Първоначално публикувано от
me40 За цените на тока след 2-3 години който каквото и да каже сега може и да е прав, защото просто още не се е случило. Аз също не мисля, че ще има апокалипсис у нас по ред причини. Даже да вземеш и цената на природния газ - откакто 2020 (мисля) смениха формулата на изчислението и мина на 100% борсова цена (TTF) (70% тежест на борсовата цена на природен газ 3 месеца назад и 30% тежест на борсовата цена на петрола 3 до 6 месеца назад) стана по-евтин отколкото преди промяната. Драмата настана когато както всички знаем основен доставчик за Европа реши да я изкривява нарочно. Та борсови цени не значи непременно непосилно високи.
НО, за топлинните загуби и консумираната ел.енергия за които говориш ... почти нищо вярно няма в това, което казваш. Не знам на какво стъпваш? Образование, професия, опит, но нещата са безкрайно далече от това, което казваш. Ето ти един пример от миналата неделя - хол 22 кв.м, изолация 5/10 - граничи с външен въздух (без изолация), празен апартамент (с изолация 5см), неотопляем коридор, спалня отопляема само нощем, горе съседи постонно живеещи (изолация 5см вата, но 1/3 граничи с външен въздух) и отдолу - необитаем апартамент. Разход на ток за отопление с обикновен стар климатик за 24 часа на 15 януари (избрах го защото има почти денонощно отопление и външните температури бяха 3-5 градуса). Общо отопляемо време 22.5 часа - 5170 Вч и или средно 230 Вата за час. Избери си COP за този 22 годишен климатик при 3 градуса навън и сметни сам. Ако избереш 3 (за което от Panasonic ще почерпят със сигурност) идва 690 вата на час топлозагуби. Поддържана температура 24-25 градуса, а м/у 12 и 15 часа работа с леко отворен прозерец за проветряване (вижда се от графиката за вътрешна температура). При COP 2.5, който според мен повече се доближава до истината прави 575 вата на час средни топлозагуби. Същото, пресметнато с калкулатор за топлозагуби според стени, под, таван и изолация идва подобно - разлика правят загубите от вентилация, защото "калулаторите" не знаят дали на 12 часа държиш отворено 30 мин или 180 мин. Ето ги данните по часове:
Смисъла на написаното е, че порядъците на загубите за средно прилично изолирана стая при температури около "нулата" са наистина м/у 500 и 900 вата за един час при поддържана температура около 24 градуса.