Страница 7 от 9 ПърваПърва ... 56789 ПоследноПоследно
Резултати от 91 до 105 от общо 121

Пешеходка блъсна огледало на движещ се автомобил - WTF?!?!?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Re: Пешеходка блъсна огледало на движещ се автомобил - WTF?!?!?

Цитат Първоначално публикувано от Malone

Съотношението прескачащите към всички не е важна.
    Напротив.

Аз не псувам всички, а само "прескачащите" и "създаващите ситуации за опасни ПТП".
    С това съм съгласен.

Ако тебе някой те е напсувал или "освирил" Ghost, питай го защо го прави, каратист си все пак.
    Омръзнало ми да показваш безграничната си простотия. Темата за бойните изкуства сам си я отвори и експлоатираш като кукувица. В случай, че не си забелязал, съм написал, че "за съжаление" съм тренирал. Съжалявам заради изгубеното време и няколкото контузии, които спечелих от това "високоинтелектуално" занимание, занимание за деца и тийнейджъри, което явно те вълнува много силно. За твое сведение това беше преди много години, по бай Тошово време, когато нямаше най-различни школи под път и над път. Бях прекратил глупостите още преди да се навъдят майсторите, защитили степен пред никому неизвестна комисия в село Горно Надолнище така, че подигравката в тази насока не попада в целта.

Цитат Първоначално публикувано от lord_ice
    @Ghost
    Не се сърди, но по моето скромно мнение пешеходците си пресичат където и както им падне (Особено в София и другите големи градове).
    Не че няма идиоти зад волана, но не бих казал че пешеходците им отстъпват.
    Няма защо да ти се сърдя - всеки си има мнение и правото да го сподели. Напълно съм съгласен, че пешеходците пресичат, където си поискат, но според мен това е нормално - градът е населено място, където се живее и работи, а не съзтезателна писта. Като изключим многолентовите булеварди и улиците в ненаселени райони, е нормално да има пешеходци, които ходят насам-натам и шофьорите трябва да го приемат като даденост, а не да псуват и ругаят. Това, че водачът Х закъснява за работа и се е изнервил, защото е предвидил 15мин за път, а всъщност са му нужни 25, си е изцяло негов проблем. Ако отдели 30 мин, би могъл дори да бъде културен и да спира пред пешеходците, вместо да им отнася чантите.

2.  

3. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Малко статистика, та да се плюете "аргументирано":

За периода 2000-2005 г. по пътищата на страната вследствие на пътнотранспортни произшествия са загинали 5842 и били ранени 52022 граждани. От тях до 18 г. възраст са пострадали 7663 деца от които са загинали 371, от 18 до 24 г. възраст са пострадали 10544 младежи и девойки от които са загинали 826, от 25 до 64 г. възраст са пострадали 32610 от които са загинали 3467 и над 65 г. възраст жертви са станли 7046 от които са загинали 1178.
    В резултат на сблъсъци между моторните превозни средства са пострасдали 22062 водачи и пътници от които са загинали 1780.
    Поради загуба на управление и напускане платното за движение са пострадали 15518 от които 1866 са загинали. От загиналите 710 са следствие на удар в дърво, 594 следствие преобръщане извън пътя и 453 поради блъскане в стълб и други препятствия на и извън пътя.
    От немоторизираните участници в движението вследствие на удар от моторно превозно средство са пострадали 21815 души , при което са загинали 2026 пешеходци, 299 велосипедисти и 103 придвижващи се с каруца граждани.
    Над 85 % от тежките пътнотранспортни произшествия и жертвите при тях са вследствие на нарушения и грешки на водачите на моторни превозни средства. Основно нарушение по пътищата водещо до пътнотранспортни произшествия е превишената и несъобразена скорост следствие на което са загинали 2837 души, поради неправилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение са загинали 753, поради неспазване на предимство- 417, неправилни маневри - 360, поради употреба на алкохол-326.
    По пътната мрежа извън населените места са пострадали 21234 души от които 3209 са загинали. От тях по пътищата първи клас са загинали-1171, втори клас-749 , трети клас - 488 , общинските пътища-559 и по автомагистралите- 210.
    В населените места са пострадали 36815 граждани, от които 2642 са загинали. О тях в градовете са били убити 2000 души , а в селата 642.
    По час от денонощието най смъртоносен е интервала от 17 до 20 часа през който са загинали 1585 души.
    През тъмната част от денонощието са пострадали 21394 граждани, 2672 от които са загинали.
    Над 50% от тежките пътнотранспортни произшествия са регистрирани в дните петък, събота и неделя.
    Най-висока смъртност следствие на пътнотранспортни произшествия е регистрирана през месеците август и октомври.
    Следствие пътнотранспортни произшествия с леки автамобили са загинали 4126 души, с участие на товарни автомобили- 551, автомобили за превоз на пътници-5001, мотоциклите и мотопеди -178 и др.

добавено :// http://dokkpbdp.mvr.bg/NR/rdonlyres/...AT_2010_BG.doc

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

@Tommorow - назови източника.

Тази статистика май потвърждава тезата ми - излиза, че шофьорите са по-виновни и по-пострадали...

5. Member
    Тук е от
    Nov 2002

@Tommorow
    Всички (надявам се повечето), които четат тази тема са наясно че тази "статистика" отдавана не е само статистика. Това си е една малака война на пътя и въпреки, че го знаем не се опитваме да бъдем малко по-толерантни на пътя (шофьори и пешеходци). Не съм съгласен с @Ghost, който каза, цитирам:
    ...Като изключим многолентовите булеварди и улиците в ненаселени райони, е нормално да има пешеходци, които ходят насам-натам и шофьорите трябва да го приемат като даденост, а не да псуват и ругаят. Това, че водачът Х закъснява за работа и се е изнервил, защото е предвидил 15мин за път, а ясъщност са му нужни 25, си е изцяло негов проблем. Ако отдели 30 мин, би могъл дори да бъде културен и да спира пред пешеходците, вместо да им отнася чантите...
    Вярно е, че има истина в тези думи, ама при тези задръствания които има специално в София и пешеходците трябва да покажат малко респект в крайна сметка. А не да ми пресичат като безсмъртни. Само за последните два дена мога да ви цитирам толкова примери на неправилно пресичащи пред колата ми, че мога да отворя нова тема по въпроса.
    Всяка сутрин докато ида на работа с колата решавам уравнение с Х неизвестни. Дали някой идиот ще ми пресече пътя тичайки към отсрещната страна или друг някой "въоражен" в повечето случаи с мощен автомобил ще ми отнеме предимство и така всеки божи ден...
    Как да не псувам като някой тарикат на тротоара да ме вижда че приближавам и със злорада усмивка да се засилва да пресече улицата?
    Опитвам се да не хабя нерви...но в един момент усилията ми отиват на майната си...
    Пак казвам нищо лично към никого, но който не е прекарал поне 4 часа зад волана в нашата прекрасна столица няма да разбере написаното по-горе от мен.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

lord_ice, със сигурност всеки може да извади такива примери. Проблемът не е, че пресичат като безсмъртни, а че се дразниш от поведението им, вместо да го приемаш за нормално.

7. Senior Member
    Тук е от
    May 2004

Пресен пример от днес: Стоя си на средата на пешеходната пътека (без светофар), тъй като в едното платно нямаше движение и затова реших да пресека. В другото платно обаче потокът беше почти несекващ. Ей, Богу, едва 15-ят автомобил се "сети" да спре, за да пресека.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2002

@Ghost Не приемам за нормално поведението на един самоубиец, Иво не че съм света вода ненапита зад волана, но мога да твърдя, че в повечето случаи давам предимство (това важи и за пешеходците и за автомобилите). Друг е въпроса, че повечето колеги зад волана като видят номера ми, който започва с ЕВ .... АА, се оптват да ме накарат да полудея.
    Не се заяждам с никого, но съм сигурен че ако поне 20-30% от участниците в движението са толерантни, статистиката на @Tommorow, значително ще се редуцира.
    Под участниците в движението , разбирайте всички, не само автомобилите.

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от lord_ice
    @Ghost Не приемам за нормално поведението на един самоубиец, [color=blue]
    Аз също. Въпросът е кого приемаш за самоубиец. За мен самоубийци са тези, които прескачат оградите пред х-л "Плиска", но тези, които пресичат неправомерно бул. "Мария Луиза" м/у Лъвов мост и х-л "Шератон"
    или бул "Хр. Ботев" м/у "Сливница" и "Стамболийски" са си най-обикновени пешеходци.

11. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    .....................тези, които пресичат неправомерно бул. "Мария Луиза" м/у Лъвов мост и х-л "Шератон"
    или бул "Хр. Ботев" м/у "Сливница" и "Стамболийски" са си най-обикновени пешеходци.
    Приятелю, ще си позволя да не се съглася с теб. Участници в движението са всички - и автомобилите (със седящите вътре задкормилни устройства) и пешеходците.
    И правилата важат за всички!

Да се пресича в някоя квартална уличка където си искаш е нормално, но да пресичаш оживен булевард където ти скимне - НЕ!

Не приемам за нормано някой да пресича така, сякаш си прекарва овцете от ливадата до стопанския си двор.....

Затова са направени пешеходни пътеки, светофари, подлези и прочее.
    Просто реда и правилата трябва да се спазват от всички.. това е. И да има адекватни санкции и за двете страни.

И най-вече да минат доста години, през които да се промени малко съзнанието на българина... а това е дълъг процес с малко неизвестен за мен резултат

12. Member
    Тук е от
    Nov 2002

@Ghost
    Хайде да не спорим, много добре си разбрал за какво говоря.
    На х-л Плиска няколко пъти съм си скъсявал живота с поне 10 години, визирайки същите ненормалници за които спомена
    Разбирам, че има места където е допустимо да има и изключения, но мисля че булевардите не са едно тях. В София се води битка между водачи и пешеходци, която предварително е загубена и за двете страни.
    Когато почнем да понасяме последиците от своите действия (жестоки глоби), може би това ще ни научи да внимаваме какво правим.
    От две години (поправи ме ако греша) Алианц се опитват да променят нещата на пътя чрез застрахователната си политика (Гражданска отговорност),
    напълно ги подкрепям.
    На кого му пука обаче? Ако нарушенията, които прави един водач се отразяват на сумата, която плаща за застраховка (увеличава я), ще съчуствам на много хора. По тази логика този вид наказание да бъде с давност поне 3 години. Българина почва да разбира едва като го удариш по джоба. Да видим тогава като някой плаща вместо 108 лв за Гражданска отговорност, примерно, 250 лв за натрупани нарушения, дали няма да му дойде акъла.
    И за пешеходците може да се измислят по строги наказания, а не полицая да гледа че "безсмъртния" пресича и да се обръща на другата страна.

Да знаеш как се радвам на камерите, които сложиха... не е истина.

13. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

boishin, замисли се - Мария Луиза в споменатия от мен участък е пресечена от 6-7 улици в разстояние по-малко 1км. Минава и трамвай. Нормално ли е водачите да искат да вдигнат максимално допустимата скорост за града? Не мисля, но мнозина се опитват. Като прибавим колите, които излизат от пресечките, спрелите коли, препълнените тротоари с пешеходци, заетата част на тротоарите от кафенета и строително-ремонтни дейности, което често принуждава хората да слизат на платното, бих казал, че повече от 25км/час е несъобразена скорост (колкото и да не ми харесва това неточно понятие). Не виждам някой да кара толкова бавно, а ако така или иначе караш с 25 км/час няма да ти пука дали ще пуснеш някой пешак да мине пред теб или да отдадеш предимството си на кола от пресечките. Не, номера е да настъпим газта, за да оберем дистанцията от предната кола, щото иначе някой ще се навре м/у нас. И какво постигаме с това - хабим нерви, за да стигнем 10 секунди по-бързо до задръстването пред "Халите" сред писъци на спирачки и клаксони...

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Винаги съм знаел (не знам защо го знам, сигурно така ми е втълпено от шофьорския курс в края на социализма), че пешеходеца има право да пресече където и да е и който и да е булевард, стига да няма специални заграждения. Сега специално прегледах линка на Malone и там виждам следния текст:

Чл. 113. Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни:
    1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват;
    2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение;
    3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение.

Чл. 114. На пешеходците е забранено:
    1. да навлизат внезапно на платното за движение;
    2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост;
    3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.

което горе-долу съвпада и с моята версия.

Малко встрани от темата, но в същия текст виждам нещо друго интересно:
    Чл. 114. На пешеходците е забранено:
    ...
    3. да извършват търговия и услуги на платното за движение.

Има няколко гумаджийници, на които ужасно много се дразня, че извършват услугите си на платното в час пик. Досега винаги съм се чудил имат ли право или нямат, но сега вече знам, че нямат.

16. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Ghost : аз нямам предвид само Мария Луиза в тази отсечка. Пигледни какво е по Дондуков, Ботев, Фритьоф Нансен, Цар БорисIII и още мнооого други, за България и Цариградско шосе просто янма смисъл да говоря.
    Да казвам ли какво е положението на жълтите павета? Между президентството и министерски съвет? Където винаги има ченгета в изобилие.... включително и катаджии. Знаеш ли как съм се забавлявал много пъти в обедната си поивка като излизам малко на въздух... Седи ченгето и и чака някой да "сгази лука" на светофара на Шератон и да го "клъвне"(преди да направят това смешно отклонение, което заобикаля изкопа за метрото)... И в същото време под носа му пешеходци притичват през платното и през тревната площ с натовските байраци съвършенно непритеснявани от органите на реда.

Естествено, че като си в задръстване, няма за къде да се пънеш и пускаш безпроблемно да си щъкат пешеходци межу колите.... да, няма да спечелиш нищо. Но правилно ли е това? Тъй тъй колите стоят на едно място... що да не се пресича.
    Но аз мисля, че по-важен е приципа, правилото, а не изключението и частния случай.
    това е... от мен -

17. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

ОК Ghost, но нека толерантността да е двустранна. Написах го вече, лично аз не одобрявам демонстративното лягане на клаксона заради преминаващ пешеходец, още повече, че той едва ли ще ме забави особено, ако просто намаля докато мине.
    Но пък и пешеходците трябва да се съобразяват, че пресичат пътно платно, а не алея и да го правят по най-безопасния за тях начин. През пешеходна пътека, регулирано кръстовище, подлез, надлез или когато наблизо няма автомобил. И идеята е, че стане ли ПТП на място, неопределено като такова за пресичане, това да се третира, като силно смекчаващо вината на водача обстоятелство.
    Пък и в Закона си има ясни правила и за двете страни.
    И непрекъснато пишеш, че те дразни свиренето и псуването когато пресичаш не където трябва, колкото и да е удобно.
    Без да го определям като правилно, но поне е разбираемо, всеки по своя си начин се опитва да ти напомни, че там където си не е място за пресичане. Пешеходците няма да ме разцелуват, ако мина по тротоара на Мария Луиза от Лъвов мост до Халите.

Във връзка с написаното от boisin, аз имах интересен случай, полицай ми направи забележка, всъщност не забележка, даде ми съвет да не спирам точно така пред пешеходната пътека на булеварда, прибирайки се от работа.
    Озадачен бях и го попитах защо.
    Аз спрях, защото на тротоара имаше пешеходец, който очевидно искаше да пресече през пешеходната пътека. Спрях в дясното платно и той пресече.
    Та полицая, на 20 метра от мястото, ме спря и ми обясни, че при подобно спиране и пресичане, ако има някой малоумник в лявата лента, който се е позасилил и не спре, при излизането на пешеходеца от моето платно в лявото, малоумника ще го помете защото не го вижда от мен. Бях със служебния джип и наистина, ако имаше някой в лявато платно нямаше как да види пешеходеца, който пресича пред мен.

---
    И Ghost ... човече ... експлоатирай доброто настроение на другите, недей се цупи непрекъснато. Преди доста време, участник се беше пошегувал с мене, а аз реагирах остро, за което после се срамувах. В тази връзка участника определи държанието ми като на "бастун" и наистина така си беше. [Поздрави на KOKOSH].
    В нито един момент от нашите легендарни спорове, каквото и да ти се е струвало, не съм искал да те обидя, унижа, огорча, подиграя и каквото и да е друго негативно. Разчупи се малко, бъди хепи, бъди ларж, в живота няма само Linux, твоята си работа и опънати нерви.
    Това е последния ми офтопик към тебе в тази тема. Ако държиш последната дума да е твоя, озъби ми се, драсни нещо обидно и да приключваме.

18. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Цитат Първоначално публикувано от boishin
    Ghost : аз нямам предвид само Мария Луиза в тази отсечка. Пигледни какво е по Дондуков, Ботев, Фритьоф Нансен, Цар БорисIII и още мнооого други, за България и Цариградско шосе просто янма смисъл да говоря.
    Да казвам ли какво е положението на жълтите павета? Между президентството и министерски съвет? Където винаги има ченгета в изобилие.... включително и катаджии. Знаеш ли как съм се забавлявал много пъти в обедната си поивка като излизам малко на въздух... Седи ченгето и и чака някой да "сгази лука" на светофара на Шератон и да го "клъвне"(преди да направят това смешно отклонение, което заобикаля изкопа за метрото)... И в същото време под носа му пешеходци притичват през платното и през тревната площ с натовските байраци съвършенно непритеснявани от органите на реда.
    ...
    Според мен, генерално бъркаш нещата. Пешеходеца има право да пресича където си поиска, с изключение на два случая:
    1. Сфетофара свети червено
    2. Има заграждения срещу пресичане
    Само в тия два случая, полицаите могат да го санкционират

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 7 от 9 ПърваПърва ... 56789 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Добре че го блъсна джип
    От MitkoS във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 21-01-14, 17:53
  2. Световната икономика се блъсна в стена
    От toto1 във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 23-01-08, 18:53
  3. MP3 в автомобил
    От taralion във форум Автомобили
    Отговори: 15
    Последно: 08-09-07, 01:39
  4. Микрофон за автомобил
    От rude_ във форум Автомобили
    Отговори: 11
    Последно: 27-08-07, 13:20
  5. Задача 164 (проблем с огледало)
    От mitkko във форум Логически задачи
    Отговори: 6
    Последно: 07-02-05, 15:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе