Корекция вчера през деня се стопли до -5
Корекция вчера през деня се стопли до -5
Вакумно тръбен, вчера, Варна 40 градуса вода в бойлера.
Вакумно тръбен, вчера сандански 80 градуса
Cooler имах предвид градуса. Каква ти е системата, с колко л. бойлер? То зимата при такава темп. лятото нямам си идея как ще прегрява.
Системата е на клиент и е 50 тръби ф58х1800 мм и 300 л бойлер (което чесно казано е малко много за този бойлер но клиента искаше да е преоразмерен) лятото редовно е 80-85 градуса това е температурата при която управлението спира помпата за да не прегрее бойлера проблема с прегряването на системата е решен с по голям разширителен съд и затворени кранове на обезвъздушителите в резултат на което при колектора се стига до 160-170 градуса но предпазния вентил не сработва защото по големия разширителен съд не позволява системата да вдигне налягане.
Проблемите с протичането на разни снадки съм го решил като разглобяемите съединения съм ги свел до минимум (сиреч работа на спойки с меднофосфорен или сребърен твърд припой) в интерес на истината имах някои притеснения относно работата на системата но вече всички отпаднаха... В резултата на високата температура на водата клиента се обезкосмил по ръцете)
Тури му едно калориферче- не е хубаво да прегрява. Самия колектор е поен с мек припой и ще даде фира рано или късно.
Колектора е споен със твърд припой и вече две лета не съм имал ядове с него... характерното при топлинните тръби е че при коло 160 градуса целия флуид който е в тях минава в газообразно състояние което рязко намалява преноса на топлина към събирателния колектор така че като се сметне разширителния съд за тифокор или вода с температура 180-200 градуса няма никакви грижи. За мен всички легенди за пргряване на системите и прблемите свързани с това са плод на некачествени матеряли и изпълнение ...
Съгласен съм напълно с тебе, ама щом при тези минуси прегрява бойлера(80°С го смятам прегряване), за лятото това е неколкократно преоразмерена система. Няма ли чалъм за басейнче поне или е в апартамент?
Има логика и голяма ефективност, но се скъсява живота на инсталацията- вервай ми. Дори да си сложил Волф или Вайсман.
Ако е някое "китайче" или "турче"...
Резбовите съединъния с какво си уплътнил? Или и те са запоени?
Ползвай тая топлина- както писа Лазар или сложи калориферче- да издухва излишната топлина обратно в околната среда.
Всъщност, ти си знаеш.
единствените резбови съединения са на помпената група и на бойлера колекторите са 20 и 30 тръбни Априкус уплътненията са на течен тефлон и тефлонов конец... не мисля че и за в бъдеще ще имам проблеми ... просто няма каде вервай ми
Хелоу на всички,
искам да слагам слънчев колектор. Избрах си селективен на СънСистем с площ 2,15 кв. м. Бойлера ще е или 100 или 120 литра.
Обаче дет се вика до тук добре, натам става мътна и сложна. Живея в кооперация на първи етаж (над гаражи). Терасата на която ще го слагам има южно и западно изложение. Южното е сенчесто до към 11.00 преди обед и след ....може би 17.30 часа. Западното е изцяло открито. Вода ще се ползва предимно вечер.
1. Главния ми въпрос е: на къде да ориентирам панела при така зададените условия по-горе.
а) юг
б) юго-запад
в) запад
2. Какъв наклон да дам на панела спрямо хоризонта?
3. И все пак при такъв размер колектор и горните условия какъв бойлер е най-добре да се сложи?