По-горе в темата стана дума защо съм избрал такъв бойлер. Живея в блок и нямам възможност за повече от един панел + факта, че до 11-12 часа преди обед панела ще е в сянка. Иначе сме двама с малко бебе.Първоначално публикувано от solar77
По-горе в темата стана дума защо съм избрал такъв бойлер. Живея в блок и нямам възможност за повече от един панел + факта, че до 11-12 часа преди обед панела ще е в сянка. Иначе сме двама с малко бебе.Първоначално публикувано от solar77
Моят съвет е, да сложиш бойлер с обем поне 200 литра, защото:Първоначално публикувано от Turbosol
1. Най-вероятно в момента, за да имаш прилично количество топла вода за къпане, имаш електирчески бойлер с обем около 100л (водата стига за икономично къпане на максимум двама човека - от собствен опит).
2. За да има ефект от соларната система (от инвестицията ти) е необходимо в бойлера да имаш "свободен" обем вода, който не е загрят. При появяване на слънцегреене, този свободен обем поема безплатна слънчева енергия.
3. Поради причините на 2. - соларните бойлери се конструират, така че горната 1/2 да се загрява от ел. нагревател (или котел например), а долната 1/2 да бъде въпросният "свободен" обем и да "чака" слънцегреене.
От 2 следва - колкото по-малко е свободният обем, толкова по-малко печелиш, толкова по-бавно ти се изплаща инвестицията.
От 1. и 3. следва, че в облачни дни, или всяка сутрин (в твоя случай до 12 часа, докато панелът ти е на сянка) ще имаш подгрята вода в горната 1/2 от бойлера или 50л. От това ще пострада комфорта ти серизно.
За да се осигури необходимият свободен обем, електрическият нагревател се монтира в средата на соларния бойлер. Има и соларни бойлери, при които се монтира и в долната част, за да подгрява по-голям обем, но тогава на практика нямаш свободен обем и соларната ти система се обезмисля. Закупил ли си вече бойлер или предстои?
Съществуват соларни панели, които се препоръчват за употреба в системи с бойлери с обем между 120 - 200 л.
Надявам се, приемаш мнението ми като конструктивна дискусия.
Поздрави!
Да, solar77 е прав - щом имаш малко бебе, трябва да имаш гарантирана топла вода, независимо от погодата . За да си гарантира топла вода женати ще се изкушава да включва нагревателя, особено в периодите с по-слабо слънце. По този начин цялата идея за икономия отива на вятъра. За това е по-добре да си вземеш по-голям бойлер, на който нагревателя да е по средата и да топли само горната част. По-малките бойлери са с нагревател долу на фланеца. Така дори и слънцето да е слабо и да не успява да достигне желаната температура,ще е необходима много малко енергия за дозагряване. Като е по-голям бойлера пък е добре и панела да е по-мощен, като например тези от линка на solar77. Лошото е, че хоризонталните им панели са по-скъпи, а ти май държиш да е хоризонтален.
Потреблението на гореща вода при нас винаги е вечерно време. Имам в предвид голяма част от потреблението, примерно 90%. Така, че идеята ми е загрятата вода денем от слънцето да се изразходва вечер, ако не стига тогава да се пуска нагревателя. Но независимо дали с помощ или не, през ноща планувам бойлера да е студен и да чака новия ден за да почне да се загрява от слънцето.Първоначално публикувано от solar77
Това мисля, разбира се може и да греша, ако е така ще се радвам да ми кажете.
.
.
.
Бойлер не съм купил, панела е поръчан.
Аз не мога да си представя ситуацията у нас - да имаме бебе и жена ми да стои 15-20 часа без топла вода .Ще бъда разкъсан . Явно ти си имал по-голям късмет
Земи един бързонагряващ бойлер for the emergency situation
Не става дума за грешно мислене, а за това да си наясно с компромисите, които ще направиш, с варианта, за който ни питаш.Първоначално публикувано от Turbosol
Комфортът ти на ползване на топла вода зависи главно от бойлера - колкото по-голям, толкова по-добре.
При бойлер с обем 100 л има два варианта:
Вариант 1 (нагревателят на бойлера е по средата на височината на бойлера): след източване на бойлера и през всички облачни дни на годината ще имаш 50 литра загрята вода - крайно малко, особено за семейство с малко дете.
Вариант 2 (нагревателят на бойлера е в долната част на бойлера): нямаш почти никакъв потенциал за загряване на вода (нямаш "свободен" обем) от соларния панел, от там и инвестицията ти е безпредметна.
За това (виждам и според мнението на Lazar) с малкия обем на бойлера идват големи компромиси.
Аз дори не съм сигурен дали има модел 100л бойлер с нагревател по средата.Първоначално публикувано от solar77
Има и трети, много хитър вариант - взема си 100л соларен бойлер, който подгряваш с панела, а послеводата да постъпва във сегашния ти електрически бойлер, чийто терморегулатор е настроен на 45°С да речем и само доподгрява. През лятото електрическия може да го шунтираш или да организираш рециркулация на водата в двата бойлера с една помпичка. Идеи
Нещо не мога да ви разбера и двамата. А най-вече не разбирам това:
Ето разрез на бойлера, който смятам да купя:Вариант 2 (нагревателят на бойлера е в долната част на бойлера): нямаш почти никакъв потенциал за загряване на вода (нямаш "свободен" обем) от соларния панел, от там и инвестицията ти е безпредметна.
От червената линия нагоре (стрелката) за мен това е така наричания от вас "свободен обем". Какъв е проблема този обем да го грее серпентината? А като изхабим примерно горещата вода загрята от серпентината или примерно е зима да се грее от нагревателя? Къде бъркам?
EDIT:
И всъщност такъв бойлер тогава за какво се използва?
Аз разбрах, че колегите по-горе ми препоръчват такъв бойлер. Даже оставяйки настрана факта, че няма къде да сложа 200 литра бойлер на стойка. Въпроса ми беше защо бойлера, който аз съм избрал не става? И по принцип за какво тогава произвеждат такива бойлери? На моята картинка съм драснал какво разбирам под "свободен обем", защо не съм прав?Първоначално публикувано от valen1
А къде в цялата сметка слагаш "негъра", който в облачни дни ще играе терморегулатор, реле-превключвател и трипътен-мотор-вентил ?Първоначално публикувано от Lazar
Много точна схема си дал:Първоначално публикувано от Turbosol
"Свободният" обем се намира в долната половина на бойлера - от червената черта до дъното.
Ел. нагревателят по принцип трябва да бъде над свободния обем, за да може при работа на ел. нагревателя свободния обем да не се загрява, а да "чака" слънцегреене.
В картинката - с ел. нагревателя се нагрява целият бойлер и губиш свободния обем. Появи ли се слънце няма къде да акумулираш слънчевата енергия и съответно се получава, че си инвестирал пари в нещо (колектор), който не можеш да ползваш.
Сега погледни схемата, на бойлера с нагревател по средата. При това положение нагревателят загрява само водата над него. Топлата вода се качва на горе, студената пада на долу и в долната половина имаш т.нар свободен обем.
Идеята е - за да си изплатиш реално соларната система, трябва да можеш да усвояваш слънчева енергия. Бойлерите от първия тип почти не ти дават такава възможност.
За какво се използва такъв бойлер, както питаш - най-точно могат да ти кажат производителите им.
Аз имам мнение, с което не обвързвам никой, а имено - за да се вземат парите на клиента
Не, че не става - става. Става въпрос, че в периодите с по-слабо греене си поставен пред дилемата - или да се съгласиш да ползваш през дена топла вода с недостатъчна температура и да доподгряваш вечер преди къпане, или да включиш нагревателя и през деня, но тогава се отказваш от слънцето. Докато при големия бойлер нагревателят се управлява от термостата и по всяко време можеш да разполагаш с топла вода от горната половина на бойлера, докато долната е свободна да поема слънчева енергия.
Защо се произвеждат ли. Ами произвеждат се в България и обикновено това не са точно соларни бойлери - бойлери със серпентина се ползват и за подгряване с котел. Големите марки, произвеждащи соларна техника нямат по-малки бойлери от 200-300л. Рехау нямат под 300л, Бош - също (с изключение на един 200л за термосифон). Подобно е и при Вайлант и Висман.
ПП
solar77 ме е изпреварил
Да дефинираме понятието "свободен обем". За мен това е обем от СТУДЕНА вода, която има възможност да бъде загрята от алтернативен източник (солар, котел).
На моята картинка:
всичко над червената линия е "свободен обем"! Разбира се обаче ако водата над червената линия е с температура по-висока от температурата на топлоносителя във серпентината то този обем вече ще е "зает обем" и единствения свободен обем тогава ще бъде под червената линия. А обема под червената линия не може да бъде загрят от алтернативен източник. Та аз за това писах по-горе, че всяка сутрин бойлера ще бъде студен. От тук следва, че конкретно в моя случай ще имам доста свободен обем за загряване през деня. Ако съвсем образно приемем, че от червената линия на горе са 2/3 от целия обем това значи че вечерта при слънчево време през изминалия ден ще имам около 66 литра гореща вода. + факта, че горещата вода загрята от слънцето е "по-гореща" от водата загрята от ел. нагревател. Това се дължи на факта, че терморегулаторите в електрическата част в болшинството случаи са настроени да изключват на около 70°C. А температурата на топлоносителя може да достига много по-високи стойности - към 90°C.
Не казвам, че големите бойлери не са по-подходящи. Напротив, съгласен съм. Не съм съгласен, че бойлера, който аз ще използвам е направен за баламурници. Това е домакинска серия все пак. Файда ще има, по малко, но ще има.
Не се правя на философ, а се опитвам да мисля логично. Ако в горното мислене виждаш грешка - посочи ми я.
EDIT:
Сега се сещам защо може би не ме разбираш. Сигурно си мислиш, че ще оставя диференциалния термостат на автоматичен режим. Ако е така, сори, изпуснах да спомена, че ел. нагревателя ще се командва полуавтоматично. Демек не е обезателно когато е нощ или облачно релето автоматично да включва нагревателя.