Първоначално публикувано от
ruuni9 Бях обещал, а и колеги от форума желаеха да направя накратко малко сравнения, като бивш конвекторджия и настоящ климаджия!
Не знам дали в тази тема е точното място, но се извинявам, ако не е!
Значи, става въпрос за отопление, преди - с
два конвектора, сега - с
три климатика. Гледам сметката за тока, в периода 15.11.-15.12., който съм платил Декември 2015 с конвекторите/181лв./ и Декември 2016 с климатиците/190лв./! Но! Миналият период 2015г. бе доста топъл за разлика от сега. Следващите платени сметки са били - Януари 2016 - 198лв., Февруари 2016 - 280лв., Март 2016 - 282лв.
Сега мисля че с климите ще варират около 200лв. в най студеното време.
Общо взето заключението е:
С два конвектора 2kw и 3kw отоплявах две стаи, а третата стоеше студена, със сметки от порядъка на приблизително 300лв. в най-студеният период и около 180-220лв. в преходният сезон!
С трите климатика от подписа отоплявам три стаи, със сметки от порядъка на около 200лв. в най-студеният период и около 120-130лв. в преходният период!
Най-голямото предимство/икономия/ на климатиците пред конвекторите според мен е в преходните сезони, Септември - Ноември и Февруари - Април, защото това са 6 месеца все пак! А, най-студените са 2!
С две думи - Доволен съм! И съм благодарен първо на моя колега от работата ми, че ме "светна" и насочи към климите втора употреба!
Благодарности и на Сашо за мненията и отговорите, които ми е давал, да ми помогне в избора на машините!