В случай, че го засичаш може да качиш данни за консумацията.
В случай, че го засичаш може да качиш данни за консумацията.
това за 18TSWF ли се отнася? Забелязах че има филтър само отгоре, а не вътре зад капака, исках да попитам дали това е нормално тъй като 12wifi и 12EAWF имам филтри отпред зад капака. Зачудих се нещо да не са ме резнали случайно с филтрите, но май няма къде да се сложат там.
Също така исках да попитам дали 18TSWF нямаха функция да се следи консумацията през приложението или нещо съм останал с грешни впечатления - при мен като цъкна MORE и нямам такава опция, а останах с впечатление, че TSWF могат да следят консумация и затова питам да не е заради това, че вързахме с блутут да трябва на wi-fi да следи или просто си няма?
Като наблюдения да споделя, 12EAWF го монтираха преди месец и добре ни топли предвид обстоятелствата, в които се намира - дефроства по скоро като има нужда не е редовен примерно през деня не съм засичал дефрости освен ако не е студ/мъгла/дъжд много нещо да го мъчи и разбира се сутрин между 4-5-6-7ч, когато е най-студено/мъгливо дефроства по веднъж на час г/д. Като минути не знам може би около 5, не е много дълго, но не съм засичал, трябва да засека ако се сетя.
Да опиша г/д ситуацията:
Къщата е 2 части едната част е 3 стаи на почти 2ри етаж, отдолу има малко коридорче на 1 етаж и отдолу има мази. На този почти 2ри етаж е 12EAWF. Коридорчето на 1 приземен етаж води към 2рата част - дозастроен 1ви етаж по дължина и над и под него няма нищо. Там има 2 стаи една срещу друга като едната е 30-40квадрата кухня+всекидневна другата е 15-20квадрата спалня и между тях има малко предверие около 5 квадрата горе долу, където от ляво има баня с тоалетна. Всичко е преходно едно срещу друго по дължината като само баня с тоалетна се падат от ляво, но тях така или иначе няма да ги топлим активно. Днес монтираха 18TSWF в кухнята+всекидневната и 12WIFI в спалнята на този 1ви етаж и 18ката работи доста добре, като за 12WIFI бих казал, че не е лош, но 12EAWF определено е едно ниво нагоре, въпреки че имаха само 20лв разлика като ги купувах. 12WIFI според мен е по тих от 12EAWF и с по слаба турбина и е по подходящ за 2те спални на 2та етажа, но въпреки това ако знаех как работят бих взел три 12EAWF и един 18TSWF. Сега ще са 2x 12WiFi един 18TSWF и един 12EAWF.
Тъй като чакам да се монтира още един климатик(последния 12WIFI на 2рия етаж) в момента 12EAWF от 1 месец сам се бори с 3 преходни стаи на този почти 2ри етаж стаи една срещу друга около 50квадрата общо стара къща почти без изолация. Като падна -6 вънка и имаше много тежка мъгла в най-далечната стая(малка спалня с 2 външни стени без изолация и трагичен покрив) беше 16-17С на пода, където ни е пречиствателя на въздух толкова измери в най-студената част, но в стаята, която е климатика и в средната стая температурата беше г/д нормална около 21-22С. Разбира се нещата ще са по розови като се сложи 2ри климатик в най-далечната стая - той ще е 12WIFI. Има и ремонтни дейности по стълбите и коридорчето между 2та етажа, които също ще помогнат с топлозагубите, които в момента са безкрайни тъй като е полуотворено и между етажите е почти като минеш през навън та затова и стоплянето на 2ри етаж е толкова трудно освен, че климатика се бори с квадратура и помещения за 3 климатика... пак бих казал като се има предвид че не съм го пускал на 31С на макс турбина да работи беше си на ауто вентилатор(турбина) и градусите ги въртях около 22-24С, може би ако го бях засилил на макс повече щеше да стопли, но не сметнах за нужно тъй като обичаме да спим на по хладно, а хладното си беше точно в спалнята.
В такива условия не знам дали имам смисъл да споделям консумация тъй като тя няма да има нищо общо, ако някой монтира 12EAWF в нормално 20квадрата помещение със сигурност ще харчи 1/3 или 1/4 от това, което харчи при нас в момента, но все пак ще споделя да задоволя любопитството на който му се четат моите писанки - та когато е около -1 до +3С и няма слънце климатика харчи около 900-1000W, ако се качат градусите до 5-6С и има слънце навън консумацията пада до 600-700W, ако е над 10С със слънце консумацията пада на 400-500W, при 14С навън със слънчице преди 2 седмици го бях забелязал да се върти и около 300-400W тук таме.
Като съм гледал ден по ден в топлите дни (около 10-15С) харчеше около 10киловата на ден, в не много топлите (около 5-8С) харчеше около 15 киловата на ден), в студените около -1 до 4С харчи около 20 киловата на ден. Като слънцето и мъглата също правят доста разлика, ако слънцето понагрее къщата през деня консумацията е около 20-30% по добре, ако е мъгливо от 3-4 сутринта до обяд съответно е 20-30% по зле и общо взето това е. Ще пиша пак след края на ремонтните дейности и слагането и на последния климатик на -10 -15 дали сме оцелели.
На този модел, филтъра е преместен отгоре, вместо вътре (за мен този начин е по-удобен. за чистене, но за ниски хора ще е терсене). Старата версия на модела има опция за следене на изразходената енергия, този няма, следя го със смарт контакт.
как са минимумите на 18 TSWF ,вибрации ,шумове от фреон ,дефрости ?
Минимумите му са както при другите звездни цепеници. При падане на температурата се вдига и минимума. Забелязах го, че при температура 2 градуса външна, вътре настроен на 24 градуса държи към 760w. Като цяло не съм си правил труда да му ги засичам. Може би по натам като дойдат минусовите температури ще го загледам пак. Също последно го държа на режим GEN 1, понеже ако не използвам GEN опцията, имам чувството, че бълва повече жега и бързо претопля помещението, а като е активиран GEN-а се държи по като инвертор.
Вибрации не съм забелязал, шумовете от фреон само при дефрост, но пък тръбния ми път е към 7м та може да спомага за шума. Не знам как ще е при тръбен път под 3м.
Досега съм видял само два дефроста, сутрин при температура -1/0 градуса с влажност над 85% като за целта е трябвало да догонва 3 градуса и ги направи само при напълно заскрежена пита, като времетраенето беше около 7-8 Мин от спиране на турбината на вътрешното до стартирането и.
Празен дефрост до момента не съм видял. Ще видим как ще е при изцяло отрицателни температури дали ще запази дефростите по необходимост или ще почнат и контролни.
Смело мога да кажа, че тази цепеница е много по-добра спрямо бившото ми Хитачи, което се водеше среден клас и ако сега трябваше да го купувам сигурно щеше да е на тройна цена спрямо цепеняка.
добра е тази консумация .. моя Хитак дето е с КОП 5 се е закротил на 750 вата и той![]()
12-та работи с мин 760 вата под -10гр,попрекалили са.
Като стане -10 ще видим какво ще покаже. Явно са се подсигурили да няма изненади. Като се има предвид, че старото Хитачи бичеше предимно над 700w без значение каква температура е навън, този е песен.
Би било нормално за всеки климатик да си променя минимума според колко е температурата навън, колко искаме да е вътре, хардуер на телата, като топлообменници и обем на компресор, количество фреон, загуби на помещението, какво са решили инженерите които са го конструирали и какво ли не още, това поне ми идва на ума като фактори без значение на марка и модел.
Това е нормално за повечето климатици правени за Европа, тези за Япония са друга бира, но да не се отклоняваме от темата.