Страница 14 от 29 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследноПоследно
Резултати от 196 до 210 от общо 428

Монополистът Microsoft - Технологический Шантаж: . . .

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Re: Монополистът Microsoft - Технологический Шантаж: . . .

Толкова отчайващо ли е положението с Vista? Преди и за XP разправяха, че ще иска чудеса от хардуера, а на практика се оказа, че може да работи почти прилично на 400MHz CPU със 128 MB RAM...
    В крайна сметка според мен хардуера няма да е основния проблем за потребителите - тази, които ползваме Линукс, също си купуваме хардуер и също се радваме на увеличената производителност от ъпгрейдите. Въпросът е във функционалността - дава ли нещо повече или просто хаби ресурсите за визуални ефекти?

Което ме навежда на една мисъл...ами промяната в интерфейса при всяка нова версия на Windows как не смущава потребителите, а напротив - изпитват интерес да я разчовъркат.От друга страна преминаването към друга ОС се тълкува като смущаващо и интерфейсът бива обявен за "труден"? Няма такова нещо - всичко е въпрос на навик.

Съвсем честно, с ръка на сърцето, казвам, че интефейсът на Линукс ми е по-удобен за работа. Например под Windows полудявам, защото все забравям, че не мога само с маркиране да правя "copy" и със средния бутон - "paste". Досадно ми се вижда "десен бутон>>copy" + "десен бутон>>paste".

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Дааа... Темата пак се върна в обичайното си русло, а за мен пак остана от трите пръста - средния (DSP).... Ама си е голям хардуерен К** да знаете....

4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    Например под Windows полудявам, защото все забравям, че не мога само с маркиране да правя "copy" и със средния бутон - "paste". Досадно ми се вижда "десен бутон>>copy" + "десен бутон>>paste".
    Ами като си Клик-ач с мишката, така е, да беше научил съкратените клавиши - Ctrl+C, Ctrl+V, нямаше да мрънкаш. Баба ти все с мишката е щракала за да копира

5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Да Black Adder, но мен да кажем пък ме дразни, че в Ubuntu Ctrl+C, Ctrl+V са обвързани с Keboard Layout в момента. Ако съм на кирилица, хурки ...
    Отделно от това Ubuntu не "помни" Keboard Layout по прозорци и приложения, както е с Windows. Искам да кажа, че ако сте забравили: Пиша на Ghost на кюто на кирилица и нещо решавам да видя в браузъра. При Windows минавам на браузъра и съм на EN, връщам се в GAIM и съм си на BG и така, колкото пъти си искам, "помни" как съм бил последния път.
    При Ubuntu не, мина ли на EN, то си е за всичко отворено на работния плот.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

1) Lupus, дай повече инфо, де. Така трябва да гадаем. За какво ще ползваш машинката, към какъв модел си се насочил и т.н. Пък тогава може на някой да му дойде идея, друг да излезе, че има опит с подобна техника и така...

2) Black Adder, както казах, това е въпрос на навик и предпочитания. Все пак кое ти се струва по-бързо: маркиране + ctrl-c или само маркиране? Посовчане + ctrl-v или само натскане на средния бутон (едновременно посочваш и правиш paste)?

3) Malone, това зависи от Desktop Manager-а, който използваш. Аз предпочитам да ми се сменя kdb layout за всички прозорци и по таз причина слагам настройките генерално в X сървъра. Така са еднакви и за Gnome, и за KDE, и XFCE, и за Fluxbox. Със сигурност под Gnome и KDE може да настроиш превключването на подредбата да работи само за активния прозорец. Под XFCE и Fluxbox не може или поне аз не знам как.

7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Gnome ползвам Ghost и искам всеки отворен прозорeц да ми помни подредбата.
    Сега отново ще прeразгледам настройките, но мисля, че предния път не намерих такава опция.
    Ако става с редактиране някъде ръчно, сподели моля те, че се изнервям много, наистина ми липсва тази опция.
    А липсата на "клавиатурно копи и пейст" при BG подредба е изпратено, като рипорт, но до момента без реакция от Ubuntu Team.

8.  

9. Banned
    Тук е от
    Sep 2003

Което ме навежда на една мисъл...ами промяната в интерфейса при всяка нова версия на Windows как не смущава потребителите, а напротив - изпитват интерес да я разчовъркат.
    Това не е съвсем вярно. Щефовете ми въпреки че са с ХР са на класическия изглет от 95/200. Просто не им е удобно. Навикнали са. Аз понеже с тези версии имам малко работа и съм свикнал на глезотийките на ХР.
    3) Malone, това зависи от Desktop Manager-а, който използваш. Аз предпочитам да ми се сменя kdb layout за всички прозорци и по таз причина слагам настройките генерално в X сървъра. Така са еднакви и за Gnome, и за KDE, и XFCE, и за Fluxbox. Със сигурност под Gnome и KDE може да настроиш превключването на подредбата да работи само за активния прозорец. Под XFCE и Fluxbox не може или поне аз не знам как.
    Дай малко повече обяснения или линк моля.

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Gnome:
    http://img215.imageshack.us/img215/7329/706012550rs.png
    http://img226.imageshack.us/img226/2121/407057721em.png

Отметката "Separate group for each window": Включена = различни подредби, изключена = едба обща подредба

KDE:
    http://img207.imageshack.us/img207/6929/102938790vk.png
    http://img263.imageshack.us/img263/6830/557850039fc.png

Global = една обща подредба
    Application = различни подредби за програмите, обща подредба за всички прозорци от една и съща програма
    Window = различни подредби

11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    А липсата на "клавиатурно копи и пейст" при BG подредба е изпратено, като рипорт, но до момента без реакция от Ubuntu Team.
    Още от ДОС времената ползвам "shift+delete" за "cut" и "shift+insert" за "paste". Tъй като "delete" и "insert" са неутрални за подрдбата, работят безотказно. ;-)
    Да, налага се едно излишно натискане на shift+insert, когато искаш да копираш, а не да местиш, за да върнеш отрязания текст, но на мен не ми пречи. Въпрос на навик. За да избегнеш липсата на "горещи копчета", можеш да смениш ctrl+c, ctrl+x, ctrl+v с други комбинации, в които не участва копчета, които се променят в различните подредби ( както в случая "x","v" и "c" стават съответно "ь", "ж" и "ц" )

12. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Хайде малко и аз да попиша по тая тема. Преди да почна, искам да направя две уточнения.
    1. Почти не съм се виждал Линукс. Затова няма да казвам, какво не ми харесва в Linux, а ще казвам какво ми харесва в Windows
    2. По-нагоре Malone каза "... плюсове и минуси на двете ОС ...". Това не е много точно. Ако условно приемем, че едното е Linux, а другото Windows, то при Windows имаме:
    а) десктоп ОС - Widows XP, Windows Vista и по-старите Windows 2000, ME, 98 и т.н.
    б) сървърни ОС - Win3003 Server във всичките му разновидности
    в) приложения и добавки за разширения на сървърната ОС, които често имат означението server - Exchange Server, ISA Server, Live Communication Server и др

С течението на времето съм забелязал две-три важни неща в развитието на Windows
    1. Поведението/посланието на Майкрософт такова, че един вид ни казват "концентрирайте се върху вашата си конкретна работа, а оставете разработването на ОС-а и инструментите на нас". Така да се каже, "ние ви даваме инфраструктура, панели, модули и инструменти, вие единствено трябва да си нарисувате хубавите къщички и да си ги постройте с предоставените материали и инструменти, върху предоставената инфраструктура. Концентрирайте се върху рисуването на къщичката, а не върху изчислението на фундамента. Ако ще строите цял комплекс, имаме подходящи надстройки за инфрастуктурата" (с последното изречение визирам приложните "сървъри") Моето лично мнение - считам, че много добре се справят с това поведение.
    2. Във връзка с 1., мисля, че е мит твърдението, че Майкрософт не спазват или крият "стандарти". Не бива да се бърка "затворен код" с липса на информация за "стандарти". Нормално е стандартите да еволюират по принцип - това си е част от човешкия прогрес. Проблемите с тия стандарти, обикновено се появяват от лошо направени приложения, които сами по себе си са нестандартни, но някак си са закърпени да работят за момента и за конкретната ОС. И естествено, при следващата версия на ОС, такова приложение се оказва неприложимо.
    3. Отвреме навреме, се вижда някое хубаво чуждо продуктче, което запълва конкретна празнина/липсваща функционалност, но обикновено в следващата версия на ОС, тази празнина е отстранена прилично добре. Веднага един дребен пример - поддръжка на CD/DVD-RW и запис върху носители - появи се чак при Windows XP и общо взето покрива огромна част от нуждите.
    4. "Щом е на Майкрософт - значи е бъгаво" - да, така беше миналия век. Сега не е така. В никакъв случай, в момента, бъговете при Майкрософт не са повече от където и да е другаде.

Напоследък, почвам да си мисля, че MS-продуктите не са чак толкова скъпи. Т.е., те са скъпи за нас, но това е защото живеем в България и стандарта на живот ни е нисък. При по-висок стандарт, човек не се интересува колко е скъп например латекса за тавана или тапетите за стените - важно е те да му харесат когато ги купува. В случая визирам домашните потребители. А и дребната фирмичка с 5-10 компютъра е в състояние да отдели 600-700USD за един SBS-Win2003Std, стига разбира се да има нужда от него. За бюджетите на големите фирми няма да коментирам - при тях е пренебрежима цената за по-мощните майкрософтски ОС в сравнение с ефективността които може да се получи например от AD и репликирането на това AD или пък някои от MS сървър-приложенията.

За да демострирам някаква обективност/критичност, ще дам и няколко дребни примера за липсваща функционалност при Windows, такива каквито съм ги забелязал напоследък:
    1. При Windows, при реализация на NAT-рутер (какъв неточен майкрософтски термин !), няма вградени възможности за избягване на ограничение от доставчик по TTL. Многократно съм чел, че при Linux, това не е така. Е, вероятно тези вградени възможности ще ги видим в някоя от следващите версии.
    2. Недостатък при DNS-сървър - да може този DNS-сървър да анализира произхода на заявката и да отговаря по различен начин според произхода. Например за вътрешната мрежа по един начин, за външните по друг, за всеки външен - по различен начин. Коментирахме подобни неща и в теми за Linux и в теми за Windows. Тайно се надявам, в следващите версии да има такава функционалност. Като например, еволюцията на DNS-сървъра при Win2000 към Win2003 - дребното вмъкване на forwarder-и за различни "чужди" зони, рязко повиши функционалността и ефективността на DNS-сървъра.
    Доколкото ми е известно/съм чел, подобна липса на функционалност съществува и при DNS-сървърите при Linux
    3. Не винаги, нещата опират до лесното цъкане с мишката. Например командата
    ...>repadmin /removelingeringobjects ServerName ServerGUID DirectoryPartition /advisory_mode
    Преди два дни ползвах тази команда за пръв път и общо взето я сглобявах тамън един час с много Copy/Paste между различни прозорци и все нещо бърках
    ...>repadmin /removelingeringobjects server.neshto.local 16C37FB8-53A6-469E-9BB4-5D51DEA49FEB DC=neshto,DC=local /advisory_mode
    Точно за тази команда и нейните параметри, няма причина да няма лесен графичен интерфейс и нещата наистина да стават е едно-две цъкания на мишката

И най-накрая, мисля да кажа следното:
    В съвременното общество има един много хубав коректив на икономиката и кривите продукти - това е пазара. Нека да оставим пазара да опрeдели кое е по-хубаво - Windows или Linux. Никой месия, не може да пребори пазара в днешно време. Сещам се за някакви прахосмукачки Rainbow, а и някакви храни имаше преди десетина години, при които процеса на маркетинг и продажба, протичаше при някакъв фанатизъм. От доста време вече нищо не се чува за тия продукти - пазара отхвърли и фанатизма и продуктите. И всичко си идва на мястото - практичност спрямо цена.

Имам един близък приятел, който години наред се занимаваше предимно с Linux в длъжността си на администратор на един ISP (и съсобственик в това ISP). Преди около три години, случайно попадна на конкурс за старши администратор някъде в структурата на Google. След поредица от online изпити (предимно Linux), конкурси и пресявки, взе, че спечели мястото. Накрая му казаха "Много съжаляваме господине, не сме разбрали, че сте от България и не можем да ви осигурим преместването". В крайна сметка пи една студена вода. В момента основно се занимава с програмиране на майкрософтски C# и ASP и е много щастлив. Когато преди половин година го попитах как се получи тази трансформация при него от Linux към Windows, той каза нещо такова - "за каква изобщо трансформация говориш, дали ще е на Windows или Linux, какво значение има. В крайна сметка си изкарвам хляба, а пък тук парите са повече. И честно казано все още ми е интересно".

// След много напъване, най-накрая се сетих - храната се казваше "Хербалайф"

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

- десктоп ОС - Widows XP, Windows Vista и по-старите Windows 2000, ME, 98 и т.н.
    - сървърни ОС - Win3003 Server във всичките му разновидности
    - приложения и добавки за разширения на сървърната ОС, които често имат означението server - Exchange Server, ISA Server, Live Communication Server и др
    Не зная дали това е плюс в полза на МС. Линукс се конкурира с всичките тези продукти, доказано работи с по-висока производителност като сървър и споровете са основно доколко е удобен да се ползва като работна станция.

Поведението/посланието на Майкрософт такова, че един вид ни казват...
    Посланието на Майкрософт, както на всеки друг производител и търговец, е едно и само едно "Купете си нашия продукт". Как е завоалирано, какви рекламни и психологически трикове се използват няма значение.

мисля, че е мит твърдението, че Майкрософт не спазват или крият "стандарти".
    - Да поспорим, ако искаш?

Не бива да се бърка "затворен код" с липса на информация за "стандарти". Нормално е стандартите да еволюират по принцип - това си е част от човешкия прогрес.
    Да, затворен код не означава неспазване на стандарти. И "еволюция на стандартите" е необходима, но си има институции, които да определят тези стандарти, а не Майкрософт.

Проблемите с тия стандарти, обикновено се появяват от лошо направени приложения, които сами по себе си са нестандартни, но някак си са закърпени да работят за момента и за конкретната ОС. И естествено, при следващата версия на ОС, такова приложение се оказва неприложимо.
    Именно. И като потребител на Майкрософтски продукти не ти остава друго, освен да се оплачеш на Арменския поп и да чакаш следващата версия с надеждата да няма проблеми. Е, разбира се, ако няма проблеми със следващата версия, тя няма да е съвместима със старата, следователно изходаът е задължително закупуване на нови продукти. Готина схема, а? ;-)

Отвреме навреме, се вижда някое хубаво чуждо продуктче, което запълва конкретна празнина/липсваща функционалност, но обикновено в следващата версия на ОС, тази празнина е отстранена прилично добре.
    ...и след всичко това Майкрософт имат наглостта да говорят за патенти и авторски права.

"Щом е на Майкрософт - значи е бъгаво" - да, така беше миналия век. Сега не е така. В никакъв случай, в момента, бъговете при Майкрософт не са повече от където и да е другаде.
    Щом е софтуер, значи може да има бъгове. Въпросите за бъговете са два:
    - кой крие своите и кой съвсем честно си ги публикува в момента на откриването им
    и още по-важно:
    - кой отстранява своите бъгове за по-кратко време след откриването им.

За срванение и размисъл оставям единственият надпис с червени букви от сайта на openbsd: "Only one remote hole in the default install, in more than 10 years!". Източник: http://www.openbsd.org

На края: Приятелят ти е прав. Когато става дума за работа и заплата, важното е големината на заплатата отнесена към трудността на работата. Питай го обаче дали не би предпочел при същите условия за работа и същата заплата да пише за *NIX и php, вместо за Windows и ASP.

14.  

15. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

На мен при Windows не ми харесва това, че основата не е отделена от допълнителните модули и всичко вкупом е задължително.
    По същата причина смених примерно ICQ-клиента с Миранда и ИЕ с Мозила.
    Например търсачката е нещо, което никога не бих ползвала - търси само в част от файловете и е побъркващо бавна! Някой е преценил, че по подразбиране трябва и едно анимирано куче, което да рие и да върти опашка, за да забавлява потребителя, докато трае безкрайното чакане...
    Изобщо, съмнявам се, че има дори един потребител, които да си ползва системата с default-настройките. Изборът им може би показва каква е основната целева група купувачи според MS?
    Ако има нещо, което наистина ме изкарва от кожата, това е, че "MS по-добре от мен знаят какво искам". Много от нещата се настройват от някоя незнайна дълбока опция или са напълно недостъпни. Примерно в MS Exel не виждам как да задам метриката на ширината на колона. Дори не ми е ясно в какво ги мери по подразбиране - дали са десети от инча или някоя нова (MS-стандарт) мярка. А искам колонка точно 5 см.
    Друг пример са ключовете за регистрация на приложенията. Не знам дали е проблем на стандартите или друго, но проблем има. Ако създам ново приложение, да кажем с Делфи, той ще провери ключовете, които съществуват на тази машина в този момент и ще създаде различен от тях. Но след време нищо чудно да възникне конфлит с този ключ. И реално се случва. При това, доколкото знам, Делфи се старае повече от други, когато създава нов ключ.
    Вероятно част от проблемите ми се дължат на моето незнаене, а не на MS, обаче от доста време съм с него, старая се да науча колкото мога повече и въпреки това все още се чувствам с вързани ръце

16. Тук е от
    Dec 2006

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    ......... За бюджетите на големите фирми няма да коментирам - при тях е пренебрежима цената за по-мощните майкрософтски ОС в сравнение с ефективността които може да се получи например от AD и репликирането на това AD или пък някои от MS сървър-приложенията. ....................
    Очевидно си осъзнал какво мощно средство за управление и контрол е AD-то, но то не е единствено. За справка :

http://directory.fedora.redhat.com
    http://www.redhat.com/software/rha/directory/
    http://www.openldap.org
    http://www-306.ibm.com/software/tivo...ectory-server/
    http://www.novell.com/products/edirectory/

Няма да коментирам кой е хубав, кой е лош и тн, а просто ще кажа - има ги и си работят та дори и с МС продукти

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Да, бях пропуснал да спомена нещо важно, когато стана дума за големи и малки фирми. За малката фирма няколко хиляди долара (4-5 компютъра с MS Office и Windows + 1 SBS Server) не са джобни пари. За големите фирми проблемът не са няколко десетки хиляди долара за сървъри, а цената на лицензите за няколкото десетки хиляди офиса и windows-a...

18. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    Хайде малко и аз да попиша по тая тема. Преди да почна, искам да направя две уточнения.
    1. Почти не съм се виждал Линукс. Затова няма да казвам, какво не ми харесва в Linux, а ще казвам какво ми харесва в Windows
    Вдъхновен от това велико изказване (че и дълго) реших и аз да споделя с вас нещо лично.
    Не съм пил много боза, но ще ви кажа че Кока-Колата е много по-хубава напитка. Тя се произвежда от висококачествени и екологично чисти продукти които нямат никакви вредни действия. Шишето е атрактивно а и вижте колко реклами има. И още нещо, да ви кажа - в америка никой не пие БОЗА, един приятел ми каза.

П.П. Е нещо такова е гледната точка на 99.576% от ползващите операционната система Windows, пряко следствие от промиване на мозъка
    П.П.П. - Извинявам се на бозаджийте и бозапиещите, бозата съм я взел като случайна напитка, нямам никакви намеци и натвърдеци.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 14 от 29 ПърваПърва ... 4121314151624 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Microsoft visio
    От procar във форум Общ - софтуер
    Отговори: 8
    Последно: 16-07-12, 09:27
  2. България + Microsoft
    От FearMe във форум Коментирай новина
    Отговори: 6
    Последно: 04-06-11, 23:38
  3. волан на Microsoft
    От caiusbiserus във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 09-08-10, 01:27
  4. Мой гаф или на Microsoft ?
    От Niakoi във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 18-02-06, 20:59

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе