Вкъщи сложих четири клими от които само две са еднакви - донякъде и умишлено ги нашарих за да имам реален поглед върху различните марки понеже съм Тома неверни и искам с очите си да видя. Всичките са горе долу в един ценови диапазон и мощност
SANYO SAP-DK22T на 100 волта - 2.5кв номинал, COP-5.28 - 1320лв + 240лв монтаж - 2бр
HITACHI RAS/RAC-D10EX2 - 3.4кв номинал КОП 4.28 - 999лв + 160лв монтаж - 1бр
MITSUBISHI HI SRK 20 ZG-S - 2.7кв номинал КОП 4.35 - 1335лв + 200лв монтаж - 1бр
Ще им дам оценка по няколко критерия
Дизайн и качество, изработка на пластмасите - Саниата са на светлинни години от Хитачито и Мицуто и по двата показателя
КОП - Саниата са с една единица по добри - Хитачито и Мицуто са на един хал
Номинална мощ на отопление - Хитачито е с почти единица повече от Саниата и Мицуто
Дизайн на дистанционните - Хитачито е най готино и е с голям хубав екран - на Саниото не е лошо - на Мицуто е най кофти
Функционалност на дистанционното - Саниото мери температурата в стаята и е с обратна връзка (климатика може да поддържа температурата където е дистанционното) - Хитачито и Мицуто са на един хал
Шум вътрешно тяло - Хитачито е най тихо почти толкова е и Саниото и най шумно е Мицуто
Шум външно тяло - подредбата е пак същата Хитачито, Саниото и Мицуто (което в момента така отвратително ми трака на главата че откачам може и резонанс да е но се нетрае понеделник май ще викам фирмата да го гледа)
Екстри - Саниото има УВ лампа и йонизатор - Хитачито вкарва пресен въздух - Мицуто голо като пушка
Управление на инвертора - Хитачито може да намали моментната консумация до най малко около 160вата - Саниото до около 180вата - А Мицуто може да падне най малко до около 350вата след което изключва което на практика означава че когато топлозагубите на стаята са ти по малко от около 1500 вата Мицуто бачка като обикновенна конвенционалка (тези данни не са от сервизни мануали а от реални засичания от мен с уред)
Цена - Хитачито е по евтино от другите два които са горе долу на една цена с около 30%
С горните оценки не искам да повлия на никого каква покупка да направи защото всичко е много относително и ако след две години когато изтече гаранцията на Саниата и на Хитачито се прецакат а пък Мицуто работи безпроблемно 10 години всички тези сравнения са безмислени.
Лично на мен ако ми се наложи да купя още един климатик ще е Хитачи или Санио в зависимост от това дали цената и високият номинал са приоритет пред дизайна икономията и екстрите.
Според мен е хубаво да може човек да си купи хубав климатик, но не трябва да се робува на стереотипи и градски митове и легенди - ще дам още един пример защо не си купих Фуджитсу 09LGC което е от същия ценови сегмент (1300лв и номинал 3.2кв коп 4.27) - Просто защото вътрешното тяло е по леко от това на Мицуто с около 1.5кг а външното с около 7кг - на мен това ми говори много неща, но изводите да си прави всеки сам.