Охлаждане през подовото.
Не се ли притеснявате от конденза?
Иначе потвърждавам - много приятен ефект има студения под в най-топлите дни. Докато настроя термостатите, пусках погрешка студена вода в пода и се чудих как таванните конвектори ми охлаждат толкова успешно краката. А в къщата беше не по-малко от 26-27*С.
Зависи от подовото покритие. Ламинатът е много приятен за охлаждане. Плочки имам само в мокрите помещения и там наистина е некомфортно.
Ако не беше риска от конденз и мухъл, щях напълно да охлаждам с подовото.
Този пост е редактиран от Gadnyara; 16-08-17 в 20:38.
Аз лично съм фен на управление на охлаждането повече по относителна влажност, отколкото по температура, скъпо, но определено това е едно изключително интересно решение.
Писах , че експериментирам сега. Подовото ми е в плочата и когато пуснах да охлажда само за 7 часа през нощта на 15гр темп на водата се получи една много приятна хладина в помещенията при влажност 55%. Още не съм пуснал рекуператора. Иначе е предвиден централен вентилаторен конвектор за охлаждане. Точно затова е буферния съд- термопомпата иска мин 50л флуид в системата, а когато се охлажда с конвектора са около 10л. Подовото е 220л.
Бяхме заложили в проекта и сонда за влажност в плочата , но се отказах . Според мен конденз ще се получи при дълготрайно охлаждане на подовото , когато се темперира плочата , а не както сега само за 7 часа. Запознатите да кажат
Sent from my iPhone using Tapatalk
Този пост е редактиран от Miro1972; 16-08-17 в 22:35.
Здравейте колеги,
След като прочетох тази дъълга тема се реших и аз да питам нещо за един бъдещ проект. Къщата ще бъде около 140 квадрата на два етажа (по 70 на етаж) и ще бъде дори малко по-суперизолирана от на колегата Miro1972 (25-30 см в стените, 20 покрив като само пода смятам да е с 10, макс 15см XPS ). При сега заложените изолации съм сметнал топлозагуби около 3.2kW при -16 градуса.
Та въпросът ми е какво мислите за https://alimarklima.com/termopompi-v...9-kw-400v.html . Разликата със тази на Miro1972 само в това, че няма охлаждане ли е или има и други важни фактори? Охлаждането не ми е приоритет, тъй като имотът е във вилната зона на с. Бистрица на около 1000м надм. височина и не смятам, че през лятото ще имаме проблем с жегите.
P.S. А за моделите на Елтерм имате ли някакви отзиви? Имат един който бил с Компресор от ТермаВ на ЛГ. За другата БГ фирма Геоток прочетох доста лоши мнения по този и други форуми затова вече не се интересувам но за Елтерм никъде нищо не намирам.
Поздрави и благодаря предварително!
Този пост е редактиран от jivko94; 23-03-18 в 15:14.
Честно каза не ми се вярва, ако стигнеш до изпълнение да сложиш 25-30см изолация на стените, но и дори така да стане няма как загубите ти да са 3,2kW нещо си изпуснал в сметките. Това не е особено важно, защото без проект няма как да минеш и ще се види там когато му дойде времето. По важното тука е защо си решил да слагаш моноблок? Това все пак е къща и някак не ми се вярва, че няма къде да се сложи вътрешния блок на разделен тип термопомпа. Само не ми казвай, че на фона тази топлоизолация си решил да пестиш от парите за термопомпата. Каква дограма ще слагаш и можеш да си позволиш е почти толкова, ако не и по-важно от това с колко ще предобриш изолациите!!!.
Моноблока задължава използването на пропилен-гликол или друга незамръзваща течност. Течовете след това, са доста често срещано явление.
Здравейте,
Благодаря за бързите отговори на bobivg и ivan74.
Точно за това се реших да попитам в този форум, тъй като дори нямах идея каква е разликата между моноблок и сплит (освен, че може би моноблока е по-евтин като изпълнение . Да възможно е проекта на остане на 20см, но все пак и да съм сбъркал сметките не би трябвало да подмине 5кв. Наистина за момента може да изключим сметките ми на хвърчащи sheet-ове и да ви попитам за по-непонятните ми теми свързани с термопомпите.
За дограма съм се спрял на 6камерна Трокал InnoNova 70 със 4-сезона/бяло/ка стъкло.
Щом има възможност за замръзване и не работи с вода системата по-скоро ще се насоча към сплит системите. Какво ви е мнението за този Самсунг: https://alimarklima.com/termopompi-v...edeh-9-kw.html спрямо Панасоника да кажем: https://alimarklima.com/termopompi-v...h3e5-9-kw.html
Разликата от 2000 лева в цената процентно около 30 нагоре затова се чудя дали просто не е по-лоша изработката на Самсунг или има нещо специфично като разлика между двете което не е видно за неразбиращите като мен? Дори от дадените стойности Самсунга изглежда малко по-ефективен (4.48 към 4.13 коп). Ако не тези коя бихте ми препоръчали с подобна мощност и да е сплит система?
И последно да ви попитам на няколко места (в тази или други теми) мернах нуждата от нещо като разширителен съд за термопомпата. Каква е неговата роля той се топли и после водата се върти в системата от него ли малко не ми е ясен?
Поздрави.
Ще си позволя да опонирам на Иван и Боби. Моноблокът не задължава ползването на пропилен гликол, дори напротив - по препоръки на производителите - ако се ползва, да е ниски концентрации. Моноблок не означава липса на вътрешно тяло - аз също бях в заблуда. Дори напротив, в някои случаи вътрешното тяло е по-голямо, по-сложно и по-скъпо от външното тяло. Просто моноблок означава, че фреоновата част е разположена в едно тяло. Такова разположение има своите плюсове и минуси, зависи от гледната точка. Най-големия плюс е, че фреоновият монтаж е осъществен изцяло от производителя, с което се гарантира абсолютно качество и пълна гаранция на техническите показатели и се избягва каквато и да е зависимост от грешки на некомпетентни или недобросъвестни монтажници. Тоест моноблокът гарантира на производителя и на потребителя качество, а за монтажника гарантира много по-лесен монтаж. Като минус може да се посочат проблеми при спиране на тока, но производителите гледат с широко ококорени очи като отвориш лаф за това. В крайна сметка спиране задълго на тока в днешно време е много трудно да се случи, но дори и да се случи - един агрегат е 500лв и всеки вече има такова нещо в гаража или мазето, може системата да се източи в краен случай. А дори и да се случи нещо непредвидено - най-лошото е да се спука топлообменник - някоя друга стотачка. Мисля, че плюсовете са много по-силни, но всеки може да има свое мнение
Самият факт, че фреоновият кръг е в едно тяло( външното), предполага при наличие на вътрешно/второ тяло, водната отоплителна система да има досег с атмосферните влияния през зимата. Това може да се избегне, само ако вътрешното тяло е от така нареченият тип- сплит система.
Виждал съм и продължавам да виждам, осакатени от ниските температури, чилърни инсталации. Освен пръскането на пластинчатия ТО, се случва след изтичане на хладилния агент, вода да навлезе в хладилния кръг. По нататък мисията е обречена до голяма степен, на неуспех.
Да, при моноблок ВОИ излиза навън, но това не е задължително да води до замръзване. Има много газови котли по терасите, където ВОИ също излизат навън, в изолация и няма никакви проблеми. Това лято сменяхме по старост един такъв работил над 12 години, Да, сплит системите избягват досега на ВОИ до атмосферата, но пък има риск от лош фреонов монтаж, което е много по-зле