Ех, и аз много време съм го мислел това за къщата ми - термопомпа с или без солари с бекъп газов котел. Но при мен за съжаление парите имат значение и стигнах само до газовия котел.
Ех, и аз много време съм го мислел това за къщата ми - термопомпа с или без солари с бекъп газов котел. Но при мен за съжаление парите имат значение и стигнах само до газовия котел.
Докторе, при теб въздух-вода, май няма да е много ефективна. Виж, при нас е супер.
И аз така мисля, но се бях запалил по идеята от примера на една съученичка, строителен инженер със собствена строителна фирма (баща й беше директор на местното СМК по соца), която сложи термопомпа на къщата на родителите си, плюс котел. Но и при нея парите не са от значение.
Мега то тази къща дето за 10-15 минути дефрост на -15 ще изстине кучета я яли
При мен няма буферен съд за отопление и като спра отоплението зимата след 3 дена температурата е паднала с 2-3 градуса.
Но виж буферен съд за охлаждане си имам малък 200 литра ама пак нещо не се справя и ТП цикли.
Принципно при толкова големи инвестиции се работи по проект. Каквото е начертал ОвИ инженера, това правим. Когато някой е решил да вкара над 50 000 лв. в термопомпа и е дал 4-6 пъти повече за къща, едва ли 1000 лв. за проект са му проблем. Последния обект беше с бюджет 156 000 лв., работи се изцяло по проект. Това е като цяло, иначе има хора всякакви, за 100 лв. по-малко и майка си ще продадат.
Mega, малко ме поизплаши с тези 40-50к лева. Ако самата термопомпта е в порядъка на 7-8, колко още биха били разходите за напълно работеща система (без да смятаме конвектори, подово и т.н. - до колектора) ? Визирам разни там управления буфери, магически съдове, помпи и всичко това
Аз не си ги представях повече от 3-4к лева или съм бил далече в предположенията си?
Този пост е редактиран от jivko94; 29-03-18 в 14:42.
2013-14 година ТП хитачи 17 киловата с инсталация и всичко друго на 2 етажа къща 180 м2 излезе под 25к заедно с 5 конвектора за всяка стая.
2018 година сега правя апартамент 90 м2 пак ТП хитачи ама 9 киловата само с един канален за охлаждане И е под 20к сметката.
Не знам какво трябва да сложиш да стане 50к
Зависи за какви площи се говори. Вземете къща към 300 квадрата, сложете тръбната разводка, подовото, буферен съд, бойлер, конвектори висок клас на Olympia (2000+ лв.), труд...Всичко е различно. Ако се гледа само термопомпата, цените са грубо по 1000 лв. на киловат. Обаче има още доста разходи, когато се прави на нов строеж.
Горната схема/на Mega/ za 380m2 отопляема площ преди 2г. с две ТП по 14кВт, 7 олимпии за охлаждане излезе 54000лв.
bobivg благодаря за добавкатаИначе май май ще помисля за 2-3 климатика със един рекуператор за вентилация ако общата система на термопомпата надхвърля толкова много моите невежи предположения
Просто при по-добра изолация и доста ниски очаквани топлозагуби (около 2кв на 0 градуса и 3.2-3.5 на -16) не мисля че термопомпата ще бъде обоснована инвестицияГаз и Топлофикация няма там, възможно ли е да дадете други подобни идеи с малко по-поносима първоначална инвестиция(с оглед сравнително ниската нужда от отопление) ? Пелетите и дървата ми се виждат като хамалогия а аз не съм от хората дето обичат много много да се занимават с мъкнене и чистене
И малко офтопик някой със рекуператор от Тангра има ли защото не намирам никакво инфо в нета за мнения ?
Това с климатиците не е добра идея.
Питах един познат който се занимава с монтажи. За къща като твоята с термопомпа и подово, каза че излиза около 20000лв. Вариант с пелети и радиатори около 12000лв. Пелетите не мисля, че са голяма хамалкогия (мое си мнение не съм се отоплявал така), но не го бъркай с дървата и въглищата. Нямат нищо общо като хамалогия.
п.п. Ако не можеш да си позволиш читаво отоплението не виждам смисъл да гледаш въобще вентилацията.
bobivg А защо не смяташ климатиците за добра идея освен веенето? Разликата от термопомпа в цената ми се вижда значителна и не мисля, че спестените пари дори за 10 години могат да оправдаят инвестицията? Някак при 2-3000 за пелетна камина си мислех, че цялата инсталация би била 5-6 със радиаторите и помпата, явно не съм си представял въобще реалистично цената на страничните елементи околко всичките тези ралзични видове отопление![]()
Тя общата сума може да стане и по-ниска, но най-често с цената на някакви компромиси. Аз по обективни и субективни причини (или не са ми стигали парите за перфектно изпълнение или просто майсторите не са ми давали варианти) винаги съм правел компромиси при ремонти или други работи по къщата и най-често съм съжалявал от някои последствия в бъдеще. Най-добре е ако нещо се прави да е изпипано като работа, материали, консумативи, уреди и т.н. За съжаление на практика финансовата страна е сериозна пречка за това.
Система на пелети може да бъде автоматизирана в голяма степен, но си иска майстори и пари.
Този пост е редактиран от VanDan; 30-03-18 в 14:13.
За комфорта не може да има никакво сравнение. Това не е малко апартаментче с две стаи и топлещи съседи и никакви варианти за алтернативно отопление.
Така като чета какво пишеш имам чувството, че искаш да си купиш купе на мерцедес и са сложиш двигател от жигула.
Тази цена която ми я казаха е за котел на пелети.
Нещо не ми се връзва. Колко очакваш да ти излезе къщата като цяло?
Иначе климатиците са по-икономични от термопомпата писал съм назад в темата защо, но с това добрите новини се изчерпват.
Един колега от форума сподели, че му е най-икономично докато гледа телевизия да се завие с две одеяла и да спре отоплението не знам обаче дали всеки го устройва.