, 16:37

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе