просто не съм нарисувал третия, четвъртия и таванския етаж....Първоначално публикувано от harvi5
просто не съм нарисувал третия, четвъртия и таванския етаж....Първоначално публикувано от harvi5
А някой може ли да ми обясни защо при бойлерите с две серпентини (говоря за по - големичките, дето са на стойка) електрическия нагревател е по средата? Каква е идеята?
Идеята е да с използва максимално слънцето - когато долната половина да се подгрява само от солара соларната помпа ще включва и при най-мизерното слънце. Ако подгрееш с нагревателя и долната половина няма да включва соларната помпа, защототемпературата в бойлера може да е по-висока оттази в панела. Затова е хубаво соларния бойлер да е по-голям от нормалното.
Моля помогнете на амбициозния човек (демек на мен), каква е задължителната арматура в една система като тази която мисля сам да направя. Ситемата се състои от хоризонтален колектор 1бр. и бойлер с една серпентина 100 литра.
Това, което аз знам е следното:
1. Помпа
2. Затворен разширителен съд
3. Един обезвъздушител в най-високата точка на системата, мисля да го сложа на изхода за гореща вода на колектора.
4. Обратен клапан. Не съм сигурен, че така се нарича. Това е клапана дето не позволява системата нощем да заработи термосифонно.
Какво друго трябва по тръбната система?
Контролер с термодатчици да управлява системата.
Също филтър на помпата и непременно всички детайли да са соларни - помпа, обезвъздушител, разширител
Предпазен клапан, групичка кранчета за пълнене( ако състемата ти е затворена), пропиленгликол... и мерак
Значи:Първоначално публикувано от cooler
1. Помпа
2. Затворен разширителен съд
3. Един обезвъздушител
4. Обратен клапан
5. Филтър
6. Предпазен клапан
7. Арматура за пълнене
8. И май - манометър и термометър??? До колкото разбрах манометъра е за да надуя системата точно на 1 атмосфера. Значи той е задължителен. Термометъра е по скоро за статистика да си следя температурата. Ако е така къде се слага термометъра, в коя точка на системата?
Нещо друго?
Дибитомер също е нужен за да се нагласи дибита на системата в зависимост от колекторната площ и серпентината на бойлера.
Ако си вземеш стандартна помпена група точки 1,4,6,7 и 8 барабар с дебитомера и един два спирателни крана ги получаваш на веднъж готови асемблирани и при цена около 200 лв при някои фирми си спестяваш 2 часа работа и можеби и пари
Дай моля те линк за такава група. След като е по-евтино с такава група има ли тя някакви недостатъци? Ако термометъра е част от групата при мен сигурно няма да отчита точно защото аз искам цялата арматура да е на входа на студената вода в колектора, бъркам ли нещо по този начин?Първоначално публикувано от cooler
Линка е нашата ценова листа пуснал съм ти я на мейла.... a скоро ще има и соларни разширителни съдове
Бойлерът, който си предвидил, е прекалено малък. Все пак за какво/колко човека ще използват системата? За целогодишна употреба ли искаш да бъде?Първоначално публикувано от Turbosol