2 бр няма как да се справят с 300литра. За такава система по-скоро 2 броя 20-тръбни вакуумни колектори
2 бр няма как да се справят с 300литра. За такава система по-скоро 2 броя 20-тръбни вакуумни колектори
Мен лично ме притеснява дългия тръбен път.Чудя се за вида на изолацията и панелите.Бойлера е ясен 300 литра.
Дългия тръбен път не е чак такъв проблем, и е по-скоро никакъв, ако е на закрито, така или иначе ще е изолиран добре (13мм микоропореста изолация, въпреки че и по-тънка също става). При дълъг тръбен път, по-скоро трябва да се притесняваш за помпата, каква е денивелацията между колекторите и водосъдържателя?
Панелите са супер зле от гледна точка на изолация, най-голяма изолация предоставят вакуумните тръби, именно, защото вакуумът е най-добрия изолатор.
Сигурен съм, че със Solar 7000 TF няма да имаш никакви проблеми дори и зимата, стига да има слънце, предполагам и Vitosol 200-F също. Но наистина трябва хубава изолация (поне 13мм) и тръба не повече от ф15. Денивелацията няма никакво значение за помпата, освен ако не правиш дрейн бек система.
Е как денивелацията няма значение за помпата, то това е един двата основни параметри при избор на помпа?! Пък и кой знае за 30м колко чупки и други загуби има.
Предполагам че ф18 е по подходяща за три панела.Керемидите са с 33 градуса наклон.Дано не се окаже малко за работата на панелите.
1. На тебе ти трябват 2 панела Solar 7000 TF, 3 може би ще са много (зависи и от консумацията)
2. До 5 панела се работи с ф15, но ако сложиш ф18 или ф22, може и 3 панела да са ти малко, защото се увеличават топлозагубите:rolleyes:
Този дебитометър как се определя на колко да се настрой има ли някакво правило?
Дебитомерът е фабрично калибрирано устройство. Дебитът на системата се определя спрямо температурата на водосъдържателя и топлопроизводството.
здравейте.имам въпрос за поставяне на колектор за 120л бойлер.от Петрич съм и попитах в един тукашен магазин и оттам ми предложиха някаква гръцка система с една пита заедно с водосъдържатела се поставяли на покрива.цената е 1550лв с монтаж.та се питах дали бойлера не трябва да е в банята и ми се иска след монтирането да не се занимавам с покриване на питата или пълнене с антифриз при положение че не се използва вода примерно 5 дни.мога да инвестирам до 2500лв за нещо качествено.посъветвайте ме и за фирма която ще монтира в Петрич.приемам всякакви предложения.
Правилото е 40-50л/мин на квадратен метър.