Какво разбираш под малко повече? Съвременните климатици имат коефициент на полезно действие до 5 пъти повече спрямо всеки един конвектор, който на практика е реотан. Има и един друг вариант, но е свързан с доста повече инвестиции от покупката на климатик и поради липса на средства засега се въздържам да го направя. Става въпрос за термопомпа с водни радиатори.
Има си отделна тема за климатик vs. конвектор, така че подобни спорове ги водете там.
А принципно за избор на вида отопление - ами замислете се защо никъде в западна европа и в никоя северна страна не се отопляват с климатици. Нали не си мислите, че ние сме най-големите тарикати.![]()
Ние не сме северна странапри тия средномесечни температури зимата климатика дава голяма икономия .. виж ако е -20 постоянно файда от него няма да има ...
В другите страни газта е по-евтин и жилищата са по-добре изолирани. А пък Франция ,която има 60 ядрени реактора.
Ами ето....сами стигнахте до това което и аз казвам. Единствената причина да се ползва климатик за отопление е желанието за икономия. А както всеки знае - "Икономията е майка на мизерията."
Аз като си купувах климатика го взех с идеята да се охлаждам с него, в последствие разбрах че можел и да топли.
Температурата през зимата в Англия и Германия е по -висока или такава като нашата.....ама климатик почти не можеш да видиш там.
ми като почнат да ми плащат като в Германия и при мене няма да видиш .. и Адакси няма да видиш даже![]()
Алекси, западняците не са по-малко прагматични от нас, отопляват се с това което им е най-изгодно. Ако газта им беше като при нас, и те щяха да се топлят с климатици.....,но в никакъв случай нямаше да си забият чепа с електрически нагреватели, пък били те наречени и конвектори!
Въобще не мисля че съм си "забил чепа", както можеш да видиш консумацията ми е съвсем ниска при това с уред който осигурява много по-голям комфорт на отопление (поне за мен) - не понасям нещо да ми шуми и да ми прави течение в стаята. Дори лятото включвам климатика на охлаждане в изключително редки случаи.
Идеята на показаното от мен е не да доказвам, че конвекторите са по-икономични от климатиците, а че съществуват и такива които осигуряват нужния комфорт при необходимите условия без да работят нон-стоп и да харчат постоянно на максималната си мощност, както много хора тук твърдят.
Не, те ме разбират много добре, но им е проблем да го признаят. Някой заради чисто търговски изгоди, други заради собственото си его....![]()
Но моята цел не са те, а хората които непредубедени търсят информация.
И аз това имам предвид, за тези които търсят инфо и се чудят дали конвектор, дали климатик! Някой като пита и се почва - махни ги тия конвектори, те хабят повече ток - 5, 10, 25 пъти повече от климатика??? Питам се, защо заблуждават хората? Комшията до мен има два климатика Fujitsu General, миналата зима ги взе чисто нови 12-ки! Аз съм с два конвектора 3Kw и 2Kw и постоянно ме пита колко ми е сметката! Разликата в най студеното е макс 80-100лв! Обаче за разлика от него аз не си броя дефростите, не ми духа, не ми шуми нищо, не дишам гаден въздух! Поне не обърквайте тези, които търсят информация!
Пат, къде в поста си съм обсъждал комфорта?! Или ти по навик винаги да си наобратното.....Написаното от мен в предният пост е насочено към изключително некомпетентното и глупаво твърдение, че конверторите харчели малко повече ток от климатик.... А е и хубаво когато сравняваш два метода за отопление да имаш опит и от нещо различно от китайска имитация на климатик !
- - - - - - - - - -
Пич ти източник на каква точно информация си?! Продължаваш с общите приказки и сравнения между несравними неща, почети малко преди да пльосваш глупостите си наляво и надясно! Ако комшията ти си махне новите 12 -ски и си сложи като твоите реотани, ще плати минимум три пъти по-висока сметка -капиш!