Въпроса ми е има ли мин. дължина на тръбите между вътрешното и външното тяло на сплит климатик (инверторен тип). Някой чувал ли е за такова нещо?
Въпроса ми е има ли мин. дължина на тръбите между вътрешното и външното тяло на сплит климатик (инверторен тип). Някой чувал ли е за такова нещо?
Има, но при различните марки е различна.Твоята машина каква е.
Модела на климатика е: Amcoraire AWS241HX/AOS241HX
От къде го изкопа това американче.За него не виждам никъде да има даден минимален тръбен път, но ако си го слагаш, поне 3 метра, на R410 е все пак.
Това значи ли, че мин тръбен път зависи от вида на фреона?Този е с 410 да. Или по-скоро от модела на климатика. Примерно при фреон 403 друга ли е мин дистанция? Имам друг климатик Haier s 403 - HSU-18H03 (с 403) и той е монтиран с тръбен път около 2м. Токава мин. дължина не е описана в инструкцията за монтажа обаче и на 2та климатика. Модела Amcoraire е китайски - всичко в 99% от случайте е Мейд ин Чайна .
То ясно, че е китайче, има фасона на МИДЕЯ .Обикновено в сервизните дават минимален тръбен път.За R410 обикновено е 2 или 3 метра, /заради по-високото налягане, да няма шумове по системата/,но за това чудо не намерих сервизно.Затова му сложи поне 3 метра.
Много благодаря за инфото. Явно това не се знае от всички фирми които монтират климатици, което е доста обезпокоително.
Едно е да се знае,а друго - да го направят.Бакъра пак дръпна леко нагоре.Първоначално публикувано от nomad
Ако поради неправилен монтаж (в случая къси тръби) се повреди компресора тогава фирмата направила монтажа ще купува нов климатик Предполагам ако се обясни на клиента, че така трябва да се направи а не да се пестят 50см тръба. Не вярвам някой потребител да поеме на своя глава такъв риск с такава икономия, знаейки че може това може да доведе до повреда. Все пак никой не купува климатик и го монтира за да го поправя после след 2 месеца. А става после и по-сложно защото при неправилен монтаж може да не важи гаранцията!
Здрасти пичове,
предстои да ми монтират FTX 50 GV като телата ще са от двете страни на една стена. Дали ще е проблем късия път на тръбите около 1-1,5м
Поздрави
Ами до сега несам чул или видял климатик дасе поведи от къс тръбен път А и кои по какъв начин ще докаже че от къс тръбен път се е повредил или че може дасе повреди ???
По скоро може дасе повреди от неправилен монтаж
Според мен не е добре Дайкин да се монтира с толкова къс тръбен път, особено 50-ка. За повреждане не знам, но за нежелани звуци е почти гарантирано.
Преди бая години имаше блокирали конвенционални хаери и то тези тяло зад тяло.За инверторни не знам.dza,момчетата ще ти направят един охльов отзад и няма да имаш притеснения,пък и за тоя дайкин 1,5 метра е добре.
За подов дайкин минимума е 1.5 метра.Според мен под 2 метра не трябва да падаш, най-добре 3 метра.Накарай ги да завият 1-2 кръга зад външното тяло на климатика, ако няма друг начин да удължиш тръбния път.
Опасността е както от шумове, така и от по-бързо износване и хидравличен удар, защото чрез минималната дължина на тръбния път се гарантира, че част от фреона ще е по тръбите.По-дълги тръби в рамките на препоръчаното=повече фреон в тях, по-малко тръбен път(0.8 метра, 1 метър) = повече фреон в компресора и външно/вътрешно тяло.По-късият тръбен път донякъде е като презареден в повече фреон в системата.
Например пробвай да нагнетиш едно и също количество газ/течност в тръба с бутало от единият край която е дълга 80 сантиметра и в друга тръба с дължина 3 метра.В дългата тръба ще е по-лесно нагнетяването.Така е и при климатиците компресора на всеки модел и за съответната мощност е разчетен от производителя с определена нагнетателна мощност чрез която да произвежда съответния топлинен пренос при работа с определено количество фреон в определен обем включващ и тръбния път, като не спазиш изискванията на производителя за минимален тръбен път и сложиш по-къс утежняваш работата на компресора и съответно износването му се ускорява.
П.П. Те шумовете в една част от случаите са последица на утежнена работа на компресора.
Здравейте,
разбрах за по късия път , значи ще има кръгове зад външното тяло .
Още едно - две въпросчета ако позволите - какво трябва да е минималното разстояние на вътрешното тяло от тавана?
- и какво мога да очаквам ако м/у горния ръб на тялото и тавана има само 5-6 санта?
Поздрави!