Ами изборът си е твой, това е все едно да питаш каква кола да си купиш. Аз съм за плоските панели с 200л бойлер и ел. нагревател над соларната серпентина
Ами изборът си е твой, това е все едно да питаш каква кола да си купиш. Аз съм за плоските панели с 200л бойлер и ел. нагревател над соларната серпентина
и аз да се вклуча в по темата, имам следния въпрос, искам да си сложа вакуумна батерия за 80л боилер , и да вклуча и една лира за отопление на банята,възможно ли е това,може да задавам глупав въпрос,но незнам и бих бил благодарен на вашите съвети, мерси...
Възможно е ... през лятото:rolleyes:
значи,с две думи няма смисъл от тази лира ? а, нямали в слънчевите дни зимата поне малко да пречупва въздуха в банята, как мислите, някои дали изобщо е правил подобен опит ? мерси...
А бойлера ще го грееш на ток ли?
Здравейте, в момента загрявам два бойлера по 500 литра със 6 стари колектора (2004 г.) и с 6 нови селективни колектора Сънсистем . През лятото водата в бойлерите се загрява до 50-60 градуса, но повече не могат, днес водата беше стигнала 59 градуса в единия бойлер и 48 в другия. Дали е заради вида на колекторите или заради начина на свързване? Двата бойлера са свързани последователно, топлата вода от първия бойлер захранва втория бойлер (влиза там, където трябва да влиза студената) и оттам към чешмите. А слънчевта система минава първо през единия бойлер и после през втория и се качва обратно на покрива. Дали това свързване е ефективно и има ли по-добър начин за загряване на бойлерите?
Не че разбирам толкова, но като брой колектори ясно, но вид и площ - боба не показа . Елементарното е - водата за ползване трябва да излиза от бойлера с по-високата температура, а той трябва да е този, в който първо влиза загрятата вода от колекторите, а следващия да обира пропуснатата топлина от предходния. За повече - дай повече инфо за системата си!
Да ти кажа честно не знам точно параметрите, но един колектор е с размери около 1*2 метра (селективните) и 1*1,5 м. (стандартните от 2004г.). Виждам, че може би неправилно са подредени при мен свръзките. Бойлера от който излиза водата за чешмите и баните сега ми е вързан като втори бойлер по слънчевата система. Тоест топлата вода от слънчевата ми система влиза първо в бойлера, в който влиза студената вода от външния водопровод и продължава към втория бойлер където подгрява, но недостатъчно - явно трябва да обърна подредбата. В момента ми се налага един от бойлерите (втория) да го пускам да работи на ток, за да не падне температурата през нощта и сутринта да съм без топла вода.
Мисля да сложа трети бойлер 500 литра и да сменя 6 стари панела с нови по-мощни и така да имам 1500 литра топла вода, която би трябвало да ми е достатъчна. Според твойта логика би трябвало да ги вържа както следва - топлата вода от панелите минава първо през серпентината на бойлера, от който излиза топлата вода за чешмите и после през другите два последователно отзад напред и пак се качва на покрива?
Благодаря за отговора!
топлата вода от панелите трябва да влиза първо в най-топлия бойлер - този от когото черпиш топла вода, и последно от най-студения бойлер - този дето се пълни от водопровода да отива в панелите като първо влиза в простите панели и след това в селективните.
Благодаря за отговора, ще трябва да се правят промени по системата. Усещам как майсторите ще мрънкат
Нека мрънкат, ама то срамота да включваш на ел.енергия, при толкова панели
С толкова закачени бойлери - КПД-то на системата ти ще е още по-високо, при правилното свързване, иначе досега си подгрявал първо най-студената вода, и после квато температура остане в нея /като махнеш загубите/, това си ползвал.
Щом мислиш, че 1000 л не са ти достатъчни, може да си добавиш още един водосъдържател, но за смяната на панелите изчакай поне 1-2 седмици, да видиш как ще е при новото свързване. Че може да се окаже че няма нужда да сменяш и хвърляш пари на вятъра.
Ясно, аз и така мислех да направя, щото 6 нови панела са доста пари, а бойлера го имам готов, само трябва да се свърши малко ВИК работа.
здр,на всички. трябва ми малко помощ в избора на соларна система.За 150л боилер колко панела ще ми трябват,и турските колектори с добро ка4ество ли са???
- - - - - - - - - -
здр,на всички. трябва ми малко помощ в избора на соларна система.За 150л боилер колко панела ще ми трябват,и турските колектори с добро ка4ество ли са???
За 150л - 1-2 панела в зависимост от големината, потреблението, дължината на тръбния път, изложението. Кои турски панели?