Здравейте, Бих искал да отправя молба за помощ при избор на климатик, тъй като ми предстои закупуване на такива. Наистина моля за помощ, защото вече стана чета от известно време за мощности коефициети и имам чувсттво че все по малко знам и се разколебавам в избора си. Та така да започна с описание на жилището където ще се монтират машините.
1.За какъв вид помещение ще се ползва климатикът-търговско, жилищно, офис, магазин и т.н?
Отговор: Става въпрос за апартамент – спалня, хол и кухня. Тухлен. 60 кв. М Намира се в Гр. Горна Оряховица. Желая да закупя 3 броя машини за всяка стая.
Квадратура и кубатура на стаите.
дължина ширина кв.2 вис. куб. М.
Хол 5.5 3.3 18.15 2.7 49.01
Спалня 3.6 3.3 11.88 2.7 32.08
кухня 3.6 2.5 9 2.7 24.30
Дограма: целия апартамент е с ПВЦ дограма Рехау, стъклопакет /обикновен, без К стъкла/ като терасата пред спалнята също е остъклена цялата с ПВЦ, и стъклопакет а не единично стъкло/
Квадратурите на прозорците са следните:
За спалнята : 3.3 кв.м,
за хола 3.15 кв. М + врата за излизане на терасата също от ПВЦ – 1.5 кв.м
кухня – 3.15 кв. М + М + врата за излизане на терасата също от ПВЦ – 1.5 кв.м
Изложение: Намира се на 3 жилищен етаж, не последен, вътрешен. Апартамента е с изложение изток – запад. Прозореца на хола е на изток, а кухнята и спалнята „гледат” на запад. Външна стена има и тя е западната на кухнята, на която има външна изолация /Дебелина 5 см/ и нова замазка. Това е и единствента изолация, на стени и таван – другаде няма. Другата външна стена е тази на хола – за излизане на терасата. Тази зима /не живея там/ когато бяха големите студове, температурата в кухнята падна до 5 градуса. Това е и най студената стая. В хола температурата падна до 12-14 градуса, а в спалнята до 10 - 11 градуса. Без да се отоплява, при затворени врати на стаите. На остъклената тераса температурата падна до 2-3 градуса.
Климатиците ще са ми основното отопление бих иска да могат да подържат в стаите до 23-25 градуса без проблеми през зимата дори когато на вън е -10 – 12. Това е и темепературата минималната при която искам да могат работят и имат мощност. За по големи минуси (-17-20 не държа /тогава ще се помага и с друго./ Тук говоря за 5 – 7 дни в годината така че.... За лято бих искал да могат да охладят до към 18 -17 градуса жилището. Особено на запад – защото става „Ад” от това слънце.
Та аз на този етап съм се спрял на 3 br. FUJITSU GENERAL
1 бр. ASHG 12 LU за хола
2 бр. ASHG 09 LU – за спалнята и кухнята.
Съответно знаете цените – и това е моя бюджет около 4 700 – 5 000 лв.
Благодаря предварително на хората пишат. Наистина незнам дали избора ми е правилен?, дали тези климатици, не са „преоразмерени”, или слаби, не са върхов модел при FUJITSU GENERAL като ASHG 12 LT , 09 LT, но те съответно са и още пари.дали са надежни /нов модел са/, и така. Благодаря още веднъж, дано не досаждам. Ако трябва друго инфо, питайте.
Прилагам и една простичка схема на апартамента