Здравейте, имам питане относно климатик. Помещението е 20-тина квадрата, 60 куб., с остъклена балконска врата и прозорец, две външни стени, несанирано, в София. По независещи от мен обстоятелства, машината ще е от ниския ценови клас. Ще се използва за отопление. Въпросът ми е 12000btu или 15000btu да избера ?
Имаш ли вече нещо набелязано?
Имай в предвид, че когато се каже, че е един климатик е 7-ца, 12-ка ... и т.н., това е мощността му в режим на охлаждане, при 35°C външна и 27°C вътрешна температура.
На отопление, данните са дадени при +7°C външна и 20 °C вътрешна.При температури, различни от замерените при тест, никой не ти гарантира нищо!
Този пост е редактиран от Palev; 08-11-21 в 10:45.
За съжаление единственият параметър, по който мога да избера, е BTU при посочените по-горе особености на помещението.
Марки модели с посочените BTU (12 и 15) няма ли измежду които да се избира?
И кой или каkво налага да се избира между 12 и 15 х.BTU?
Климатикът ще се монтира по програма, по която се кандидатства. Единствените параметри, които са предварително посочени, са BTU и енергиен клас А или по-добър. Какво ще монтират- божа работа, но силно ме съмнява да е нещо скъпо. Колебая се за описаното по-горе помещение дали да посоча 12000 или 15000BTU (9000 ми се струва малък, а 18000-голям, но също са опция), при положение че и вратата понякога ще седи отворена за да отдава топлина и в коридора. Благодаря много на включилите се със съвети !
За REECL ли става въпрос, парите по нея не свършиха ли? Още през 2007 г. аз се възползвах от нея.Ако е тя, има одобрени марки и модели, не става всяка марка и модел.
В ниския ценови клас ме съмнява да има марки и модели, които да изпълнят условията.Имай в предвид, че с нарастване на мощността на климатика, се увеличават шума и дебита (течението).Но пък разполагаш с повече мощ,затова трябва да се намери баланс.
18 000 е голям за 20 кв.!
Не, не е цитираната от Вас програма и за съжаление, единственият ориентир, който е подаден и според който кандидатът избира , е BTU. 18000 и 9000 съм ги изключил категорично, колебанието ми е 12000 или 15000 да посоча
Замислям се аз на 15 000 BTU какво ще ти дадат, като това не е съвсем в стандартите на производителите.
Какви са тези климатици с 15 бту?
- - - - - - - - - -
12 в 20 квадрата ще стигне.
Този пост е редактиран от mimojef; 08-11-21 в 20:54.
15 БТУ са 42-ки и 45-ци . Всички производители ги правят .
Здравейте,
писах относно избор между климатици Mitsubishi Electric MSZ-AP35VGK / MUZ-AP35VGMitsubishi Heavy Industries Premium SRK35ZS / SRC35ZS-W в мнения #1541, но така така и не получих отговор. Моля ако е възможно за мнение.
Благодаря ви.