Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 105

Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #16

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Цитат Първоначално публикувано от КрИс
    Така че... един съвет - почвай да пушиш, докато е време ако това е единствения начин да прекъснеш угояването. напълно сериозно го казвам - не се поддавай дотолкова на яростни кампании, убеждаващи те колко е вредно дадено нещо. Че е вредно, вредно е, но колко е въпроса.
    Направо ме утрепа. Е на такъв "съвет", някои слабохарактерни хорица се надяват. ЦИГАРИТЕ УБИВАТ ! - добре че ги задължават да го пише по кутиите, ама явно на хората им е все тази. Първоначално е голямото плюскане, да се стабилизира човек, така да се каже, иначе малко да си гладен и - хоп фаса в устата без да се усети човек. В един момент човек достига и запазва една постояна маса, от която сезонно се наблюдават малко отклонения, но не сме станали още като американците да тлъстеем неограничено. Движението е решението .Аз специално се отървах от мотори и коли( и по финансови причини, разбира се ), преместих се да живея на 20 мин път пеша от работата ми и всеки ден си правя едно мини аеробно упражнение. Моята малко се инатеше отначало да ходи пеша, но се свиква, така държи и големината на пърдялника си под контрол. А и както споделих, щом мога да потичквам веднъж в седмицата по 40 ина минути спокойно, без да пукясам от задух( благодарение на това, че спрях да поя дробчето с катрани ) или сърцето да откаже смятам количеството храна не е проблем. Като пушех бях 75-80, сега -110 килца. На 1,80 m не е чак толкова много Ако доктора каже да олекна - постижимо е, дори оперативно, ако е толкова наложително, но белия дроб от един момент нататък се уврежда и запушва необратимо, а откаже ли той - отиваш при бай Петър. Като видя във филтъра на една цигара колко мизерия се наслоява... след това този филтър се изхвърля... Белият дроб на колко време го подменяме ?

    Виждал съм 60 годишни пушачи от махлата как кашлят и храчат и не могат да си поемат дъх по 10 мнути и съм се чудел това туберкулоза ли е или дробчето е сдало багажа от ардата Оказва се второто и след годинка - 2 вече си отиват.

    Щеше ми се и за алкохола да обелим дума в някоя тема. Няма да се учудя ако се окаже полезен...

  2.  
     
  3. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,245
    #17

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Цитат Първоначално публикувано от kalcheff1
    ЦИГАРИТЕ УБИВАТ ! - добре че ги задължават да го пише по кутиите
    Пресилено твърдение. Вредни са, но да убиват... е много анти казано.
    Също така, автомобилите убиват - мисля, че от автомобилни катастрофи умират повече хора, отколкото от цигари. Ама... не са опаковани в кутия с гаден черен надпис.
    Сладкото също убива ама и на Кока Колата не съм видял подобни надписи.
    Алкохола също - и по него не съм виждал.
    Мога да продължа много дълго с изброяването.

  4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #18

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Но не и с такава скорост като цигарите Крис .
    а и е доказано че от катрана ( при запалването на тютюна се образува газ никотин и алкалоид катран ) се образува Рак.

  5. Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    520
    #19

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Аз успях на майтап - на 1-и април предиии 13 години Първоначално само ги намалих до две-три на ден и постепенно започна да ми става гадно и спрях напълно. Но жена ми си пафкаше и аз си дръпвах от нейните, първо по цигара две, после си опъна някой път и така докато ги спрях напълно. Наскоро за малко да ги пропуша пак , но с електронни вече сме модерни . Купих на жена ми една китайска за 12 лева, уж да ги намали или поне разхода да падне, но тя естествено я заряза на третия ден. И аз реших да опитам. Не ми дразнят като нормалните цигари и постепенно усетих, че започвам да си ги търся Добре че се развали пущината, изкара има няма един месец

  6. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София
    Мнения
    9,245
    #20

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    Но не и с такава скорост като цигарите Крис .
    а и е доказано че от катрана ( при запалването на тютюна се образува газ никотин и алкалоид катран ) се образува Рак.
    Сериозно???
    А как се вързва със скоростта и с така наречениете доказателства дядовците на преклонна възраст, пушили като комини цял живот.
    Промиването на мозъци е голяма работа. Само за няколко десетки години успяха да превърнат един приятен порок с най-вероятно неблагоприятно въздействие на здравето в едва ли не един от топ здравословните проблеми...

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #21

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такm

    Какво говори статистиката?


    Разпространение на тютюнопушенето в света.

    По данни на Световната здравна организация (СЗО) за 1997 г. общият брой на пушачите в света е около 1100 милиона, от тях 250 млн. са лицата до 18 години. Относителният дял на пушачите сред мъжете е 47 % (42% в развитите страни и 48% в развиващите се страни), а сред жените - 12% (24% в развитите страни и 7% в развиващите се страни). Очаква се до средата на 21-и век броят на тютюнопушачите да достигне 1650 млн.

    По данни на Организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) от 1990 г. в периода след 1984 г. употребата на тютюневите изделия в развиващите се страни и в страните от Източна Европа и бившия СССР се увеличава със средногодишен темп на растеж от 3,4%. В същото време тя намалява в развитите страни - САЩ, Канада, Австралия, страните от Западна Европа, Япония, Нова Зеландия и др.

    Ежегодно в света умират по 4 млн. от заболявания, причинени от консумирането на тютюневи изделия. Общият брой на смъртните случаи през 20-ти век по тази причина е 100 млн., което е много повече отколкото загубите от войните. Очаква се този брой да достигне 1 млрд. през 21 век., ако не се предприемат мерки.

    В следващите 20 години цигарите може да се превърнат в най-голямата причина за сериозни заболявания или преждевременна смърт.
    Статистиката показва, че смъртността в следствие на заболявания, свързани с тютютнопушенето няма да може да бъде намалена през следващите 30-50 години, ако пушачите не бъдат стимулирани да се откажат.

    По данни на СЗО причината за смъртта при 1 от всеки 10 случая са цигарите. Очаква се през 2030 г. това да е всеки 6 случай, или 10 милиона смъртни случая причинени от тютюнопушенето всяка година - повече от всяка друга причина и повече от случаите, в резултат от пневмония, туберкулоза и усложнения при раждането, взети заедно. Ако се запази сегашната тенденция, има вероятност около 500 млн. души да починат в резултат на цигарите, като половината от тях в активна възраст, губейки 20-25 години от живота си.

    Борбата с тютюнопушенето и терапията на тютюневата зависимост могат да доведат до незабавни резултати. Инициативите за предпазване на децата от тютюнопушенето, заедно с програмите за отказване от цигарите сред възрастните, биха могли да доведат до намаляване на смъртнността със 180 млн. души към 2020 г.

    Разпространение на тютюнопушенето в Република България.


    Статистическите данни и данните от проведени епидемиологични проучвания показват изключително неблагоприятни тенденции в разпространението на тютюнопушенето и честотата на свързаните с него заболявания и смъртност.

    По данни на Националния статистически институт (НСИ) употребата на цигари от глава на населението е нараснала от 1020 броя цигари през 1948 г. на 2574 през 1997 г. Този показател за нашата страна заема челни позиции сред Европейските страни .

    Проучване на ФАО, проведено през 1996 г. върху употребата на тютюн в кг. сухо тегло на глава от населението се установява, че средната годишна употреба в България е 3,94 кг. Това е 2,1 пъти повече от средното количество за света. Според направената тогава прогноза в 2000 г. употребата на тютюн в страната ще нарасне до 4,3 кг., с което тя ще се нареди на първо място, изпреварвайки Унгария и Полша.

    Данните на НСИ/1996 г. сочат, че разпространението на тютюнопушенето в нашата страна се характеризира с:

    * висок относителен дял - 35,6% на редовните пушачи във възрастовата група над 15 години със съответно 49, 2% при мъжете и 23,8% при жените;
    * много висок относителен дял - 64.9% на мъжете - пушачи във възрастовата група от 20 до 45 г., т.е. двама от всеки трима мъже в тази активна възраст са пушачи;
    * нарастване на относителния дял на жените пушачки от 16.7% през 1986 г. на 23.8% през 1996 г.

    Проучвания на Министерство на здравеопазването и Националния център по обществено здраве показват още по-високи стойности на разпространение на тютюнопушенето - 42,9% за населението и съответно 56,5% за мъжете и 31,2% за жените.

    Тревожна е и тенденцията на разпространение на тютюнопушенето сред учениците в страната. Резултатите от репрезентативно проучване на СЗО и Националния център по обществено здраве (НЦОЗ), проведено през 1999 г. сред 15-16 годишни ученици показват :

    * широко разпространение на тютюнопушенето - 49,8% с преобладаване при момичетата;
    * снижаване на долната възрастова граница на започване на пушенето. Тридесет и девет% от учениците - пушачи започват да пушат на възраст 13 години.



    В заключение могат да се направят следните най-общи изводи за основните характеристики на тютюнопушенето в страната:

    1. Тютюнопушенето в страната е с много широко разпространение.
    2. Съществува слаба динамика на разпространение при мъжете и изразено нарастване при жените.
    3. Снижава се долната възрастова граница на започване на тютюнопушенето.




    ПП ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Медицински експерти от много страни по света предупреждават за опостушителния ефект на цигарите върху здравето. Негативното въздействие от тютюнопушенето е доказано в различни проучвания. То засяга всички възрастови групи – развиващия се ембрион, бебетата, подрастващите деца, тиинейджърите и юношите, бременните и младите майки, лицата на средна и зряла възраст.

    Най-често в резултат от този навик се появяват онкологичните, сърдечно-съдовите и белодробни заболявания. Според данни на СЗО все още липсва добра информираност в много страни относно рисковете свързани с тютюнопушенето. Така например е било доказано, че само 37% от пушачите в Китай са наясно, че употребата на цигари води до сърдечно-съдови заболявания. Само 17% са ги свързали с появата на инсулт.

    Около 58% от учениците в Индия са били запознати, че смесването на тютюн с арека е причина за рак на устата. Било е установено, че 50% от младежите в Израел смятат, че пушенето на наргиле е по-малко вредно от пушенето на цигари. Вдействителност те са еднакво опасни. Употребата на цигари в Китай, Индия и Русия e изключително голяма като Китай води класацията. 33% от 350 милионното население на страната са пушачи.

    Това означава, че 30% от всички пушачи по света са китайци, следвани от индийци, индонезийци, руснаци и американци. След тях се нареждат пушачите от Япония, Бразилия, Бангладеш, Германия и Турция. За Балканския регион Гърция и България са страните, които са с най-тревожна статистика. Според Министерството на здравеопазването в Хърватска цигарите са причина за смъртта на 10 000 души годишно като отделно 3000 са жертва на пасивното пушене. Около 400 000 руснаци годишно умират от болести свързани с употребата на цигари. Това е значително по-голям брой в сравнение с пътните произшествия, които са 100 000 за страната.

    В контраст на общоприетите очаквания американското правителство не е въвело федерална забрана за тютюнопушене на обществените места. Това са направили само 25 щата на местно ниво. Отделно в страни като Камерун, ЧАД и Централноафриканската република се пуши навсякъде. Кралство Бутан, Южна Азия е единственото място, където от 2005 година вносът на цигари и тютюнопушенето са напълно забранени. Световната здравна организация предупреждава, че прогнозата е най-малко 5 милиона души по света през 2009 година да умрат от болести свързани с пушенето, като тенденцията е до 2020 година броят им да достигне до 8-10 милиона. Шокираща е статистиката, според която към този момент пушачите по света са над 1.1 милиона души.

    Всяка минута приблизително 10 милиона цигари се продават по света. Бензинът и тютюневият дим са признати фактори, водещи до остра миелоидна левкемия. Един на всеки пети тиинейджър започва да пуши преди 13 годишна възраст. На всеки 8 секунди някой умира по света от болест свързана с тютюневия дим. Това се изчислява приблизително на пет милиона смъртни случаи годишно. Пасивното пушене е причина за 50% от раковите заболявания.

    През последните години все повече хора се опитват да спрат цигарите, използвайки различни медикаменти и средства. Особено успешен в това отношение е методът IQS –"Аз отказах цигарите". В България е въведен от 2007 година. Базиран върху рефлексотерапията той е естествен и високо ефективен. Все повече компании се насочват към него с цел ограничаване на тютюнопушенето на работното място и постигане на здравословна работна среда.

    Отделни лица споделят, че след процедурата се чувстват отпочинали и ведри, с повишен тонус и подобрена сетивност, дишането им е леко, а кожата свежа. Известен факт е, че 20 минути след спирането на цигарите кръвното налягане и пулсът се връщат в нормалните граници. 8 часа по-късно нивата на никотин и въглероден оксид спадат. След 2 дена белите дробове започват да се изчистват. Подобряват се вкусовите и обонятелните рецептори. 3 дена по-късно дишането се нормализира. Увеличава се енергията. Между 2-та и 12-та седмица циркулацията на кръвта се нормализира. Респираторните проблеми, кашлянето, хъркането намаляват. Анкетирани лица разделили се с тютюнопушенето казват, че се чувстват по-щастливи, по-енергични и по-богати.

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #22

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Цитат Първоначално публикувано от kalcheff1
    ЦИГАРИТЕ УБИВАТ ! - добре че ги задължават да го пише по кутиите, ама явно на хората им е все тази. Първоначално е голямото плюскане, да се стабилизира човек, така да се каже,
    И баничките убиват. Наднорменото тегло е значително по-вредно от тютюна.

  10. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #23

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Абе понякога като пуши някой покрай мен, ме обзема една лъжовна носталгия за нещо което повече никога няма да изпитам, като секса с бивша любовница, но се оказва, че и двете неща са ОТРОВНИ и НЕ СИ ЗАСЛУЖАВАТ. В момента в който запалиш чувстваш ( поне аз чувствам ) едно разочарование, че удоволсвието не е толкова голямо, колкото от спомена ми, както и наред със събирането с бивши се завръщат и старите проблеми и главоболия

  11. Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    520
    #24

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Разочарование да, но чак пък отровни ... любовницата имам предвид

  12. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #25

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Цитат Първоначално публикувано от Kasap
    И баничките убиват. Наднорменото тегло е значително по-вредно от тютюна.
    Е хайде, хайде. По кутийка- две на ден си е нещо нормално и установено за българина и си увеличава шансовете за сериозни здравословни проблеми в бъдеще както и да го погледнем. А за наднорменото тегло си е нещо индивидуално. 10 кила в повече от здравно установените норми ще ме убият ли ? За 50 кг отгоре , съчетано със сериозно обездвижване може и да представя някакви здравни рискове.


  13. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,188
    #26

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Добре че те е изпреварил, иначе щяхме на теб да се смеем:
    Цитат Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
    ... По данни на СЗО причината за смъртта при 1 от всеки 10 случая са цигарите. ...
    Сещам се за оня лаф:
    "Тия които пушат умират от рак на белия дроб,
    Тия които пият умират от рак на черния дроб,
    А тия които нито пият нито пушат, умират от рак"


  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #27

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Ясно е, че никой не е защитен от болести, но горните 2 порока рязко повишават рисковете от смъртоносни заболявания. И в този смисъл - защо трябва да изпитваме колко дълго организмът ни може да се справя със системното волево самоотравяне на бял, чер дроб, мозък, кръвоносни съдове ( дааа , алкохолът трепе мозъчни клетки и запушва кръвоносни съдове). И дали тези 2 удоволствия са по-силни от радостта от един пълноценен трезв и без тютюнев дим живот, където индивидът доживява да стане пра-дядо/баба съвсем със всичкия си ( от злоупотребата с алкохол яко се изкофява ) .
    С 1-2 бири или ено малко повечето хора могат да минат и теоретично има никаква до нищожна вреда, ама с 1-2 цигари на ден не става ( по мое виждане ) и дори и един фас си е неосъзнато, доброволно обгазяване. Отделно много хора се черпят " социално " , само в компания, по празници. С цигарите можем ли да правим така - днес ше пуша, утре - не ? От тук си вадя извода, че към фаските зависимостта си е баш както към наркотиците. Даже познавах бивши наркомани, които са чисти, но продължават да пушат.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    8,784
    #28

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Бивши ченгета , бивши проститутки и бивши наркомани - няма !!!

  17. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #29

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Зависимостта към никотина е от хероинов тип, но по-силна. Обаче кефа цена няма така, че всеки сам избира как да живее и да умре.

  18. Senior Member Аватара на kalcheff1
    Тук е от
    Aug 2011
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,065
    #30

    Re:Бивши пушачи - кой, как е успял да стане такъв, от колко вре и как се предпазва.

    Ми там е работата, че плащаш със здраве и $$ , а кеф - йок, просто някаква полу- празна зависимост, нещо като дишането - не е кой знае какво удоволствие да поемаш и изпускаш въздух, но опиташ ли се да задържиш дъха си за по дълго става кофти. По- оправдана по отношение на удоволствие към здравни щети за мен е употребата на тревата - поне ще си кажеш " Ех вчера к'во яко се напуших(ме ), беше много смешно/забавно " , а не " Днес опънах 2 кутии цигари марка ХХХ и много хубаво ми стана. " Не че повечето трево-пушачи в БГ не опъват и тютюн, но примерно в USA, по лични наблюдения огромен брой хора са избрали марихуаната промерно веднъж на ден - два, пред ежечасовото тютюнопушене.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 7 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Как router-a предпазва от вируси ?
    От bmw84 във форум Windows
    Отговори: 10
    Последно: 16-12-06, 02:52
  2. Лепенка предпазва от GSM вълните
    От DoRa във форум Коментирай новина
    Отговори: 19
    Последно: 14-12-06, 19:27
  3. (не)Пушачи?
    От 3Di във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 46
    Последно: 28-06-03, 17:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе