Страница 30 от 41 ПърваПърва ... 20282930313240 ... ПоследноПоследно
Резултати от 436 до 450 от общо 609
Like Tree172Одобрявам

Термопомпа Въздух-Вода

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Отговор: Термопомпа Въздух-Вода

Да, и Висман имат такива модели - без четирипътен вентил, малко по-еФтинки

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Именно, аз ако взимам ТП, ще взема такава, защо ми е да набивам пари за нещо, което е неизползваемо в моя случай.е

4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2013

За да се охлаждам лятото със стенни конвектори. Не ми допада идеята за студен под.

5. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Щом си с конвектори си взимаш с охлаждане, те и повечето са такива, така че имаш голям избор.
    Това охлаждане с подово въобще няма смисъл да се коментира.

6. Senior Member Аватара на bobivg
    Тук е от
    Feb 2010

Ако няма четирипътен вентил как става размразяването на външното тяло?

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Честно казано ме изненада с въпроса, не съм се замислял, трябва да се поинтересувам за спорта. Разликата в цената е малка и не си струва според мен, но секи сам си преценя

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Aко това илюстрира въпросното външно, значи има, то реално няма как да дефроства по друг начин.
    Пък режим охлаждане не е само обвързан с наличието или липсата на вентил-а, явно във вътрешното се спестява нещо.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

10. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2008

Здравейте,
    Нужен ми е съвет за термопомпена инсталация за къща. Къщата е половината градоред, половината бетон. Четох, че трудно се прави подово при градоред, защото замазката ще утежни конструкцията, а и в едната стая това наистина няма как да стане. Къщата е на два етажа по 60тина квадрата всеки като стълбището се намира в хола(съответно загуби при отопление), 26см зид +изолация и хубава дограма..
    Бях напълно отписала термопомпите като начин за отопление, но после прочетох, че има вариант не с подово а с конвектори.
    Та, въпроса ми е, ефективно ли е отопление с ТП с конвектори, а не с подово? И ТП с каква долу горе като мощност ще ми е необходима? Насо1ила съм се към ТП въздух-вода

11. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Цитат Първоначално публикувано от cyfka Виж публикацията
    Здравейте,
    Нужен ми е съвет за термопомпена инсталация за къща. Къщата е половината градоред, половината бетон. Четох, че трудно се прави подово при градоред, защото замазката ще утежни конструкцията, а и в едната стая това наистина няма как да стане. Къщата е на два етажа по 60тина квадрата всеки като стълбището се намира в хола(съответно загуби при отопление), 26см зид +изолация и хубава дограма..
    Бях напълно отписала термопомпите като начин за отопление, но после прочетох, че има вариант не с подово а с конвектори.
    Та, въпроса ми е, ефективно ли е отопление с ТП с конвектори, а не с подово? И ТП с каква долу горе като мощност ще ми е необходима? Насо1ила съм се към ТП въздух-вода
    Явно Лазар е доста зает днес, другите специалисти се притесняват, та ще си позволя мнение.
    Имах почти същата дилема, за около 90м2, на един етаж.
    Имам изградена отоплителна инсталация, с преоразмерени радиатори, която може да работи с природен газ, пелети или дърва/въглища. Интегрирани в отоплението слънчеви панели, с приоритет БГВ, а каквото остане ходи по радиаторите. Проект и изграждане от мен, без газовата част.
    Бях се ориентирал към ТП въздух/вода- 9 киловата, с подсказка от Лазар, но тук нещата са специфични.
    Зная предимствата на подовото отопление, но вече нямам хъс да строя. Евентуално частично, плюс два конвектора.
    Както вече писах, радиаторите са преоразмерени за помещенията- нискотемпературна инсталация, която е подходяща при ползване на кондензен газов котел. Естествено, това се оказа добро решение, по отношение евентуалното добавяне на ТП.
    Конвекторите биха добавили отоплителна мощ, както и възможността за охлаждане през лятото.
    Междувременно монтирах два климатика и понеже живея сам, не смятам да инвестирам допълнително в отоплителната инсталация на къщата. Засега.

На теб препоръчвам този вариант- смесено отопление с радиатори и конвектори (по един конвектор на етаж) и охлаждане през лятото. Мощност от 9 киловата смятам че ще е напълно достатъчна. При еднаква РЗП, два етажа се топлят по икономично от същата квадратура на един етаж- предимство в съотношение обем/повърхнина.
    VanDan и Lazar харесват това.

12. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София

Подово на гредоред може да се направи, но задължително с добра армировка и преди това импрегнация на гредите.
    Иначе с конвектори комфорта ще е като с климатици, но е доста по-лесно за изпълнение.
    Цената вероятно ще по-ниска от подовото.
    VanDan одобрява това.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Принципно за гредоред има сух метод, но аз не съм го ползвал. С конвектори отоплението е малко по-скъпо отколкото с подово, но пък се ползват и за охлаждане. Комфортът с конвектори е по-добър и при отопление и при охлаждане, отколкото с климатици

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2008

Системата ще се ползва само за отопление, доста си е хладно лятото и няма нужда от допълнително охлаждане. В къщата няма никаква система за отопление, предишните собственици са се топлили с печка на дърва на първия етаж и конвектори. А както и не мога половината долен етаж да прекарам подово май колебанията ми се свеждат до ТП с конвектори или климатици+ ел.конвектори.
    Ако е с ТП с конвектори, тръбите могат ли да са вкопани в стената или трябва да са в пода?(извинете за лаишкия въпрос) и дали ще е много по-неефективно то подовото. И мога ли и да пусна подово където е възможно и вент. конвектори в останалата част на къщата

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Тръбите могат да са вкопани в стената, може да са външни, може и в кабелен канал. Може да се комбинират конвектори и подово. Най-добре е на отделни кръгове - смесен и несмесен, с отделни помпи, но съм правил и с една помпа за подово, конвектори и радиатори - нужни са по-прецизни хидравлични настройки

17. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2008

Цитат Първоначално публикувано от Lazar Виж публикацията
    Тръбите могат да са вкопани в стената, може да са външни, може и в кабелен канал. Може да се комбинират конвектори и подово. Най-добре е на отделни кръгове - смесен и несмесен, с отделни помпи, но съм правил и с една помпа за подово, конвектори и радиатори - нужни са по-прецизни хидравлични настройки
    Много благодаря
    А каква помпа бихте препоръчали, къщата е на два етажа, по 60-70 кв на етаж

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Нека това да го реши инсталатора, принципно може и без допълнителна помпа (освен тази в ТП), ако се спазят определени условия

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 30 от 41 ПърваПърва ... 20282930313240 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Термопомпа вода-вода и вода-въздух
    От rkk във форум Други начини за отопление
    Отговори: 311
    Последно: 03-04-23, 20:21
  2. Отговори: 5
    Последно: 21-01-12, 20:23
  3. Продавам една нова термопомпа въздух вода
    От Tony06 във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-12, 23:26
  4. Термопомпа " въздух - вода"
    От Смехурко във форум Други начини за отопление
    Отговори: 5
    Последно: 29-12-09, 15:26
  5. Преработка на Daikin FTYN60 в термопомпа въздух/вода
    От vanko68 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 13
    Последно: 17-06-09, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе