Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 138

Крадецът вика. "Дръжте крадеца!"

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: Крадецът вика.

Проблема е че само този начин е ефективен
    преди като го нямаше това за през интернет излязоха сума ти и кракове за програмата.
    Сега е малко по-трудно.
    никъде не съм чел че е подсъдно да съхраняваш информация - по тази логика всички фирми със счетоводна програма които имат картотека на фирмите , адресите и тн са под ударите на закона.

2.  

3. Demokart
    Guest

Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    никъде не съм чел че е подсъдно да съхраняваш информация - по тази логика всички фирми със счетоводна програма които имат картотека на фирмите , адресите и тн са под ударите на закона.
    Според мен, без да съм голям специалист, чрез събиране на инфо за Уиндоуса и Офиса, еди-коя-си БГ фирма нарушава ЗЗЛД, Чл. 2, ал.2 - т.2, 3 и 5. Ето ти линк за четене: http://www.paragraf22.com/pravo/zako...i-d/73105.html
    ... или направо ключовите моменти:
    "...при условие че администраторът [еди-коя-си БГ фирма] осигури подходяща защита..." <- не е осигурил, данните са достъпни
    "...свързани със и ненадхвърлящи целите, за които се обработват..." <- няма доказателство, че Декарт има нужда от МС Офис-пакет, за да работи;
    "...се заличават или коригират, когато се установи, че са неточни или непропорционални по отношение на целите, за които се обработват..." <- доказано с логове, че старите данни се съхраняват на достъпно място.

Понеже ми се струва, че пропускаш някои редове, ще го напиша пак - не говоря за име на фирма, адрес или М.О.Л. Говоря за информацията относно Майкрософтските продукти на потребителя, която се съдържа във вашите регистрационни файлчета. И която просто няма място там.

4. Member
    Тук е от
    Apr 2003

Аз съм аут от тази тема, но възраждането и (за кой ли път вече) ме кара да се включа пак.

@Demokart (ако зад този ник си същият от няколко други форуми) - ти и "бабатонка" много сте злопаметни бе. Откакто го хванаха ~10.2004 не се е спрял да плюе и да прави кейгенератори за генсофт.

По темата:
    От приятели, които ползват програмата им знам, че е добра и върши работа. При някакви грешки или неразбирания, нужда от доработки съпорта също им е на добро ниво. Така че тази антиреклама (боза, генчософт, незнамсикво) няма смисъл.

Говорил съм с Gen (анонимно, просто го заговорих на Пловдиския панаир). Човека се държа най-културно и аргументирано (и задоволително за мен) обясни всички забележки правени към програмата им в течение на тези 2 години и нещо.

Относно личната информация - ами нали като се купува програмата сами си я даваме - пишат ти хората булстат, ЕГН, имена и т.н. Варианта с дистрибутор - отива дистрибутора и още със сядането на компютъра вижда, че е инсталиран изпиратстван Windows, Офис и още поне 5-6 други програми + една купчина дискове до компютъра.
    Стане утре нещо на базата данни - коя софтуерна фирма не иска да се прати директно цялата база, да я видят и да оправят проблема? Те нямат ли достъп до данните в тези бази, а? Десетки БГ софт фирми първото което казват е: "Пратете базата да я видим и ще оправим проблема"
    Въобще въпроса тук стои до това да си намериш/избереш софтуер, който те устройва, устройва бизнеса ти, доходите ти, КПДто, да си доволен от подръжката и от взаимоотношенията с доставчика на софтуера. Стане ли това и по нататъшните отношения са изградени на принципа "взаимно разбирателство и коректна работа" нито клиента(ползвателя на софтуера) нито продавача(производителя на софтуера) ще си правят мръсно един на друг.

За софтуера - всякакви начини на защита са позволени (стига да работят), хората си търсят правата и съм сигурен, че при доказани пиратски копия ще се съдят/преследват/наказват само за тяхната програма, а не да изпращат ИК за Win или Офис.

5. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Без това инфо не можем да си направим картотека за фирмите кой колко лиценза ползва сега и колко е платил.
    Искам да попитам нещо... и на тези, които си качат безплатна версия ли се събира информация за инсталирания софтуер на компютрите им?

6. Demokart
    Guest

Цитат Първоначално публикувано от boishin
    Искам да попитам нещо... и на тези, които си качат безплатна версия ли се събира информация за инсталирания софтуер на компютрите им?
    Отговорът е ДА.

Коранто, в другите форуми са други двама, макар че ги познавам лично. Използвам им ника, понеже знам, че някои хора търсят "новини" по този ник, а искам те да прочетат написаното Съгласен съм с всичко, което ти си написал, аз също имам добри впечатления от хората там, а и донякъде от софта им. Въпросът е, че вместо по нормативна уредба, в България се работи на базата на "приятелски отношения" и "устни уговорки"... Ето повод за размисъл.
    Аз съм аут от темата, осен ако не се появи нова доработка с нова глупост... Или пък ако великият Ген най-накрая не оповести публично мнението си.

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

До колкото съм запознат - безплатната програма няма нужда от регистрация и не изпраща инфо! Нас от&#160; Генсофт ( Софтуерен Генератор ) ни интересува само нашата програма.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Demokart
    Според мен, без да съм голям специалист, чрез събиране на инфо за Уиндоуса и Офиса, Генсофт нарушават ЗЗЛД, Чл. 2, ал.2 - т.2, 3 и 5. Ето ти линк за четене: http://www.paragraf22.com/pravo/zako...i-d/73105.html
    ... или направо ключовите моменти:
    ...
    Не искам да влизам в спора по същество, защото нито ме касае, нито ме интересува. Ще отбележа само, че генерално бъркаш понятията. ЗЗЛД защитава личните данни на физически лица, а не на фирми. Виж цитирания от теб Закон, чл.1 ал.1 и 2, както и цитираният от теб чл.2 ал.1 и въобще навсякъде из закона.

Но дори да имаме физическо лице, чл.4, ал.1 т.2 гласи:
    "чл.4 (1) Обработването на лични данни е допустимо само в случаите, когато е налице поне едно от следните условия:
    ...2. физическото лице, за което се отнасят данните, е дало изрично своето съгласие;"

Очевидно имаме изрично съгласие при натискане на бутона във формата.

Не разбрах дали се иска някакво ЕГН, но дори и да е така, с последната поправка от ноември миналата година, това също вече не се разглежда в ЗЗЛД - чл.1, ал.6:
    "Условията и редът за обработването на единен граждански номер и на други идентификационни номера с общо приложение се уреждат в специални закони."
    Специалните закони още не са приети.

И последно - дали имаш нещо инсталирано на компютъра не е "лични данни". Прочети дефиницията (чл.2, ал.1):
    "Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци."

Съвсем отделен е въпросът, че в общ план не харесвам подобен подход (ако е вярно написаното от Demokart *) и го смятам за некоректен спрямо потребителя. Да не говорим за обосновката - честно казано "издиша" ми отвсякъде.

*Не ползвам тази програма и не знам какво иска при регистрация, както и дали праща инфо впоследствие. Не ми се занимава да я слагам "за спорта". Ако написаното от Demokart е непълно или невярно, моля Mr.TECHNO за извинение в качеството му на лично заинтересована страна в спора!

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@pimpirlit - не се засягам - просто уточнявам ! Няма нужда да се извиняваш ти или който и да е за нищо.
    Тук ще бдя единствено ако някой сложи крак за Gensoft.

всеки може да прави каквото си иска на личния комп.
    и да пише каквото си иска, аз си защитавам фирмата

Новината относно делата на "Микроинвест " е че при обжалването се е доказало че фаилът с данните е лично притежание на клиента и той решава как и къде да го дава.
    Припомням че именно това е било подбудата на Микроинвест да повдигнат дело- те са твърдяли че фаила с базата с разширение *.mdb е тяхна собственост и никой без тяхно съгласие не може да го ползва при конвертиране !- Смях в залата !!!

11. Member
    Тук е от
    Nov 2001

Искам само да вметна, че когато беше приет закона за защита на личните данни, то всички шефове на фирми бяха длъжни да подпишат декларация обвързваща ги със задължение да не разгласяват личните данни на клиентите си (точният текст не ми е известен), има се предвид ЕГН и пр. Всяка фирма издава фактури и във връзка с това прави база данни за клиентите си.
    Но да се прави одит на инсталирания софтуер на компютъра на клиента е меко казано нередно според мен.
    Данни за регистрацията и регистрираните копия на продадения софтуер на Генсофт - добре, но събирането на друга информация според мен е недопустимо.

Добавка: Мисля, че никоя фирма обслужваща сервизно клиентите си няма интерес да ги "топи" пред Икономическа полиция дали те ползват легален софтуер или не, най малкото заради това, че ако на клиентите им "умре бизнеса" поради изземване на РС-та, то и те губят клиент, т.е. бизнеса им се свива.

Не знаех, че има вече безплатна версия на програмата на Генсофт. Ще я пробвам. Без да съм в интернет.

12. Demokart
    Guest

Re: Крадецът вика. \

sK=22222222222
    iF=xxxx ООД
    iD=111111111 bulstat
    iK=tuka
    iM=Генчо mol
    iC=София
    iR=ж.к. Младост 4,
    iT=(02) 850xyxy
    iB=software
    sV=24
    r1=002000200020|37053705 nomer na harddisk 1 (t.e. komp 1)
    r2=002000200020|37053705 nomer na harddisk 2 (t.e. komp 2)
    r3=002000200020|37053705
    r4=002000200020|37053705
    sS=1
    iN=programata
    r5=002000200020|37053705
    iW=iskam
    r6=002000200020|37053705
    r7=002000200020|37053705
    r8=000FB041D8D9
    r9=002000200020|37053705
    r10=002000200020|37053705
    aS=10
    aP=1
    aC=1
    r11=002000200020|37053705
    r12=002000200020|37053705
    _Status=LICENZED
    _MW_Ver=08-02-2006
    _DB_Ver=144
    _EXE_Date=24-11-2006
    _GDB_Date=30-06-2003
    _Send=24-11-2006 14:46:59
    _CompID=002000200020|37053705
    _WinUser1=MSDN Library - April 2003 - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser2=WebFldrs XP - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser3=Microsoft Encarta Reference Library 2004 - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser4=Microsoft IntelliPoint 5.0 - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser5=VBA (2627.01) - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser6=MSXML 4.0 SP2 (KB927978) - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser7=MSXML 4.0 SP2 Parser and SDK - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser8=Microsoft Office Professional Edition 2003 - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser9=Microsoft Office OneNote 2003 - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser10=Microsoft Office FrontPage 2003 - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser11=Visual Studio .NET Enterprise Architect 2003 - English - Owner: YoYo , Company: The The The
    _WinUser12=HighMAT Extension to Microsoft Windows XP CD Writing Wizard - Owner: YoYo , Company: The The The
    _EMail1=Dexxxx: blabla@bgbg.bg
    _EMail2= Gexxxx: blabla@bgbg.bg
    _EMail3=mail.dxxxx.bg: blabla@bgbg.bg
    _EMail4=Problems: blabla@bgbg.bg
    _EMail5=info@xxxxbg: blabla@bgbg.bg
    _EMail6=gexxxx@xxxx.bg: blabla@bgbg.bg
    _EMail7=mail.xxxx.bg: blabla@bgbg.bg
    _EMail8=Office: blabla@bgbg.bg
    _Firma1=|xxxx ООД|CITY:София|ADDR:ж.к. Младост 4xxxx|TEL02) xxxx|DAN_NO:xxxx|BULSTAT:xxxx|MOL:xxxx|
    _Sklad1=|xxxx|
    _Sklad2=|xxxx|MOL:xxxx|
    _Sklad3=|xxxx|
    _Sklad4=|xxxx|
    _User1=|xxxx|
    _User2=|xxxx|
    _User3=|xxxx|
    _User4=|xxxx|EGN:7908xxxx|CITY:Плxxxx|TEL:088 xxxx|EMAIL:xxxx|
    _User5=|Димитър xxxx|EGN:771xxxx|TEL:xxxx|
    _User6=|Илxxxx xxxx|
    _User7=|Пламен Иxxxx|
    _User8=|xxxx|
    _User9=|xxxx|

Ето как изглезхда един фаЙл.
    едит: Тази фирма е една от първите регистрирани Въпреки това, тази информация беше достъпна в интернет допреди 4 дена поне.
    ВИДИМАТА информация, с когато всеки клиент се съгласява да ДАДЕ, е около 1/4 от тази тук. Без коментари го пускам, нямам отношение лично - нека ВСЕКИ САМ прецени, никой не е глупав, нали.
    Нека наистина няма сърдити и засегнати - предпочитам ДА ЗНАМ, вместо да се НАДЯВАМ МИР

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Безплатната версия няма операции за палащане по банков път !
    няма и много от справки си.
    поддържа си складове , стокооборот , палщане в брой &#160;и тн.
    И да имате интернет - безплатната версия е пусната свободно.

ти изпращаш цялото инфо след като вече си въвел и служители,номенклатура , складове и тн.
    никъде не ти иска при регистрация EGN и тн.
    Надявам се че не мислиш сериозно че тази информация се ползва ( кой служител , какво ЕГН и тн. и каква парола за достъп)
    Нивата на достъп се съдържат в sklad.GBD & Skald.ini.

Бъди спокоен - никой няма да даде тази информация че си с нелегален Windows .( няма и откъде да се разбере де )
    както го казах - интересува ни само и единственно нашата програма
    нищо от това не се събира или колекционира.

Това може да се вземе и от Win-a , който така или иначе си раща подобен фаил на MS -BG

14.  

15. Member
    Тук е от
    Dec 2004

...Новината относно делата на "Микроинвест " е че при обжалването се е доказало че фаилът с данните е лично притежание на клиента и той решава как и къде да го дава.
    ...
    Егати новината! Но те от КЗК са виновни дотолкова, доколкото са взели предвид само "експертното" становище на доц. д- д Огнян Наков и изобщо са игнорирали това на БАИТ. "Експертно" е в кавички защото освен преразказване на закона се и тълкува(!) така:

"Законодателят е уредил правата на собственост и разпореждане на производителя на Базата Данни, като отделна и делима част от собствеността на програмен продукт. Изградената за целите на определено приложение База Данни, както и информацията в нея, могат да се ползват само от свързания с нея продукт, за предвидени от съставителя действия- след прехвърляне в явен вид на права върху трети лица, или в точно изброени от закона специални случаи."*

Тотална глупост, драги ми Смехурко! То излиза, че не може да си прехвърляш контактите от OE в нещо друго - те са си вид база данни.

За останалото - не мисля, че събирането на подобен тип информация за клиентите, като цитираната от Demokart, макар и не незаконно, има каквото и да е общо с коректни търговски отношения. Камо ли партньорски. Най-неприятното е, че това става без знанието и изричното им съгласие. Никак не ми се струва и смислен аргумента, че тя била нужна за поддръжката на продукта и/или някакви картотеки с клиенти. Смешничко е.

Това, че ти и колегите, които познаваш, не злоупотребявате със събраната информнация съвсем не значи, че никой не го прави и/или няма да го направи в бъдеще. Както и позоването на подобни порочни практики на други фирми не прави деянието по-невинно. Еле пък на M$...

_________
    *Цитатът е от ТУК

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

сега - как да го кажа
    фаила пристига - какво носи той - никой не го гледа детайлно
    каквото ни трябва е регистрацията на ф-та - и колко лиценза
    повтярям го за n-ti Път
    не се събират в архив - всеки фаил който е обслужен ( заявка ) после се трие , за ад не ни претрупва базата .

ако сметнете че това е нарушение или крадем нещо , заради което е тази тема тук
    давайте смело.

чешем си езиците напразно , но нали има хора които само гледат да изкарат темата за Генсофт и да почнат да плюят.

Сигурен съм че хората които са почнали темата и които нападат фирмата са опитали да си регнат програмата по другия начин и в яда си че не могат дописват тема в която наричат ф-а Генсофт "Крадец" - все едно обиждате и мен.

незнам за другите но вече се чувствам пряко засегнат.
    може би в Аватара трябва да внеса корекция The Thief?

17. Demokart
    Guest

Хайде стига вече лъжи. Еди-коя-си БГ фирма държи на ФТП-то си всичката информация за всички клиенти, които по Интернет са:
    -опитали да получат лиценз,
    -искали да получат лиценз,
    -платили лиценз или
    -получили безплатен лиценз!
    Mr.Techno, знаеш, че паролата завършва на ***, нека не се предизвикваме. Няма и как да я смените толкова лесно, защото exe-то няма да разпознае новата парола и ще трябва да пуснете Ъпдейт. Не ви следя айта, направихте ли го вече? Не съм чак толкова глупав, че да не мога да си рег-на софтуера с наличните из нет-а средства, ако ми затрябва някой ден за някоя фирма. Въпросът е принципен, pimpirlit е напипал проблема. Поне недей да реагираш с лъжи, аз лично не твърдя, че ТИ си лъжец. Все едно шеф да укрива данъци - чистача или портиера на фирмата лъжец ли става автоматично? (не си чистач в еди-коя-си БГ фирма, не се обиждай, такъв пример ми хрумна).
    Стига пуска такива лъжливи коментари, аз дори не плюя самия продукт на еди-коя-си БГ фирма като програма, а отношението - ПРОДАВАЧ/КЛИЕНТ. Мерси, че най-сетне ме разбра и ще спреш да реагираш така

18. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Пиша за последно в тази тема защото имах желание да внеса яснота по някои спорни моменти, я не да вземам страна в спора или да ставам арбитър. За мое съжаление излезе от рамките на добрия тон.

Ще си позволя само един съвсем добронамерен съвет към Demokart - ако наистина имаш някакъв проблем с Генсофт, сезирай отговорните държавни органи. Има си КЗК, КЗЛД (може тяхното виждане да е различно от моето), а може и в БАИТ да повдигнеш въпроса. Прати им ГДБОП ако са ти толкова омразни. Но едва ли с персонални заяждания с Mr.TECHNO ще постигнеш нещо, освен някакъв вид лично удовлетворение.
    За мен обаче е странно, че пледираш за коректност в отношенията, а явно си се сдобил и използваш неправомерен достъп до сървър на фирмата, което вече може да се определи и като криминално деяние.
    Това го пиша без каквито и да е лоши чувства - съветите се дават, за да не се изпълняват!

Лека вечер на всички в тази тема!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 10 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Внимание! Дръжте под око децата си!
    От Jackas във форум Коментирай новина
    Отговори: 9
    Последно: 26-05-11, 23:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе