Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 75

Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    1,224
    #31

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Не се знае, има ли допълнителни източници на топлина, колко градуса поддържа докато отоплява, кое помещение за колко време се отоплява, какви са топлинните загуби (изолация)...... неизвестните в уравнението са много.
    Навярно само той може да разкрие мистерията.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    193
    #32

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Явно условията при Lazar са сравнително добри и при положение че не топли всички стаи денонощно сметката може и да излиза.Ще се радвам ако той напише точно какви са условията при него.
    Според мен да се смята кога би се изплатил климатика от икономия е глупаво.Все едно да се каже на човек купил си нов LCD телевизор че той никога няма да се изплати спрямо старият му CRT телевизор.Надявам се разбрахте какво искам да кажа.Климатика дава комфорт и пълен контрол над домашния климат.Ако освен това и се изплати до 3-4 години от икономия ами супер

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2008
    Мнения
    51
    #33

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    При печките на твърдо гориво добавете неизбежните разходи за по-чест ремонт или освежаване на отопляваните помещения заради пушека и саждите!

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #34

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Цитат Първоначално публикувано от no one

    Нека задам въпроса по реалистично: колко процента ти отчита електромера?
    Казах, че летните ми сметки са около 100лв, това според теб колко процента е? Най-голямата зимна беше 260лв. Не искам да продължавам подобен спор.

  6. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #35

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Lazar
    Казах, че летните ми сметки са около 100лв, това според теб колко процента е? Най-голямата зимна беше 260лв. Не искам да продължавам подобен спор.
    [/quote][/b][/i]


    Възможно е толкова да са му сметките на човека.Спомням си в зората на демокрацията комините в апартамента на родителите ми-хол и кухня - бяха постоянно горещи, защото всички съседи под нас се отопляваха с дърва и въглища- общо 5 апартамента. В тези стаи почти не отоплявахме.имахме котка когато излезеше в коридора извън отопляваните стаи се "залепяше" за някои от двата комина и така си стоеше цяла нощ.

    С духалка според мен може да се отопли не повече от 16кв.м. при 2.6височина.Имам делонги итлианска духалка-е по безшумна е от климатиците, но е направена въздуха да преминава по-свободно през нея и няма свистене има термостат и се изключва н а зададента температура. С нея изкарах една зима в стая 15кв., панел, но ако не се оставя през деня на 19-20 градуса вечерта и трябваха 4.5-5 часа да стопли, макар че имаше пвц дограма и к стъкло.Имам и още две духалки една нео-идеална за пода-духа 3.5-4метра струя по пода и топли краката и една пластмасова -използвам съм я две години-и двете са китайски.Взел съм ги като ходя някъде на хижа или почивка и да ги откраднат или да ги счупя няма да ме е яд.Де лонгито си го пазя-хубаво е.
    Имам и 2 конвекторни печки. преди 3 години изкарах едната зима с таква.Имат и термостат да изключват.През най-студения месец почти не я изключвах, защото и трябваха около 6 часа да сгрее студената стая до 25 градуса.През януари 2007 баща ми изпращя 350 лева, от които според мен не по-малко от180 бяха от тази конвекторна печка.Горкият "ослушваше" се денонощно да не би да съм я забравил включена, изобщо не го интересуваше че има термостат и изключва.Е тогава и на мен ми беше студено-след такав сметка се включваше само вечер до сутринта
    Делонгито ще харчи между 25 и 65 лева месечно в зависимост от външнат температура ако е постоянно включено на 24 градуса.

    С тези печки елва, без термостат да изключват и да казваш че ти е топло ме съмнява с тези сметки за ток.Има няколко варианта:

    1.електромера не отчита правилно.Но не се безпокой, те от енергото засичат в трафопоста колко ток има за съответния квартал и колко е отчетен.Разликата в минус е неточно/откраднато отчетено в зависмост дали се е развалил лектромера или има умишлена намеса в настройките му и е бъзикан.въвеждат все по нови електромери, включително и с дистанционна диагностика(тестване) за правилно отчитане.На мен юли месец ми сложиха електронен-там бъзикане няма и да искаш, сложиха ново табло което не мога да отворя, но поне си знам и упражнявам правата на потребител и ми дадоха безплатно ключ за таблото.Другите съседи нямат;

    2.имаш съседи с комини и/или с много добре отоплявани жилища;

    3.пускаш си елвите на един реотан вечер докато си легнеш и след това ги гасиш и се топлиш от мисълта и спомена за нажежения реотан.

  7. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #36

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Виждам че и тази тема се изроди.Типично по български започнахте да броите парите,киловатите и т.н. на Lazar, вместо да се замислите над това върху което той се опита да насочи вниманието ви.
    А именно че,във форума се срещат изказвания които аз в момента няма да квалифицирам имайки в предвид че голяма част от хората четящи форума са интелегентни хора и сами могат да си направят изводите.
    Първо изказване:
    Цитат Първоначално публикувано от zaqza

    Досега се отоплявах с радиатор 2 Kwt , вече съм с климатика от подписа ми - Daikin FTXS25G.

    Та за простите изчисления:

    Радиатор 2 Kwt , включен денонощно консумира 240 лв. на месец , но разбира се той отвреме навреме изключва.За моето помещение , обаче - 17.5 м2 изключваще рядко , защото 2 Kwt не са достатъчни.Та консумацията му 24/7 бе около 200 лв месечно.
    Така....климатика консумира между 20 и 45 лв месечно 24/7, в зависимост от това дали е студено навън.Нека да са 45лв , за сравнението.
    Тук виждаме че господина ни убеждава че,когато се е топлел с радиатор, 2 Kwt топлинна мощност не саму достатъчни за съответното помешение.Слагайки си климатик е станало някакво чудо и вече 1 Kwt топлинна мощност са предостатъчни за отоплението на същото това помещение.Явно чудеса стават не само по коледа...
    Второ изказване:
    Цитат Първоначално публикувано от deian
    Напротив. Изобщо не му трябват 3 kW. Най-лесно е да си сложи електромер и ще види колко му харчи. Аз съм със същия размер стая, но в допълнение последен етаж без тавански и без изолация на тавана. Е, около 30 лв/месец ми правеше климатика миналата зима. А преди радиатора правеше към 100, обаче се изключваше нощем. Като се добави и нощта, някъде към 150 лв си ги правеше радиатора за същото, за което климатикът ми харчи 30 лв. 120 лв разлика на месец.
    Това изказване е по рафинирано,т.е.съобразено е с особенностите на двата вида уреда за отопление,въпреки това в мен възникват някой подозрения:
    1.Ако човек си поиграе с калкулатора ще види че отдадената топлинна енергия за 1 час при радиатора и климатика са две абсолютно еднакви числа...калкулатора ми позволява да виждам 15 числа след десетичната запетая и нито в едно от тях няма разлика...дали е случайност това... аз не знам...
    2.Коефициента на преобразуване или така нареченият COP за съответният климатик се получава равен на 5...аз лично не знам как се възприема това,като средна стойност или като константна величина...
    От мен толкова за сега...изводите оставям за вас...

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    193
    #37

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    @Konan - Доколкото си спомням в темата " Инверторен климатик или конвекторен радиатор?" и ти беше писал че сметката за 2-та ти климатика е 80лв т.е. по 40 лева за единия което е горе долу колкото дава и zaqza.Той е написал от 20 до 45 защото в по-топлите месеци няма големи топлозагуби.За зимата нека кажем 45лв което обърнато в киловати е около 300 при средна цена дневна/нощна от 15 стотинки.
    300KW за месец = 10KW за ден = ~415W/h . В най-лошия случай КОП-а е 3,34 при -10гр. т.е. климата ще отдава 1400вата топлина.При конвенционален уред сметката би била около 150лв за месец.Не е много далеч от сметките на zaqza и deian.Може те малко да са закръглили но пак разликата със сигурност е около 3 пъти.
    Не мога да разбера защо едни и същи хора спорите във всяка тема.Всеки говори от личен опит и показва при него каква е разликата при използване на различни уреди.Наистина темата се изроди много,но тъй като белята вече е направена ще ми е много любопитно мнението на Конан каква горе-долу според него е разликата между клима и маслен радиатор.
    Поздрави и приятен ден на всички

  10. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #38

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Прави ми впечатление, че хората които застават зад климатиците са ползвали радиатори. А обратното не е вярно. Защо не се намери един, който да е сменил климатика с радиатор?

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #39

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    pi0neer,поласкан съм че четеш постовете ми...приемам че несъзнателно си изтървал един от тях.
    Ето част от него:

    Цитат Първоначално публикувано от KonanVarvarina
    ... ще кажа че Даикина който имам,ако сега трябва да го купувам не бих го купил,не защото е лоша машина,а защото се оказа че топлозагубите ми са много малки и той постоянно работи като конвенционален дори при минусови температури,което на практика обезмисля покупката му...
    И ако сега не можеш да усетиш разликата между моят пост и този на zaqza игнорирайки цифрите за сметката...питай ще ти бъде отговорено...
    Kasap ,това че няма нито един които да е сменил климатика с радиатор не е съвсем вярно...ето ти един

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    ...Климатик за охлаждане не ползвах и когато имах, на такива жилища съм попадал може би.

  12. Member
    Тук е от
    Nov 2007
    Мнения
    177
    #40

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Искам да благодаря на всички за мненията!

    Достигнах до следния извод :
    1. Климатик за над 2000 лв. при -15 отдава=1.5Kw топлина и изразходва 1Kw(в най-добрият случай)
    2. Радиатор за 300лв при -15 отдава=2КВ топлина и изразходва 2Kw

    Т.е. при температура над -10 градуса COP на климатика пада и се обезмисля да работи машина за 2000 в сравнение с такава за 300лв. Даже да работи климатика то това което ще спести няма да е голяма сума.
    Аз имам климатик и доста съм мислел да купя друг, но не виждам в близко бъдеще да ми се изплати.

  13. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #41

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    @maddog9, първото твърдение, не е много вярно. За справка - разгледай на deian подписа.
    Моите климатици и в момента са на отопление. Има и нормална зима, и преходни сезони. Никой не започва да се отоплява, едва когато температурите стигнат -10.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    229
    #42

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Цитат Първоначално публикувано от maddog9
    Искам да благодаря на всички за мненията!

    Достигнах до следния извод :
    1. Климатик за над 2000 лв. при -15 отдава=1.5Kw топлина и изразходва 1Kw(в най-добрият случай)
    2. Радиатор за 300лв при -15 отдава=2КВ топлина и изразходва 2Kw


    Т.е. при температура над -10 градуса COP на климатика пада и се обезмисля да работи машина за 2000 в сравнение с такава за 300лв. Даже да работи климатика то това което ще спести няма да е голяма сума.
    Аз имам климатик и доста съм мислел да купя друг, но не виждам в близко бъдеще да ми се изплати.
    Абсолютно точно.
    Сега ще почнат да подскачат собствениците на скъпи климатици.

  16. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #43

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Цитат Първоначално публикувано от maddog9
    Достигнах до следния извод :
    1. Климатик за над 2000 лв. при -15 отдава=1.5Kw топлина и изразходва 1Kw(в най-добрият случай)
    2. Радиатор за 300лв при -15 отдава=2КВ топлина и изразходва 2Kw

    Т.е. при температура над -10 градуса COP на климатика пада и се обезмисля да работи машина за 2000 в сравнение с такава за 300лв. Даже да работи климатика то това което ще спести няма да е голяма сума.
    Аз имам климатик и доста съм мислел да купя друг, но не виждам в близко бъдеще да ми се изплати.
    Чел си, чел си, и нищо не си разбрал явно. Посочи се пример за климатик, който при -10° има COP 3,34. Как разбра, че при -15° същия този COP става 1.5 не ми стана ясно. При -15° същият този COP е над 2, някъде около 2.5 по мои сметки, но това е друг въпрос. Та за тези 1.5 kW нужна топлина климатикът ще ти изхарчи 600-700 W, радиаторът ще ти изхарчи 1500 W. И това при -15°. Сега помисли колко дни е -15° и колко дни е от -5° нагоре. 90% от зимата няма температури под -10°, т.е. със сигурност ще имаш коефициент на преобразуване около и над 3.34. Това мисля не е за пренебрегване, а пък в по-топли дни, но в които все още има нужда от отопление, COP може да достига и надминава 5 за някои климатици - нещо, което го няма при другите отоплителни уреди.

  17. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #44

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Цитат Първоначално публикувано от naydenov69
    Абсолютно точно.
    Сега ще почнат да подскачат собствениците на скъпи климатици.

    ей бива щуротии бива ама чак толкова при -15 всички климатици да отдават 1.5кв.Зависи от климатика и помещението.При мен са преоразмерени(според мен само този в спалнята ми) и няма опасност да отдават при -15 1.5кв отоплителна мощност.При ниски температури климатика консумира по-малко ел.енергия.От 4.8кв в спалнята при -15 ще ми останат поне 3.5кв.(ама той си е достаъчно преоразмерен и за -20градуса), за хола ще ми останат поне 3.4кв.(защото не е преозразмерен, ама по-нататък ако недай си боже стане нещо с този дайкин ще взема климатик 7kw отоплителна мощност chofu или toyotomi )

  18. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #45

    Re:Два радиатора по 2 kW всеки със различна дължина

    Най-накрая едно смислено изказване
    Черешката на тортата е:
    Цитат Първоначално публикувано от justify
    ...При ниски температури климатика консумира по-малко ел.енергия...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Как да свържа два радиатора
    От harry81 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 6
    Последно: 04-02-14, 19:41
  2. Нова играчка и доста различна концепция - Evolve ! Що е то ?
    От civica във форум Мултимедийни плейъри
    Отговори: 0
    Последно: 16-09-11, 19:55
  3. Какъв да е цветът на радиатора?
    От vernam във форум Отопление
    Отговори: 28
    Последно: 09-11-05, 12:45
  4. Отговори: 5
    Последно: 23-06-04, 12:58
  5. Как да "отлепя" радиатора на видеокартата ми?
    От afterburner във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 19
    Последно: 14-02-03, 09:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе