Страница 8 от 9 ПърваПърва ... 6789 ПоследноПоследно
Резултати от 106 до 120 от общо 121

Пешеходка блъсна огледало на движещ се автомобил - WTF?!?!?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Re: Пешеходка блъсна огледало на движещ се автомобил - WTF?!?!?

Митко

Чл. 119. (1) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
    Не и на място, където им скимне. Може и на останалите места, но не съм длъжен.

А и дори, когато не е стъпил на пешеходната пътека:
    (2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.
    Ще рече, че дори и да има пешеходна пътека, ако не си стъпил на нея, трябва да ми сигнализираш с ръка за да спра. Поне така излиза от написаното.

Махни ми, ще ти махна и аз.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от MitkoS
    Според мен, генерално бъркаш нещата. Пешеходеца има право да пресича където си поиска, с изключение на два случая:
    1. Сфетофара свети червено
    2. Има заграждения срещу пресичане
    Само в тия два случая, полицаите могат да го санкционират
    Добавям: Ако в близост има пешеходна пътека (каквото и да означава "в близост").

РЕДАКТИРАНО: Malone ме изпревари.

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Не и на място, където им скимне. Може и на останалите места, но не съм длъжен.
    Да, не си. Тук вече говорим за културата, която в България липсва. Нищо не пречи на водача да постъпи културно, но не е длъжен. И в другите страни е така, но водачите не се чувстват длъжни да накарат пешеходеца да съжалява, че е излезнал навън.

4. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Според мен, генерално бъркаш нещата. Пешеходеца има право да пресича където си поиска, с изключение на два случая:
    1. Сфетофара свети червено
    2. Има заграждения срещу пресичане
    Само в тия два случая, полицаите могат да го санкционират
    Нещо зациклихме тая тема... но няма как да не ти отговоря

Дали не трябва да се добави с списъка от две точки и двойна непрекъсната линия? Тревната ивица заграждение ли е? А мантинелата, която е на 40-50 см. от земята и не е проблем да се прескочи, заграждение ли е? Просто не мога да се съглася.....
    За мен има разлика между оживените централни булеварди и малките улички в квартала- там няма как да се нацвъкат пешеходни пътеки и светофари на 20 метра...но да шляпаш с чехлите между колите по натоварен булевард сякаш отиваш до банята и да нехаеш за правилата, сякаш те не се отнасят за теб, не го приемам.

И за да бъда пределно ясен - не оправдавам по никакъв начин и не приемам наглото шофиране на немалка част от шофьорите в София (за тук са ми най-големи наблюденията). Ето днес някакъв идиот е прелетял на червено и е блъснал момиче на пешеходна пътека! Това е непростимо!

Просто смятам, че всички ако спазваме правлиата, ще има по-добър ред и организация!

Това е!
    Нека всеки да стигне жив и здрав там, за където е тръгнал!

5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Не е нужно да го санкционира, въпроса е водача да не е виновен, че поради желанието на пешеходеца да пресече точно там и без да се огледа и съобрази с идващите автомобили е пострадал от преминаващ такъв.
    И разбира се при условие, че водача се е движил напълно по правилата [скорост, изправен автомобил, без да се е ъпгрейднал малко с алкохол и т. н.]

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Време е да престанем с глупостите , не мислите ли ?

7. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

(2) Когато пешеходец, стоящ на банкета или тротоара, сигнализира с ръка за намерението си да премине по пешеходната пътека, водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен, без да създава опасност за движението, да спре, за да пропусне пешеходеца.
    Ще рече, че дори и да има пешеходна пътека, ако не си стъпил на нея, трябва да ми сигнализираш с ръка за да спра. Поне така излиза от написаното.

Махни ми, ще ти махна и аз.
    Е не излиза точно така - трябва да ми сигнализираш с ръка за да спра - думичката "трябва" не си е на мястото
    Ако аз ти махна, ти трябва/длъжен си да спреш, но аз не трябва/не съм длъжен да ти махам, ако пресичам. Мога да махам, мога и да не махам.

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Не е нужно да го санкционира, въпроса е водача да не е виновен, че поради желанието на пешеходеца да пресече точно там и без да се огледа и съобрази с идващите автомобили е пострадал от преминаващ такъв.
    И разбира се при условие, че водача се е движил напълно по правилата [скорост, изправен автомобил, без да се е ъпгрейднал малко с алкохол и т. н.]
    И как се доказва това? При презумпцията за виновност на шофьора?

10. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от boishin
    ...
    Дали не трябва да се добави с списъка от две точки и двойна непрекъсната линия? Тревната ивица заграждение ли е? А мантинелата, която е на 40-50 см. от земята и не е проблем да се прескочи, заграждение ли е? Просто не мога да се съглася.....
    За мен има разлика между оживените централни булеварди и малките улички в квартала- там няма как да се нацвъкат пешеходни пътеки и светофари на 20 метра...но да шляпаш с чехлите между колите по натоварен булевард сякаш отиваш до банята и да нехаеш за правилата, сякаш те не се отнасят за теб, не го приемам.
    ...
    Просто смятам, че всички ако спазваме правлиата, ще има по-добър ред и организация!
    ...
    Точно така, да спазваме правилата. Само че правилата дават право на пешеходеца да пресича оживените булеварди. Това е едното което искам да подчертая.
    А другото е, че все едно говорим за различни градове - ежедневно съм час и половина зад волана в София и такива пешеходци които все едно отиват в банята по чехлички не виждам. Повечето са едни такива наплашени и озъртащи се, че чак ми става гузно ако не спра ... аз съм си седнал удобно, а той горкичкия се чуди как да притичка.

11. Member
    Тук е от
    Dec 2004

...........Повечето са едни такива наплашени и озъртащи се, че чак ми става гузно ако не спра.
    Ееее.... къде ги виждаш тия наплашени хорица? Вероятно се движим по различни маршрути... или за различни столици говорим...
    Да сте забелязали как на кръстовище с регулировчик колите спазват сигнализацията на полицая, а пешеходците изобщо не го поглеждат и се носят като стадо глигани... Е, питам аз, защо правилата ще важат за едни, а за други - не? Защото така си го караме у нас, така сме свикнали да минаваме метър, да нарушаваме правила и нарушенията да остават ненаказани...?

Не искам да се заяждам, не ме разбирай погрешно.... не може на едно кръстовище , широко 30-40 метра, едни да стоят и чакат да светне зелено, а други да минават по диагонала му.... нали не мислиш, че това е цивилизовано?

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

...нали не мислиш, че това е цивилизовано?
    "Криворазбраната цивилизация"....

13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от boishin
    Не искам да се заяждам, не ме разбирай погрешно.... не може на едно кръстовище , широко 30-40 метра, едни да стоят и чакат да светне зелено, а други да минават по диагонала му.... нали не мислиш, че това е цивилизовано?
    Виж сега как ги виждам нещата – при произшествие между автомобил и пешеходец, винаги губещия е пешеходеца. Винаги. Повечето пешеходци, сами се пазят, ама има и такива, които шофьора трябва да ги пази. Може да ги псува, да им пибитка, ама трябва да ги опази. Това е и смисъла на понятието „несъобразена скорост” при градски условия – в града винаги може да ти изскочи пешеходец на платното и ти трябва да си в състояние да спреш навреме. Ако не можеш да спреш навреме, значи не си се съобразил с обстановката и скороста с която си се движил в момента и била по-висока от тая с която е трябвало да караш.

14.  

15. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Логично е, съгласен съм, но при условие, че се създаде и понятие "несъобразено поведение на пътя" от страна на другите участници, включително и приоритетно пешеходците.
    Убеден съм, че никой от участниците в спора не навежда главата и не пресича, като диво прасе, но не можете да отречете, че има доста такива. ОСОБЕНО пенсионери и го правят нарочно, сигурен съм. Когато му свирна, защото наистина ми се взривява нервната система, той дори и не трепва, което ще рече, че много добре ме вижда къде съм и не е разсеян, а очаква подобна реакция.
    От шофьорите също има невероятни малоумници, вероятно Ghost визира тях, които изпозват звуковата сигнализация да кажем от 150 метра от пресичащия, при абсолютно никакъв риск от сблъсък, едва ли не, защото просто човека пресича. От шофьорска гледна точка пък това ме изкарва от равновесие. Другото което ме вбесява е спрели двама малоумника, единия паркирал, а другия спрял до него и си говорят през отворените прозорци. Обикновено са бакшиши, но се случва и с "цивилни" коли. Тогава наистина пресичането пред тях е опасно.
    Тогава сме равнопоставени и на кантара ще дойде възпитанието и цивилизованото държание на пътя от шофьорите.

16. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Нещата винаги са много комплексни и много често неосъзнати. Денят започва с преодоляване на десетки и стотици недомислици, както от страна на шофьорите, така и от страна на пешеходците. Шосетата и улиците ни не са предвидени за такив трафик и толкова много коли. Новите сгради, които изникват на всеки ъгъл не предвиждат нито паркоместа, нито дори приличен тротоар. Дупки, липса на поддръжка, липса на правилно обозначаване на пътната обстановка, корумпирани органи, мижаво или почти тотална липса на осветление...и т.н. и т.н. Да не ви говоря неща, които всеки мнгоо добре знае. Не опрадавам нито едните нито другите, но нека не се забравя, че и на шофьорите не им е лесно. Лично на мен поне 5 пъти дневно ми се изправя косата. Слаломисти по пътя задминавайки колите от ляво и дясно, бакшиши, които карат, спират и тръгват без всякакво предупреждение, новата мафия "професионални шофьори с колкото се може по-големи ванове и полукамиони обслужващи разносната търговия" спиращи където искат и както искат. и т.н. Другата мафия е приватизирала всички възможни местенца за паркиране и цака по левче или два дори за да влезеш в държавното учреждение отреща за 5 мин. А да не дава гопод да запушеш при паркиране някого - обикновенно метафически някакъв пирон изчертава дъбока черта от предния до задния ти капак на новото ти или старото но обгрижено возило...

От друга страна, доколкото чух, за последните няколко месеца вноса на автомобили нови и втора ръка достигна 30,000 месечно...ежедневно се регистрират по данни от КАТ по 2500-3000 автомобила. С други думи, средномесечно 30,000 пешеходеца стават шофьори Доколкото знам понастоящем в БГ има около 2,5 милиона авомобила. Тоест, след 150 месеца с това темпо всичките 7 милиона граждани и селяни ще станем шофьори - така ще отпадне спора и темата това разбира се беше шега, макар че, не знам дали е смешно или тъжно това, което се задава....

Истината е, че ситуацията по пътищата ни е едно много правилно отражение на целия ни живот - хаос, псевдо-вървежен нахалитет, безочие, корупция, безхаберие, очуждение....Това изнервя всичко и всички и резултатите са очевидни.

17. Member
    Тук е от
    Jul 2004

Абе що спорите толкова? Аз съм едновременно и от двете страни на барикадата - и шофьор и пешеходец и мога да ви кажа, че и от двата вида има говеда... Като гледам някои как пресичат на мене ми идва да им отпера някой шамар, пък камо ли шофьорите... Другата ситуация, защо трябва да чакам на пешеходната пътека 20 мин. да пресека, като по закон шофьорите трябва да спрат и да ми дадат предимство? Целия ни проблем идва от ниската ни култура за движение по пътищата. Хората които са ходили по белия свят са си го казали Как може в един Ню Йорк (с неговото движение София просто не може да се сравнява), като те видят шофьорите да се доближаваш до пешеходната пътека и да си изкъртват спирачките, само и само да спрат. Обратното също го има, там е почти изключено да видиш някой да пресича както му падне. Ама "Хамериканците" са по-хитри от нас - там удрят по джоба не само шофьора, но и пешеходеца, ако не спазват правилата за движение. Пък на нашите катаджии им дай само да люпят семки Докато те не почнат да си вършат работата - войната по пътищата ще продължи.

18. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Хайде и от мен малко

В едно царство имало много загинали пешеходци по улиците. За да спре това, царя издал заповед "Който шофьор убие пешеходец - режем му главата".
    През следващата година имало два пъти повече загинали - колкото пешеходци, толкова и шофьори.
    Царя издал нова заповед "Който шофьор убие пешеходец - получава торба злато".
    През следващата година нямало нито един убит пешеходец!!!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 8 от 9 ПърваПърва ... 6789 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Добре че го блъсна джип
    От MitkoS във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 21-01-14, 17:53
  2. Световната икономика се блъсна в стена
    От toto1 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 23-01-08, 18:53
  3. MP3 в автомобил
    От taralion във форум Автомобили
    Отговори: 15
    Последно: 08-09-07, 01:39
  4. Микрофон за автомобил
    От rude_ във форум Автомобили
    Отговори: 11
    Последно: 27-08-07, 13:20
  5. Задача 164 (проблем с огледало)
    От mitkko във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 07-02-05, 15:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе