Говоря само за зимата и независимо какви колектори.
Говоря само за зимата и независимо какви колектори.
Щото отгоре писа че няма значение зима или лято!
При облачно време слънчевата радиация е по-голяма и затопля без никакви разлики - това през лятото. Лично мое мнение е, че през зимата колекторите не стават! Въпроса е да има достатъчно КПД през пролетните и есенните дни!
Мойте кол. са два 3,6м2 обикновенни, днес се включиха само докато имаше слънце за малко и бяха стигнали 55гр а бойл. 44гр. предишните дни обаче си водя точна статистика/записвам всички тем. на всеки час/ и сравнявам с тези въртящи се http://integral2005.com/online.html които би трябвало да са върха на сладоледа но за мое учудване почти няма разлика.Преди няколко дни в лошото време и мойте и техните не работеха.
Сега 18.30ч. Април месец, късен следобед облачно - селективен панел 2,15м2. В бойлера(120лтр) 44 градуса в панела 48.
Ами - мразя да се образовам от рекламни брошури и фирмени сайтове, предпочитам по-сериозни местаПървоначално публикувано от vanko68
Те стъклените тръби обикновено не се повреждат, ами се развакуумират и се нуждаят от вакуумиране наново през специалния за целта щуцер. Не, че е трудно, ама остава открит въпроса за чия сметка ще е катеренето по покривите - дали ще го поеме монтажника (седем години ли каза е гаранцията? ) или пък ще плаща клиента? Пък плоските не се пукат току-така и стъклата също се сменят, няма нужда да се изхвърля панела.
Wrong!! http://www.solardirect.com/swh/activ...evacuated.htmlПървоначално публикувано от Lazar
Вакуумно тръбните които продавам са затворена стъклена капсула и развакуумирането става само от счупване тези за които говориш са наистина по скъпи и се развакуумират лесно, но Можеби трябва да разграничаваме видовете вакуумнотръбни колектори на линка са сравнени плоски и вакуумни колектори .... интересно е...
Лазар-Забелязал съм,че на "по-сериозните места" в повечето случаи ползват точно тази информация-от брошурките и рекламните сайтове.В крайна сметка точно тези" места" са за рекламиране,нали?
Може Ванко, от нас двамата ти си спецът , аз съм аматьор и може да не съм обърнал внимание.
cooler, ето едно Сравнение между вакуумни и плоски колектори - може би то да е било крайъгълен камък в ориентацията на немските производители към по-евтините и сигурни плоски колектори, не знам.
http://media.snimka.bg/2577/011409454.jpg
Здравейте. Това е слънчевия колектор който ползвам вече 20дена.Не искам да споря кой колектор е по-добър а само ще кажа какви са ми наблюденията до момента.
На първия ден след като го напълних с вода Т стана такава че не можеше да си даржа ръката на водата. На втория водата завря и взе да праска вряла вода от преливната тръба.
От както съм го сложил не съм останал без топла вода .Надявам се че и зимата ще върше работа.
Ай честито! Дай подробности, цена? Зиме няма ли да замръзват тръбите с водата?
Това със замръзването на водата в тръбите наистина малко ме притеснява. Сигурно когато т падна под 0 ще оставям съвсем леко да тече.За друго решение не се сещам за сега.Иначе 900 лв дадох за системата и още около 150лв за материали за монтажа.Сам си го монтирах.
Опитай с подгряващи кабели + управление
Действа
Ще ми трябват 14м за двете посоки. кви пари ще струва.
Ако си с полипропилен и хубава изолация няма да замръзнат тръбите.
Изглежда много хубаво и евтино но е таралеж в гащите,тези кол. са за области където температурите зимата рядко падат под нулата,ако си в такава добре, ако не ти предстоят безсънни нощи.За тези пари излезнаха мойте с помпа и тръби/без бойлера/