След като на теб не ти носи полезна информация не я отваряй и не пиши безполезни постове.
КОЙ си ти, че да определяш коя тема има смисъл и коя не!
След като на теб не ти носи полезна информация не я отваряй и не пиши безполезни постове.
КОЙ си ти, че да определяш коя тема има смисъл и коя не!
За теб съм Blue1 и ще изразявам мнението си както намеря за добре! Темата ти както вече казах е обективна единствено за теб и супер дупер изолираният ти апартамент. В моята спалня и при -27 температурата не падна под 16* С ......кой го грее тази информация?! Ти по-добре ми обясни при стандартни условия където е нормално стаите да изстинат до не комфортна температура за живеене как аджеба скъпата ламарина с реотан от 1500 вата ще е по-ефективна и бърза от климатик развъртащ се до 5 киловата? Те нека стените и мебелите са се темперирали на 16 градуса пък ти ги топли с реотана......ще стане, ама на върба в петък!
Моля някой модератор или администратор да разчисти темата от постове които не са свързани с нея.
Хубу де, ма ти кажи какъв е отговора. Предавам се вече...
А! И ако може това картинката от първа страница, да я приведеш към случая за който те помолих, че не ме бива нещо със сметките /Очевидно/.
Не мога да се сдържа..... че аз ли съм ти виновен че живееш в кокошарник!
- - - - - - - - - -
Отговора (според мен) е написан още в първия пост под картинката.
За случая за който говориш, ако имаш предвид апартамент или къща без никакви изолации и добра дограма... там спасение нямакаквото и да сложиш винаги ще си на загуба - остава да си избереш дали ще дадеш парите на куп за климатик и относително по-ниски сметки след това, казвам относително защото при големи загуби климатика почти винаги ще работи на макс.... или ще избереш нещо по-малко ефективно и евтино, но с по-големи сметки след това..... Ако искаш по-конкретни сметки, дай ми по-точни данни.
Никъде не съм казвал че климатика не топли или не е подходящ за отопление. Дори го пише в заглавието..... но съществото на темата е за друго![]()
И в тази тема всеки е прав за себе си, и повечето са направили най-добрия избор в тяхната си конкретна ситуация.
Уви, половината събеседници повтарят едно и също като развалени плочи, а именно: колко невероятен е комфортът и икономията със скъп климатик и отказват да приемат различно мнение, което, откровено, дразни. Приемайте и чуждите мнения, бе хора!
Лично, над 1000 лв за каквато и 9-ка да е, е безсмислено от икономическа гледна точка.
вместо адакс има по-добра алтернатива - фермичка за смятане на койни. вярно инвестицтицията е по-височка но ако си геймър копа е поне х2даже х3 хем койни, хем фреймрейт почти феноменален в игрите, хем топло.
чиста икономия.
Аз искам да попитам друго.....съвсем сериозно.... кой климатик може да достигне и поддържа +30 гр. при външна -(минус) 15гр.?
Във форума има много хора, които са сменили адакс-ите или нискобюджетни климатици с климатици за над 2 000 лв. Те са си направили сметката и са разбрали, че има смисъл. А кон за кокошка някой да е сменил, още не съм чел.
Мога да ти кажа кой не може, но ти и без мен го знаеш.
Но споко - и нашите не могат. Жената на един приятел се оплака, че повече от 29оС не искал да вдигне /при посочените от теб условия, в същото населено място./
П.С. Аз пък съвсем сериозно да попитам - на кой (нормален) човек, би му хрумнало да поддържа 30оС в жилищно помещение
Този пост е редактиран от Kasap; 20-09-13 в 01:37.
Темата е доста интересна (като изключим заяжданията) той като точно по тази тема разсъждавам и аз.
Имам две северни и две южни стаи на които и им предстои слагане на 8см изолация и на север съм с троен стъкло пакет на юг двоен с Ка и 4сезона стъкла.
Нямам деца и обичам делтата между външната и вътрешната температура в жилището което обитавам да не е голяма.
А каква е идеята климатик да работи 24часа в денонощието, ако не се гледат деца? В къщи съм си 3-4часа на ден защо да отоплявам останалите 20часа панелка?
Да-а-а-а ...
Стигнах до 2-ра страница и дотам ...
Изобщо не могат да се правят механични сравнения на база квадратура/жилище и също така механично да се съотнасят за всички жилища без значение на изложението и населеното място/географското положение на жилището и да се правят генерални изводи...
За мен по приятна топлина от слънчевата няма, но слънето не грее денонощно.
Това с "печалбата от покупката" няма да го коментирам ...
... само е хубаво да се каже че по принцип "загубата" от климатика е при първоначалната инвестиция, а при конвектора "печалбата" е при покупката.След това за конвектора загубата е доживот, за климатика "печалбата" е доживот(на уреда разбира се), защото има една права или начупена по 1 два пъти в годината при увеличението на тока.
Редно е да се каже, че климатикът е по-сложна и скъпа(в повечето случаи) система и има по-голяма веротяност да се повереди, поправката също ще е по-скъпа...
С три външни стени с изолация един външен таван(има само керемиди между бетона и въздуха от околната среда-тоест без изолация) сега и аз си търся (нов) апартамент като на Пат.
Апартамента ми е изток-запад.Преди съм живял в 2 апартамента изложение Юг и сега мога да кажа, че каквото и друго да закупя по-нататък ще е само южно изложение.
Тези сметки на Пат са в сила само за жилища южно изложение ( и то за много ограничен кръг населени места в България).Дори аз за мен съм си се заканил, че някога тръгна ли да правя къща ще е само южно/югозападно/източно изложение, като дори съм се заканил да има много прозорци които да "улавят" слънцето зимата, че в този усоен апартамент ми омръзна да включвам климатици още от ранна есен, та до късна пролет или като няма такава(както се случва напоследък) до лятото на другата година...
ТЕЦ-а не го изключваш сутрин и да го включваш вечер за разлика от ...
Не можеш и да "се откажеш" от него дори и да искаш ...
След като изключваш зимата отоплението на децата в детската стая "комфорта" е ясен...Аз никога не съм го правил защото ми е "некомфортно... пък за деца никога не бих изключвал отоплението зимата.
Най-комфортно е слънчевата светлина-топлина зимата от греенето на слънцето, след нея откъм комфорт-икономия е термопомпата с подово отопление.Без да я изключваш :rolleyes:
Тя икономията идва още с първата сметка, НО "изплащането", тоест компенсирането на цената на климатика с по-малките сметки за ток в сравнение с конвектора е по-късно.
Сметките са невярни, тъй като е трябвало да включиш и разликата в цената между климатик и конвектор и на тази разлика да "и дадеш" поне законовата лихва, а ако искаш и лихвата по банков депозит от да кажем 5-6% лихва...
Същото се отнася и за всяка една получена месечна сметка за ток-разликата за една и съща стая при отопление с климатик и с конвектор трябва да бъде "обложена" с лихва и лихвата да бъде придадена като печалба към уреда(вероятно климатика) консумирал и направил по-малка сметка.Тази лихва-печалба върху разликата също ще е до края на живота на този уред...
В заключение ще кажа:
- аз откакто съм в този усоен апартамент по цяла зима съм по къс ръкав фланелка, с боси крака при отопление с климатици...
-фераритата при климатиците започват от 3300 лева нагоре за нови
-комфорта с една марка и модел е един, с друга марка климатици е друг.За справка питай Аруба ...
Темата е едно голямо дъра-бъра, но предвид зимния сезон засега ще остане, когато се уталожат "Страстите климатични" ще решаваме какво да правим с нея.
Този пост е редактиран от justify; 20-09-13 в 06:21.
Като гледам казваме едно и също.... но по различен начин.Това за лихвата не мисля че има някаква връзка - нито вземам парите от банка , нито пък ги внасям в банка.... от другаде лихва няма как да вземеш, а и като ти обложат печалбата с 10%.....
не си струва смятането даже.
Това че изключвам отоплението в детската когато децата ги няма - ами така съм решил - така правя, а и уреда и условията ги позволяват. Децата са достатъчно големи, за да могат да "преживеят"15-20 мин на по-ниска температура. Отделно зимата като се влезе отвън дори в не отоплено помещение усещането е за доста по-топло.... а докато човек се аклиматизира в новата среда, тя температурата се е вдигнала достатъчно за да не изпитва дискомфорт.
А апартамента ми, този за който говоря и конкретно стаята е север-изток (калкан на север-прозорец на изток),другия с ТЕЦ-а е югозапад.
малко
Не знам какво Вие разбирате под комфорт при ползване на климатик (охлаждане или отопление), но ще кажа какво аз разбирам.
2 са показателите за мен които определят този фактор - шум и въздушна струя/поток. Колкото тези двата са по-високи толкова комфорта клони към 0 , колкото по-малко усещам всеки един от тях, толкова комфорта е по-голям. Честно казано въобще не ме интересува колко струва климатика 300 или 3000лв.... ако отговаря на критериите ми - го вземам, ако не - ако ще и най-най... да е пак няма да го взема.
Този пост е редактиран от Pat; 20-09-13 в 10:22.
Съгласен съм с Pat, че климатика поставен в малка и много добре изолирана стая има много дълъг срок на избиване. Отделно ако не ти трябва отопление в стаята постоянно, а само от време на време срокът става още по-дълъг. Аз си купих климатика с основната цел да е по-икономично (бих казал даже най-икономично) отоплението и да се избие за срок от 3 години (разбира се охлаждането си е голям плюс без друга алтернатива). Смятам че съм го постигнал тъй като е преоразмерен и е работил в най-студения месец (февруари 2012г.) със средна моментна мощност малко под 50% от номинала. При това положение предполагам, че средният годишен коефицент е по-добър от 3, примерно 4. Ако е така значи вече съм го избил, ако е 3 ще изчакам и тази зима. Доволен съм и от комфорта който ми създава, не съм толкова капризен. Не съм избирал климатик заради екстри някакви, може би плазмата има някаква полза – отчитам го като малък пропуск. Функциите дето не е лошо да ги има още не са направени.
Някой си купуват климатици щото е модерно, за кеф, да има, да се хвалят, 'щото комшията има или други подбуди. Всеки има глава на раменете и мисли различно и има различни мераци. - Всеки е свободен да прави и да си купува каквото си иска, стига да не пречи на останалите.
От друга страна на много неща не им се търси да се избиват - да не ги изброявам.
Съгласен съм и с хората от другата страна, кой не иска да има супер климатик? – Да може всеки да затвори 2000+лв. за климатик във всяка стая – дай боже.
Извинявайте, ама в провинцията заплатите не са като в София – едва стигат да си платиш сметките, камо ли да теглиш заеми и да плащаш и лихви.
Въпреки всичко казано най-вероятно следващата ми покупка ще е от изхвърлените японци дето не харчат и не се избиват никога.![]()
Защо само за пари говорите ? За мен е важно като се прибера и пусна климатика да знам, че след 5 минути в стаята ми е 25 градуса.