Ще драсна непременно, но и печка 'Лъч" да включа, с монтиран термодатчик, потреблението няма да е различно ...ако разбирате какво искам да кажа.
Ще драсна непременно, но и печка 'Лъч" да включа, с монтиран термодатчик, потреблението няма да е различно ...ако разбирате какво искам да кажа.
Ето и обещаните резултати:
Детска стая (източната) за 24 часа -> 5,9 kWh (за периода от вчера на обяд до днес на обяд без да се изключва) при следните метео условия за Варна.
Weather History for Varna, Bulgaria | Weather Underground
edit: 19.01 - За 48 часа - 11,27 kWh
--- 20.01 - За 3 денонощия - 17,12 kWh -> средна консумация 0,238 W.
Северна спалня за 10 часа (печката се включва само при ползване на стаята) - 6,76 kWh.
Weather History for Varna, Bulgaria | Weather Underground
Поддържана температура и в двете стаи (по 13 кв.м) 22 градуса.
Този пост е редактиран от Pat; 20-01-16 в 13:45.
Здравейте,
И аз съм на път да си взема Adax серия Glamox.
Според Вас колко W да е?
Стаята е 20 м2. В сайта им гледах тази таблица: http://www.adax.no/
Благодаря предварително!
Информацията, която си дал е крайно недостатъчна!
Откъде си, етаж, външни стени, изолация, тип дограма, съседи отопляват ли те на етажа, както над и под теб, вратата на стаята често ли се отваря и т.н.?
На първо четене 110W х 20 = 2200W Закръгли ги на 2500W, но по спомен май нямаха тази мощност при Glamox.
Общо взето 2000W би трябвало да са ти достатъчни, освен ако не си с външна стена без изолация, стара дограма и/или единствен обитаван апартамент.
За 20кв. не по-малко от 2000W. Ако имаш изолация ще са ти достатъчни. Ако имаш големи топлозагуби ще ти трябват 3кW, обаче сметките за ток никак няма да ти харесат.
Здравейте, ще купим Адакс, който ще се ползва за спалня, за малко бебе. Понеже сме малко финансово притеснени, кое е по-удачно-Адакс Стандарт 2000 Кв или Гламокс 1500 Кв? Спалнята е 12 кв или 33 куб. Изложението е север-запад, с две външни стени, изолация 2 см стереопор на стените и 7 см вата на тавана, ПВЦ дограма.
Този пост е редактиран от irrenna; 05-11-17 в 19:07.
Стандарта топли повече, понеже загрява и самият радиатор, топлината заминава вертикално. Гламокса е почти хладен на пипане, топлия въздух е отведен почти хоризонтално. Имам и двата, но гламокса ми е 2000, от предложениъе бих взел стандарта.
Редактирах с малко инфо за стаята. Т.е. 1500 ще ми е малко за големите студове?
2000W минимум, без значение на марката или модела на отоплителния уред.
Две външни стени = големи топлинни загуби.
За какъв тип жилище и на кой етаж става въпрос? Блок, кооперация, ново строителство, последен етаж под покрив?
Ватата на тавана не знам доколко ще изолира, но 2см EPS са нищо. Нужни са поне 6см, а по енергийна ефективност изискванията са 10-12см.
Конкретно за Adax - Standart опушват стените, по-висока температура. Ако не греша са само с механичен термостат.
Щом сте притеснени финансово, огледайте българските конвектори с електронен термостат.
Airelec Tactic няма да препоръчам, защото корпуса (или нагревателя) на единия взе да пука при изключване. Освен това при 12 градуса в стаята той благоволи да включи чак на 7-ма позиция на термостата от 9. Най-стария аналогичен модел Tactic, с който се отопляваме в различни сгради включва на 3 - 3.5 степен при 12 градуса в стаята. И мисля, че това е нормалната настройка.
Жилището е панел, 4-ти от 5 етажа.
За серията Стандарт пише "електронен термостат с температурен сензор". Не е ли това?
А Елдом добър избор ли е и кой модел по-точно? Не знам, ама сякаш към Адакс ме влече, но важното е да топли и да е с по-малък хистерезис.
По мнение на продавачите, не се наемам да го твърдя, но по-големият уред е по-икономичен. Понеже е по-дълъг и има по-голяма площ за отдаване на топлина, тази 'плоча' отпред се нагрява и като изключи, продължава да топли (логично си звучи), а не консумира електроенергия. Както вече казах, имам и двата модела по 2000 вата, по мои наблюдения, стандарта топли повече, ще се стоплите с него.