аз мога... можех...
С тази опора дето има (няма), просто не виждам шанс.Първоначално публикувано от cooler
Ето как се справих аз и монтажниците - снимки тук.
Отворът в стената го направих преди монтажа на климатика и ремонта съответно като вкарах през него леко сплескана тръба ф50 за тръбният път и PVC ф25 за дренаж на вътрешното тяло.
ф50 за тръбният път се оказа излишно много - 32мм щеше да бъде супер.
Ето как излизат тръбите от стената - снимка.
За външното тяло взех и монтирах алуминиеви стойки и реших да бъде... на терасата :rolleyes:
Каналите си ги монтирах аз въпреки, че следващата година ще облицовам с 10мм стиропор всичко това.
Големият въпрос е дренажа...
От външното тяло вадя водата с Ø32 директно от тавата навън - снимка.
Не използвам щуцера на климатика - отвора на тавата е директно в дренажа.
Бях решил просто да го изведа навън и да го оставя да си капе но тези дни нямах работа и реших да го заустя в канализацията.
Ето и снимка, изложението - чист север, слънце не се появява никога директно.
Какво е мнението ви за замръзването на дренажа в този вид?
Както вече казах следващата година всичкото това ще влезе под изолация но дали ще го бъде тази зима? .
Ако ще правиш външна изолация на етажа,тръбите няма да може да ги оставиш отдолу.Във всеки магазин от типа,както и в големите(баумакс,практикер и тн) има изолация за тръби,която има каналче да се цепи и може лесно да се слага след монтирани вече тръби(ако си ги лепил и не можеш да ги разглобиш и нанижеш изолацията).Така че иди си вземи за 2-3 лв такава изолация,сложи я,пък догодина прави квото искаш или си я остави.
Лепени са, да.
Мислех да ги облека, обаче не намерих изолация от 25мм нагоре, иначе щях да го направя.
А защо да не мога да ги оставя под стиропора?
Аз слагам от десетка нагоре.
На снимката с дренажа на северната стена в дъното помещението е изолирано с десетка и под нея има тръба Ø50...
Монтаж от Япония. Забраната за външни тела по фасадите си казва думата.
96550226_6o.jpg
Напълно възможно е монтажа на климатика да е предхождащ поставянето на дограмата на терасата.Видно от снимката на горната тераса има климатик, но няма дограма.
Така, че тази снимка не е показателна и не говори нито положително нито отрицателно за фирмата, монтажниците и монтажа.
В случай, че климатика е монтиран преди поставянето на дограмата, монтажниците нито са могли да знаят, нито са били длъжни да знаят какво ще хрумне на собственика на тази тераса след 3, 6, 12, 24 или повече месеци ...
И на мен ми се е случвало да си променям решенията, макар и не за точно такъв случай ...
Ето малко снимки и от мен. Климатика е Нокрия 14ка и е монтиран от Bobovo, който намерих благодарение на форума. На Bobovo и на неговия екип мога само да благодаря за перфектния монтаж и го препоръчвам на всеки в нашия регион. Все още има хора който си вършат работата с удоволсвтие и знаят какво правят. Сега остава климатика да ме топли и да не ми харчи много ток.