... Да не говорим, че сериозните колеги избягват да оправят вече осраното от други. Риска е голям а работата доста и неблагодарна. След това клиента забравя за онзи дето е прибрал парите и се е насрал а гони теб.
... Да не говорим, че сериозните колеги избягват да оправят вече осраното от други. Риска е голям а работата доста и неблагодарна. След това клиента забравя за онзи дето е прибрал парите и се е насрал а гони теб.
Тая фирма нали се подвизава във форума, нека вземе отношение по въпроса, щото 1700лв. и после...:rolleyes:
Възможно ли е при втората интервенция:
- да са събрали фреона в външното тяло /климатика е работел на охлаждане/;
- затегнали са шестограмите;
- вакуумирали са 5-6 мин;
- отвъртяли са шестограмите;
и има ли смисъл от това? Или по вероятно да са имитирали някакво вакуумиране, само за пред клиента.
@joro_tt - няма смисъл от това. Фреона е 'размесен' с въздуха отпреди.
предполагам количеството фреон което е било във вътрешното тяло е отишло подяволите при "имитацията" на вакумиранеПървоначално публикувано от joro_tt
т.е. предполагам сега климатика едно че не е вакумиран и второ има липса на определено количество фреон - все неща водещи до по-лоша и неефективна работа -> тотална загуба на време, нервим средства и т.н.
Колеги дайте най-добрия съвет , какво да се прави занапред освен да го оставя в това му състояние което за мен не е приемлив вариант с оглед на горните причини и следствия?
Абе само да питам.. ей така от любопитство.. малко или много с тоя стикер на външното с телефона,не е ли малко или много реклама?! а?
@el.nino - Нямаш загуба на фреон. Те не са направили нищо - просто са свързали манометрите и помпата, и са имитирали работа.
Ще ти споделя и мой опит - три митсибушита имам - монтирани в един и същ ден. При монтаж на първия го "изфъскаха" преди да усетя. Другите два ги вакуумираха. Седмица-две-три и аз бях се изнервил - седях с термометъра пред климите, слушах ги, търсех разлика в работата и т.н.
Трета година климатиците работят без проблеми и забележки.
Моя съвет е да не си пилиш нервите и да не си създаваш излишен стрес. Тях няма кой да ти ги върне.
Климатичната техника - особено хладилната им част не е кой знае какво - посочените им параметри са при някакви идеални изкуствени условия на производителите. В домашни условия са непостижими. Някакви стотни загуба които ще ти се получат - не са ти съществени. Радвай се на придобивката и си свиркай - ако имаш значителни проблеми - гаранцията ше ти ги покрие.
el.nino, Правилното действие е:
1. Изтегляне/изпускане на сегашният фреон;
2. Вакуумиране поне 30 минути, защото ще се вакуумират вече двете тела, а не само вътрешното с тръбният път. Дългото време е необходимо поради това, че почти всички монтажни фирми ползват едностъпални помпи, защото са евтини и леки непостигащи голям вакуум. Поради малкият си дебит е необходимо повече време за изтегляне на въздуха, но степента на вакуум пак няма да е като при двустъпална;
3. Зареждане на нов фреон, но тук нещата са малко несигурни, защото ако фреона е от бутилка за многократна употреба няма гаранция дали е нов или не е изтеглян от някъде от някой такъв като теб вдигнал панаир и неговият фреон с въздуха да го сложат сега на теб. Също фреонът може да е бил изтеглен от климатик в ремонт имащ пропуск или с прегряващ компресор, при който съотношението на двете съставки във фреона да е с нарушено съотношение или влошени характеристики, което също не е хубаво за ефективността на хладилният процес.
Има фреон в еднократни бутилки, само ако ти сложат от него има смисъл да се прави всичко това.
Реклама е, ама не от хубаватаПървоначално публикувано от Enties
Здравейте, да се "похваля" и аз , че и мен ме прецакаха така от тази фирма Вимакс сложиха ми два климатика, но за жалост и при мен не вакуумираха
Тези от ''Вимакс'' се бяха запътили,а сега направо тичат към черния списък, с това не вакумиране!
И тук, във форума има техен човек/поне от ника/ Vimaxclima ,но засега няма обяснение,или коментар поне...
Първоначално публикувано от valen1
За тази цел се носят две бутилки едната за източване, другата с новия фреон от магазина.
Преди 1 час им писах по пощата и сега един от монтажистите ми звъни да ми се оправдава, че имало помпа била еди къде си подпряна не знам си какво били много му се карали в офиса а аз помпа не видях там да има дето казва тя стоеше в колата им Също ми каза, че не били нужни да викали специално, когато вакуумирали . Просто хора пазете се от Вимакс това е моето мнение . Каза ми също да съм писал, че е станала грешка, че го били вакуумирали а аз не съм бил видял просто нямам думи Подкрепям мнението на diksanal , че са си за черния списък извинявам се за дългия пост
Само така, няма ли гласност никой дори няма да се замисли така ли е, не е ли така. А като кажеш на накой монтажник или продавач консултант нещо и той подпита под носа си;
- тва каде си го чувал? и като кажеш че си чел във форим, казват УФФФ абе мани ги тея форуми, пълнят ви главите с бубулечки..... там само тазбирачи...
И аз си мисля, че няма какво да се направи повече по тоя случай. Ползвай си го със здрав дулги години и това е. Достатъчно е да се даде повод за размисъл за тези които са били излъгани по същия начин, на тези които са лъгали така и на тези които все още лъжат, а най важното е за тези които тепърва ще им монтират климатик, че не е редно и всеки да си следи това за което плаща.
И към майката на щефа на фирмата да се обърнеш, нищо няма да докажеш ако решат да са на контра.
Ето това е най-лошото и безобразното - мързела, да имаш вакуум помпа в колата, но да не я ползваш по предназначрние. Като да имаш зимни гуми в гаража, но да те мързи да ги занесеш при гумаджията, за да ти ги смени.Първоначално публикувано от niksan552
Ами няма да казвате, че сте го чели във форуми, а в Сервизните ръководства.Първоначално публикувано от boiski