Хм това е интересно.... не се бях замислял за колоните и шайбите....
Хм това е интересно.... не се бях замислял за колоните и шайбите....
Слага си се у бетоня,слага си се CRETE-HEAT INSULATED FLOOR PANEL SYSTEMS - YouTube По този начин се използва акумулиращата му способност.
Естествено че се слага, но бъдете коректни с областта на приложение. На клипа става дума за промишлени сгради чието финално подово покритие е шлайфан бетон. А пък така нареченото темпериране на бетоновото ядро има много специфична област на приложение и доста по различни изисквания относно реализацията на цялостната изолация на една сграда.
Темата е за битово нискотемпературно отопление с термопомпа, в повечето случай даже за обособена част от цяла сграда.
Този пост е редактиран от tony34al; 07-08-13 в 09:30.
Ааа не тук става въпрос за цялото ми къще което ще е обурудвано с 20см изолация, тройни стъклопакети и забележете - 9kW AWHP със 50% запас... все още не не съм решил дали да инсталирам колектори защото при наличието на термопомпа времето за избиване на панелите е някаде във второто десетилетие
А и на мен шлайфания бетон ми харесва още повече един запечатващ грунд отгоре редуцира прахоотделянето до минимум.
Другото което не съм измислил все още е охлаждането... Не ми се слагат конвектори и се чудя дали бих могъл да ползвам подово охлаждане ... ако някой може да сподели конкретен опит ще съм благодарен защото по отношение на предположенията всичко ми е ясно и за точката на кондензация и за възможното ниско ниво на комфорт...
може да се темперира бетона но ако си оградил и изолирал конструкцията отвсякъде иначе няма смисъл.
а и бетона не е приема кой знае колко енергия спрямо водата - един по-голям буфер ще излезе пъти по евтино от тръбата която ще отиде в колони и подове. времето за избивка също не е за пренебрегване.
ако ще правиш в дебела плоча сложи тръбата пак в горната страна на пода, и надолу колкото приеме толкова, плочата ти така или иначе ще е изолирана отдолу.
кулер - явно си изперкал - с толкова изолация е лудост да инвестираш в термопомпи. обърни повече внимание на вентилацията и инвестирай в нея - бодни едно h09mw в хола и си свиркай.
Не искам да ми духа, отивам на село и искам сайленс за това приказвам за термопомпи
Cooler, имам 6 годишен опит с охлаждане чрез подово.
Става. Принципно. Има доста проблеми. Няма обезвлажняване на въздуха. Аз комбинирам подовото с конвекторите и се получава доста прилично- вкъщи свалям до под 20 гр без значение от външната температура и то чрез т.н. фрии кулинг.
Има също и случай на конденз по пода...
Когато не работят конвекторите има хлад, но има и влага. Влизайки от жегата на вън потен, не спирам да се потя и става задух един такъв. Когато работят конвекторите спираш да се потиш за 1-2 минути....
Има схеми за радиантно охлаждане, но задължително присъства контролер за следене на точката на оросяване и обезвлажнителен апарат. Скъпо, скъпо, та скъпо... Имаше преди време пити за растер с вградено таванно охлаждане, но фирмата леко фалира. Просто схема с това - само контролера, смесителната група и обезвлажнителя бяха 4 цифри пари.
Може да се направи принципно с темпериране, но не само на бетоня, а навсякъде. От 4-5 години имам мнимо проектче и просто си чака финансирането. Чел съм преди време за цялостно темпериране на ограждащите констръкции с Т на водата от 18 до 25гр според сезона.... няма шум ,няма разни отоплителни тела и духалки и т.н. а се сещаш копа на термопома с вода 25 градуса...
Все пак се замисли за безшумни конвектори. Виж и пасивните такива...
Този пост е редактиран от cacho; 09-08-13 в 22:35.
Бих искал да ползвам темата да попитам някой има ли идея какъв е минимума на 11kw Алтерма на Дайкин.
Смятам да слагам такава в 102 кв. м. апартамент, трети среден етаж изложение юг, запад, север(на север няма прозорци) Дограмата ще е с троен стъклопакет изолация на пода 5см + водно подово, изолация на тавана 5 см и външна изолация 8-10 см
Тъй като във голяма част от времето тази термопомпа ще трябва да работи само с малка част от капацитета си се опитвам да разбера колко е минималния и капацитет/разход.
Във всички брошури и документации за дайкин за трите малките модела (ERLQ004CV3 - ERLQ008CV3) дават минимум, номинал и максимум като на климатиците.
За трита големи модела които са със скрол компресори (ERLQ011CV3 - ERLQ016CV3) дават само номинал. Опитвам се да разбера до колко може да се модулира капацитета им на тези модели. По-специално на ERLQ011CV3. Да не се окаже че през половината време ще работи само на On/Off.
Привет, някой може ли да каже от къде може да се намери тази смесителна група от снимката (от 6-тия пост в темата) за подово ?
Работя с Овентроп, не е тяхна тази група. По-скоро:
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&...k0rhNOyURU-ePQ
На Овентроп е по-евтина, има я тук и си има официална гаранция.
Клиента съм аз и се появявам във форума със пресни впечатления.
Къщата е на 2 етажа с отопляема площ 180 м2, изолация външна каменна вата 10 см + вътрешна 5 см минерална вата + към основите 13 см ХПС + на плочата над 2-ри етаж 10 см ЕПС и 10 см ХПС. Термомостовете са избегнати по проект.
Термопомпа Хитачи YUTAKI S
Вътрешно тяло RWM-6FSN3E
Външно тяло RAS-6HRNME-AF
Qh=14kW (tв=7 deg C, вода 35/30 deg C)
Цена с монтажа на ТП 12000 лв.
Системата е пусната на 6.02.2014 при вода в подовото 2 градуса С.
До 8.02 е работила на ток с вградения нагревател до достигане на 15 градуса вода.
ТП работи реално от 8.02 до сега - сетпойнт 18 градуса на стаите - реално държи 18-20
Резултатите са тука:
термопомпа 6-14.02.2014.jpg
Здравей Росене,
добре че се появи, макар към края на зимата, за да получим все пак някаква представа. Къщата е голяма и наистина много добре изолирана отвън и от вътре, дори архитектурата е подвластна на идеята за ниски загуби. А пък иначе е разположена в едно село на север от Варна, в Добруджата, а там зимата си е.... мамата.
Явно още не си се нанесъл със семейството, щом поддържаш 18*С, но пък от друга страна с подово отопление усещането е за 2-3*С повече - така ли е при тебе? Сложи ли вече настилки или си на замазка? Аз в спалните сложих ламинат, на останалите места гранитогрес и сега иизлъчването в спалните е осезаемо по-малко
В Петрич в момента се строи една еднифамилна къща по мой проект. Отопляемата площ е около 400м2 на два етажа. Почти готова е, остава боядисване вътре и облицовка на цокъл отвън. Изпълнено е подово + конвектори. Засега е монтирана само едната термопомпа LG-16кВт и работи сама вече 20 дни. За около 2 дни вдигна 36*С на водата, Вътрешната температура е много относителна, защото се работи и постоянно има отворени прозорци. Повече подробности ще ви дам по нататък.
Все още е на замазка.
Надявам се пак да хване зима за да имам реални впеатления щото то сега си е пролет според среднодневните температури.
Имам майстори дето слагат гранитогрес навсякъде.
Усещането за топлина вътре е добро стига да не се спреш за 1 час тогава хладенее на краката леко.
Основно съм пуснал отоплението да съхнат плочките.
Те и моите майстори все отворено държат а и няма още вътрешни врати.