Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 147
Like Tree86Одобрявам

Съвет за климатик ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Отговор: Съвет за климатик ?

леки са

2.  

3. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Цитат Първоначално публикувано от SPSt Виж публикацията
    Би ли ни осветлил, какви са предимствата на алуминиевите тръби пред медните. Аз се сещам само за един-много по-ниска цена. Сещам се и за един основен недостатък-много по-нисък коефициент на топлопроводимост. Мисля, че и за други лаици като мен ще е интересно.
    Както казах и в предния пост енергийната ефективност е значително по-добра при режим охлаждане и малки подобрения в режим отопление. По-ниският коефициент на топлопроводимост се компенсира от неколкократно увеличената площ на "тръбата". Това, че в България климатиците се използват основно за отопление е проблем за местния пазар. В световен мащаб системите се използват основно за охлаждане. Затова там е и много по-важна ефективността в режим охлаждане, отколкото в отопление. Затова и японците не пускат техните модели за европейския пазар - защото няма кой да си ги купи. Там е кучи студ и се топлят на ток, но тук нито е кучи студ, нито някой се топли на ток.

И като вметка резултатът от алуминиевия топлообменник в каналните модели на Самсунг:

Screen shot 2015-04-16 at 12.41.28 PM.png

Както се вижда, освен по-добра ефективност в режим охлаждане от всички останали на пазара 10кВт модел с COP 4.19 и максимал 17кВт не се среща никъде. Да не говорим и за максималната мощност на 14кВт модела - 21кВт в режим отопление. Също не се среща никъде. Явно алуминиевият топлообменник хич не е толкова лош...

Та, да не забравяме, че еквивалентните модели на Дайкин например, освен, че са с по-лоши параметри по всеки параграф са и с по 3000-4000 лева по-скъпи.
    Този пост е редактиран от AC_From_Hell; 16-04-15 в 13:50.
    Aleksandars одобрява това.

4. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012

Алуминиев топлообменник - не ми вдъхва доверие.

Коефициент на топлопроводност на различни материали
    W/m*K

Мед 380
    Алуминий 230
    Дуралуминий 160
    Месинг 110
    Стомана 52

5. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

ако е компенсирано с повече на брой или по дебели тръби не виждам проблем .. и без това масово по евтините климатици са с половин топлообменник или едноредов ,кел файда че са медни тръбите ..
    AC_From_Hell одобрява това.

6. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Живее в
    Бургас

Ще доживеем ли да видим тръби от графен

7. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Алуминиевите тръби нямат технологични предимства, само финансови. За разлика от медта, алуминият и сплавите му, които се използват в хладилната техника, са много чувствителни на замърсявания. Дори незначителни примеси на магнезий или фосфор водят до пробив. Смятайте какво ще се случи, ако цял Китай и Корея се впрегнат да правят такива тръби, за без пари. Ако един алуминиев топлообменник работи само като кондензатор или само като охладител, иде-дойде. Но почнеш ли да го "обръщаш" зимно време по няколко пъти за денонощие, ко прайм? Сменяме го, като автомобилни накладки и замърсяваме атмосферата с безвредни фреони от нов тип. Стига демагогия!

8.  

9. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Ами не знам от над 30 такива самсунга, нямам нито едно оплакване от нетоплене или каквото и да е било...

Кой знае колко стотин имат Техномаркет и Технополис - ако нещо не беше наред целият форум щеше да е гръмнал, но не е...

10. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

И при хладилниците е така. Едни се пробиват бързо, други - не. Дори се препоръчва веднъж, въведен в употреба, да не се изключва повече, особено лятото. Що ли при старите хладилници не беше така, макар и те да са с алуминиеви изпарители? Всичко опира до качеството на суровината. В началото почти винаги е добре. Ти виж тазгодишните телевизори от високия клас на Самсунг, на запад реват хората от тях!

11. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG

Не разбирам защо вечно трябва да се търсят какви ли не кусури, в който и да е модел климатик. На единия номинала бил нисък, на втория минимала висок, на третия копа бил извънземен, на четвъртия му бил алуминиев топлообменника, на петия му било шумно нещо.

Всички тези неща са безпредметни, ако климатиците си вършат работата както трябва и най-важното техните потребители са доволни, с изключение на случаите на всевъзможни лиготии, на които сме ставали свидетели всички. В конкретния случай не разбирам какъв е огромния проблем породен от алуминиевият топлообменник при положение, че той подобрява подобрява параметрите и от него няма никакви оплаквания. Далеч съм от мисълта, че повече от трима души във форума сме виждали, монтирали машините и имаме преки наблюдения, следователно е близко до акъла, че и приказките, които се говорят за тях са по-празни от дупката на нулата.
    Aleksandars одобрява това.

12. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Цитат Първоначално публикувано от stoianmitkov Виж публикацията
    Aleksandras, благодаря ти за препоръките. Може ли да ми кажеш какви са тези кусури, с които трябва да се примиря и кой от тях е най -безболезнен компромис? Извинявам се ако на някой въпросите ми му се струват глупави, но наистина не съм в час на тази тема, но в крайна сметка нали това е една от главните идеи на форума, да се помага на не толкова запознати с материята, като мен.
    Основния кусур е че питаш в този форум, тук се препоръчват модели предимно над 2000лв или втора ръка "японски" пройзведени пак в китай.
    Jack Krauser одобрява това.

13. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Не разбирам защо вечно трябва да се търсят какви ли не кусури, в който и да е модел климатик. На единия номинала бил нисък, на втория минимала висок, на третия копа бил извънземен, на четвъртия му бил алуминиев топлообменника, на петия му било шумно нещо.

Всички тези неща са безпредметни, ако климатиците си вършат работата както трябва и най-важното техните потребители са доволни, с изключение на случаите на всевъзможни лиготии, на които сме ставали свидетели всички. В конкретния случай не разбирам какъв е огромния проблем породен от алуминиевият топлообменник при положение, че той подобрява подобрява параметрите и от него няма никакви оплаквания. Далеч съм от мисълта, че повече от трима души във форума сме виждали, монтирали машините и имаме преки наблюдения, следователно е близко до акъла, че и приказките, които се говорят за тях са по-празни от дупката на нулата.
    Огромните проблеми са само два и те са основни:
    1. Алуминият, като метал, сравнен с медта или среброто, влошава параметрите на хладилната система като цяло. Не ги подобрява!
    2. В климатизатори от висок клас е задължително да се използват висококачествени материали и компоненти, за да са надеждни. Алуминият не е такъв материал.

Допуска се алуминият да замени медта в кондензаторите на големите чилъри, монтирани по покривите на високи сгради, заради по-малкото му относително тегло. Но при тях цикълът не се променя, те целогодишно охлаждат! Всичко останало е пропаганда и прах в очите. Ако аз не съм прав, значи Велев е прав в по-горния си пост, критикувайки препоръките за скъпи машини и такива втора употреба.
    Нищо лично, адски, аз така виждам нещата.
    Хубава вечер!
    Jack Krauser и bobbyap харесват това.

14.  

15. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012

Алуминия е прекалено мек, това означава, че тръбите трябва да са доста по-дебели, което допълнително влошава топлообмена. При тежки зимни условия, ако се натрупа много лед, не се знае дали леда няма да смачка алуминиевите тръби.
    Не бих си взел климатик с алуминиеви тръби. Това е същото като кола от картон.
    Този пост е редактиран от Jack Krauser; 16-04-15 в 23:14.

16. Senior Member Аватара на dodo_pv
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Пловдив

Джак, моля те да спреш с разсъжденията нататък. Ледът и колите от картон (имах и такава) нямат нищо общо с дискутирания проблем. Медта също е мека и се мачка.
    Хубава вечер!

17. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012

Медта е доста по-твърда и еластична от алуминия. И на други места са обсъждали този въпрос:
    Copper Tube and Aluminium Tube of Air Conditioning World

18. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

никой не ползва чист алуминий/мед ( които са меки ) ползват се сплави .. инак и 2та метала много лесно корозират
    dodo_pv одобрява това.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 10 ПърваПърва ... 56789 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Съвет за климатик
    От andropov във форум Климатици Midea
    Отговори: 6
    Последно: 05-10-10, 19:53
  2. Съвет за климатик
    От andropov във форум Климатици Daikin
    Отговори: 6
    Последно: 27-09-10, 17:44
  3. Съвет за климатик - 200 куб.м.
    От ФАМ1 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 9
    Последно: 15-09-10, 23:06
  4. Съвет за климатик
    От Simeon_ във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 2
    Последно: 06-06-10, 00:40
  5. Съвет за климатик
    От joroiliev във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 29
    Последно: 18-12-08, 11:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе