Някой да има представа колко струва компресор за Hitachi RAS/RAC-35YH4.
Благодаря предварително.
Някой да има представа колко струва компресор за Hitachi RAS/RAC-35YH4.
Благодаря предварително.
Толкова, че да не си заслужава смяната. Но сигурно ли е, че е от компресора? От къде си?
За съжаление -да. На топло не вдига по-вече 20 bar.Презареждан е с фреон-не е от това .А и автотеста на външната платка казва че няма никакъв проблем .Не въждам какво друго може да е.
Ако си усилва и намяла оборотите то клапаните му са заминали 100%.
Компресора е към 700лв и като сложиш и фреона и парички за работата то отива точно за нов климатик.
Определено си мени оборотите.При климатиците цените на частите не падат ли с времето?
преди една година бях проверявал в Техноклима Варна и ми казаха 600 лв. .Викам си след година поради липса на търсене може да са свалили цената - ама нъцки.
Шъ пробваме догодина пак.
GalinBelos, Как по точно си мени оборотите, опиши начина на промяна. Викал ли си техници, какво са проверявали. Ако можеш запиши звукът, качи го някъде и дай линк към него.
Не съм се сблъсквал с подобен проблем при инверторен климатик, но ми се струва, че проблема не е в компресора. Други източници на проблема може да са: 4-пътният магнит вентил или ЕТРВ (електро-термо-регулиращият вентил).
GalinBelos,
Много правилно си се ориентирал,че компресора е за смяна.
Но даже и 600лв за този компресор са неразумна инвестиция.
Когато включиш климатика на топло и застанеш до външното тяло в началото се чува как компресора се форсира и работи на високи обороти .След 3-4 минути оборотите се намаляват и продължава да работи на средни обороти.След определено време (можеби 10 минити) отново форсира оборотите за 3-4 минути и пак се връща на средни обороти.Гледал съм на манометрите при форсиране стига до около 19-20 бара и като понамали оборотите заспива на 16-17.
Колко може да им се вярва на моите манометри не знам (едни китайски боклуци за 50лв.) , но ако се съди по това как се затопля дебелата тръба не са далеко от истината.
Не мисля , че е четирипътен вентил защото като го обърна студено показваше около 6-7 бара.Превключвал съм го многократно и няма промяна в показанията на манометрите.Как се проверява ЕТРВ нямам идея.
Мъчих го с повечко фреон , по-малко фреон - няма промяна в показанията .Абе ако имам някой ден повечко свободно време ще го запозная с ъглошлайфа ама да видим кога ще е.
П.С. Преди три години работих в една фирма за климатици и от там си имам някакви познания по въпроса.Иначе съм ел. техник по професия.
Интересно поведение при работа. Климатика не дава ли някаква грешка след продължителна работа. В сервизните ръководства мисля, че съм срещал обяснено как се проверява нормалната работа на ЕТРВ, сега ще проверя.
------------
На 81-ва страница от сервизното му ръководство е обяснено как се проверява за проблеми в ЕТРВ.
Как ще им дам толкова пари те нормални ли са? Сумата която бих дал е около 300-350 лв. и то за цялата работа - демонтаж на външното тяло подмяна на компресора , зареждане с фреон и монтаж на тялото.И то при условие ,че дадат поне една година гаранция на новият компресор.Айде от мен да мине можеби щях да се навия и на 400 лв. за цялостно сервизиране - и нито стотинка повече.Първоначално публикувано от Tecno
Отваряш кутията, на платката, куплунга на ЕТРВ-то (CN15 мисля че беше), има 6 крака. Мериш напрежение от 1 до 4 крак, с маса, при включване на климатика от захранване. Трябва да има на всичките едно колебание за около няколко секунди м/у 0,9 и 12 волта на всяко. Ако го има - ОК. Ако няма това колебание, ЕТРВ-то или управлението му. Тогава ми звъниш, имам един същия като твоя, сменяме което трябва и си готов.
ПП: Ти гледа ли на външното тяло дали не дава грешка?
Това хитачи Hitachi RAS/RAC-35YH4Първоначално публикувано от ewgeny
читав ли му е компресора? Днес ходих на диагностика на такъв и човека мисли да го поправя.