ЗА тези колектори най-добре източи водата зимата....
ЗА тези колектори най-добре източи водата зимата....
cooler-Е прав
По принцип колекторите работят ефективно от Май до Октомври,през останалото време подпомагат системата и водата се дозатопля от други източници.В твоя случай през зимата топло загобите ще са поголеми от топлоприходите и ел нагревтеля щети иеде икономията.
Ами аз го напълних с вода на 1-ви или 2-ри април и на втория ден водата завря и до днес не съм останал без топла(вряла) вода.
Значи работи и през април.
А щом така се справя през април значи ще се справя и през март.
Забравих да кажа че още не съм прекарал захранване.
Може ли да се използват за слънчевите инсталации медни тръби Cusmart?
Тук намерих инфо и една презентация на втория линк.
http://www.steelmet.bg/bg/products.php?cid=6&pid=153
http://www.nisbg.org/docs/seminar/SOFIA%20MED-Cusmart_tech(BG)NIS.ppt
На презентацията дават максимална работна температура 95 градуса. За медни тръби не е ли малко? Въобще ще свършат ли работа за трасето от панела до серпентината или има опасност да се стопят?
Ами с тези 95 градуса максимална работна температура не е много подходяща...
Температурното ограничение е не заради медната тръба, а заради изолационния слой, който е от омрежен полиетилен, издържащ до температури 110°С. За трасето от панела до серпентината не могат да се ползват - там са възможни температури и над 200°С
Добре е да ползваш твърда медна тръба с микропореста гумена изолация с дебелина поне 9 мм (K-flex или на друг производител) и няма да имаш ядове. Има наистина случаи когато може да се покачи температурата до 200 гр.
Здравейте,
тези дни си купих термосифоннен бойлер на NES-Шумен.Ще си го монтирам сам,защото нищо трудно не виждам засега ОСВЕН!!! качването до покрива.
Моля препоръчайте ми фирма или човек който е вещ в това отнощение защото не искам паричките ми да станат на сол.
Покрива е плосък даже има перваз около 130-140см.Няма стрехи и т.н. просто е високо -около 20м. а нямам въже и макари и другите простотийки.Бойлера е тежък 65 кг. ,а панела 30 кг. ,но е 2.70 м2
Помощ
От София съм
Е до покрива няма ли достъп по някакви стълби?
Викни са алпинистите да ти ги качат горе и после действай. Те си имат всичко, което е нужно.Първоначално публикувано от zla gad
Е кажете някви пичове....защото намерих едни ,които слагат изолации и ми поискаха 300 лв без въобще да изпадам в подробности .А покрива е плосък,има перваз по целият ръб висок 130 см.Колебая се дали да не си купя въже и да викна фенове от блока и с макарата да го изтегля.Просто не съм много сигурен там с възли,карабинки и рапели.Май ще викам Неволята!
P.S-Има стълби ,но капандурата е 60/40 см. и просто няма смисъл
Здравейте.
Имам инсталиран плосък панел колектор на SUNSYSTEM на покрива. Панела работи. Топли 150 л. бойлер до около 60 гр. Въпросът ми е:
- нормално ли е да има конденз вътре в панела?
Според мен конденза намалява количеството на погълнатите слънчеви лъчи и респективно качеството на панела.
От фирмата монтирали панела казаха, че било нормално заради каменната вата, с която били изолирани, можело да има някаква влага в нея. Което малко ме съмнява.
Трябва ли да ставам настоятелен да идват да си го оправят. Панела има гаранция 5 г.
Ако някой може да разясни дали това е нормално, ще съм благодарен.
Кондеза е проблем на всеки плосък колектор ако искаш да няма конденз само вкуумно тръбен...
Не разбирам какво те притеснява,щом загрява до 60°С?
Що не питаш фирма с кран? Иначе конопено въже 50 метра - 10 лв, 2 бр макари - 20 лева, някоя и друга дървена греда...Първоначално публикувано от zla gad
А нямаш ли познат на последен етаж? Отиваш на терасата и от там?
Огледай и асансьорната шахта