Моля посетете и
http://www.zaprofesionalnaarmia.msds.bg/index.php
Моля посетете и
http://www.zaprofesionalnaarmia.msds.bg/index.php
Заглавието на темата е лошо написано. По-добре е да бъде
"За или Против премахването на задължителната военна служба", тъй като много лесно човек може да се заблуди и да гласува точно наопаки.
аз ли съм пиян или вие сте за военна служба??
Какво има на заглавието де...........
България може да се оправи само ако военните вземат властта, то и затова управляващите всячески се стремът да унищожат армията... и го постигнаха.* ПРОТИВ премахването на задължителната военна служба съм. И при това съм на мнение, че трябва да е минимум 2 години. .....лиглювци си имаме достатъчно, мъже трябват!
Трудно би могло да се възрази на аргументите посочени от линка в поста на Io
Аз също съм ЗА,армията в това си днешното състояние е пълна загуба на време,аз съм от последния набор служил 2 години,и тогава поне ни научаваха на някой работи....сега чувам че дори махнали ФП-то ,сутрин стават къмто 7 със Рики Мартин
Пансион за млади девици...а и то е по малко даже от една бременност,за кво момчетата да простеят върте и да си губят времето?
Профита е доста по добре от някакви немотивирани хлапаци
Ние навремето поне имахме мотивация...се чакахме Турция да ни нападне :coolsmiley:,и в интерес на истината си бяхме доста добре подготвени да удържим....сега,при НАТО и тнт не виждам никакъв смисъл
Брат ми наскоро се уволни след ДЪЛГА 9 месечна служба във същото поделение което аз бях преди 15тина години,парашутно десантното в Пловдив....20килца качило детето,и по цял ден лежане,в началото на 90те във въпросното поделение се правеха задължителни 16 скока,4 от тях нощни(тръпката е пълна)....сега като си спомням емоциите от младостта и ме навяват едни спомениии
Когато аз бях воиник казармата беше 2г и основното на което научаваше мъжете, бе да работят в екип. Един като се издъни, целия екип(рота) го отнася и за 2г няма как да не се научиш, че има не само лични, а и общи интереси и като не вървят общите, няма да вървят и личните.Първоначално публикувано от Pat
Но, твърдо съм ЗА професионална армия защото не смятам, че е демократично някой да решава, че трябва да оправяме света или, че трябва да водим война вместо да намерим демократично решение на даден проблем и някой на сила да отиде да му "отстоява" интересите, а историята доказва, че всички войни са възникнали от икономически подбуди, а живота си губи не този който е взел решението за война.
За военна подготовка в сегашния й вид не съм съгласен...вярвам че всеки трябва да знае как се държи калашник и как се стреля без да утрепе свойте. Ама по начина по който го правят сега е малко трудно. Другото нещо - 2 години от живота ти преди е било удачно/възможно защото се е знаело какъв ще станеш или имало е до една степен сигурност какво ще е след 2 години...сега всичко е толкова несигурно и не може да рискуваш толкова време. Преди е 'имало' защо да се пази такъв резерв от сила...сега...който реши ще ни сгази за един-два дни...то няма оборудване и техника за какво ти е да си пилееш парите по тренировки на хора които никога няма да пипнат оръжие за военна цел.
А, не - това -НЕ!Първоначално публикувано от Pat
Ти виждал ли си военен на власт??? - благодаря......
А мъжете се броят по пишките, а не по пушките......
аре стига глупости !
[size=14px]против[/size] казармата естествено!
някой от привържениците на задължителната военна нека да обясни каква разлика има между 2 години казарма дето ги карахме и между 2 години затвор общ режим ????
само комунист може да твърди, че да осъдиш невинен 18 годишен човек на 2 години затвор(пък бил той и лек режим) или ангария(кеча и трудови войски) е хубаво.
"....в затвора попадна на хора и стана човек!" *
Абсолютно точно.Първоначално публикувано от badr
Ами какво да кажем ние с гайдите....? Аз като съм "лежал" цели 5 години какво кажа? :coolsmiley: Или може би затова мога по правилно от някой тук да преценя какво може да се научи за 6-9 месеца, 1 или 2 години....Първоначално публикувано от zaphodb
В повечето случаи, не знаеш какво печелиш когато губиш или обратното...че да осъдиш невинен 18 годишен човек на 2 години затвор(пък бил той и лек режим) или ангария(кеча и трудови войски) е хубаво.
@Wise, а ти виждал ли си?
И това, че на теб не ти харесва, защото ще имаш много ограничения (разбирай дисциплина и ред, а не псевдо -демокрация), не означава че ще е лошо за Народа като цяло!
Харесва ни или не, фактите сочат, че ставаме зависими от държавите с най-мощни войски. Така и ще продължава да е....Не че можем да им се противопоставяме, но поне можем да сме достатъчно подготвени да оцелеем, ако някога нещо стане на наша територия. А това не е никак невъзможно.
Вярно,но в случая философският подход е прекалено усложняващ нещата.Първоначално публикувано от Pat
Естествено не зависи от мен,иначе бих наложил задължителна не 2 години,но 6 месеца яка служба,дори и за жените.
Добре е да се усети болка,причинена от каквото и да било - глад,чувство на унижение при изпълнение на заповеди от хора с по-нисък интелект,недоспиване,мазоли по ходилата...абе от каквото и да е.Болката е най-добрия учител.
Иначе най-добрата армия е съставената от професионални войници.Мотивацията им е по-голяма.
p.s.Дъра-бърства ми се още.
Обобщено не са много качествата,нужни на човешкото същество,за да прогресира.Търпението определено е сред тях.
Та,най-бързото придобиване на това качество може да стане в казармени (или близки по изживяване) условия.
Затова се обявих за 6 месеца служба.Иначе гласувах "да".
единственото нещо, на което ме "научи" моята изключително кратка и лека служба (тук съм искрен, не парадирам с нищо), е да се науча да не мисля. НИКОГА преди това в живота ми, нито за секунда аз не съм успявал да не мисля за нищо! дори и за минута, дори и за секунда. там не затъпях, просто се научих да "изключвам", защото иначе мозъчното бездействие щеше да ме убие
вярно, че с повечето хора не е така - те просто го умеят не-мисленето, но тези, на които им тече нещо в главата се тормозят. при това много.
ужасно съжалявам, че някои са ходили по 2 (3 за морските) и дори 5 (6 за морските) преди повече време, но не мисля, че това е начина да се стане мъж. на мен примерно ми засили погнусата, омерзението и презрението към малоумниците с власт.
за сметка на това пък искам да се ходи на 1 седмица лагер някъде, където на всеки се даде пистолет в ръката и да е длъжен да застреля по 1 прасе, овца, коза или някакво такова животно. ама да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! да види всеки какво е да се пръсне един череп до неузнаваемост, тия с по-слаби нерви да повърнат, ама после като се върнат на улицата да не се правят на мъже с пистолети на кръста, а да знаят как изглежда една огнестрелна рана и на какво прилича един разпилялян в праха мозък.
АМАН от пишман "мъже"!
Аз лично съм против наборната служба. За тези 6 или 9 месеца на какво ще се научат момчетата. През ден са наряд, събота и неделя отпуск,(имах познат който и през седмицата го пускаха да си ходи за да...... се изкъпе) като сложим и полагаемия и то кво остава?
Аз съм за професионални войници.