Ако приема че топлинните зауби на апаратмента са като тези изразходвани за сметантата стая (2.89Вата за м2 за градус) то общите моментни загуби са 317Вата на градус или при -20/20 зимата апартамента ще губи 12,7КВата моментно.
За мен 14КВата котел е добре избран за тези топлозагуби.
При средната за Януари -1.7 за Разград която бях извадил по-назад би трябвало да сте изхабили следното количество дърва. При идеализирана система - топлите 110м2 на 20 градуса което реално надали е така.
31дни х 24ч х дТ21,7 х 110м2 х 2,89 = 5132КВч (923лв за ток) енергия, вземаме калоричността на дървата и ефективността на котела 77% и получаваме някакво грубо количество от 4.4м3 (по колкото и да сте ги взели е много по-евтино от тока) изгорени за Януари. Имаш ли идея колко сте опукали тогава?
Приемливо ли ти се струва да наредиш панелите и януарската сметка за ток да отиде посока към 1000лв. - За мен не е приемливо.
Отново ще повторя. Проблема не е в системата за топлене а в топлоизолацията!
Разгледай таблицата от линка за дървата тя дава горе долу ясна престава за разхода в пари за едно и също жилище Инфрачервените панели биха ти спестили 10% спрямо цената на нормалните ел.печки заради това че държиш по-ниска температура вътре. Само толкова.
Този пост е редактиран от orlincho; 25-10-13 в 15:24.
За отоплителен сезон харчим 13-14 куб. дърва, но температурата е 24 градуса. Вече сме взели решение и се връщаме отново на този вид отопление. Ще сложим допълнително термовинтил или клапан на изходящата вода на котела. По този начин, когато температурата на водата падне под някакви си градуси, системата се затваря и водата се върти само в котела. По този начин ще си осигурим непрекъснат цикъл на горене, защото сутрин ще има жар и само хвърляи дръвцата. Поне така ни казаха и дано излезе истина, защото проблемът е, че няма кой да поддържа котела през деня.
Относно панелите-очакванията ни бяха много големи. Купихме 2бр., като в последствие мислехме да купим още 2 бр.Представях си как е топличко и икономично. Крайно време е търговците да започнат да носят отговорност за заблудата, в която те вкарват, само и само да си продадат стоката.
Този пост е редактиран от диди; 25-10-13 в 17:14.
Всеки един отоплителен уред който не е правилно оразмерен (тоест не му достига мощност) ще те държи на студено.... В конкретния случай за да се стоплят хората просто им трябват панели с мощност няколко киловата. Колко ще струват и колко щеим излезе разхода за ток е една друга тема. Но НЕ Е невъзможно да се топлят и с инфрачервени панели.
и теси атакуват пазара ТЕСИ ООД / Продукти / Отоплителни уреди за дома / лъчисти панелни конвектори / RH01 150 EAS
дано само не са супер грозни като тези в бриколажа - то бива да сгънеш грозна ламарина ама чак толкова! и аз със двете леви ще се справя.
Здравейте на всички! Ще изкажа собсвеното си мнение от личните ми наблюдения. Става въпрос за спалня около 15 квадрата която години наред отчаяно са мъча да стопля. Две външни стени северна и западна и едната вътрешна която е до неотопляемо помещение също студена. Отгоре студен таван бетонна плоча с керемиден покрив и отдолу също неотопляемо помещение. Измазана отвън и отвътре и дървена доаграма с двойно стъкло. Първите ми опити за стопляне с една печка духалка dimplex 2 kw освен безрезултатни завършиха с пожар в самата печка - блокирал вентилатор, незадействано предпазно термо реле - никога не използвайте такива боклуци. Минахме на маслен радиатор - делонги дракон, мисля че беше два пъти по скъп от народните и имаше някакви специални иновации като удължени нагънати ребра и насочване на топлия въздух за по добро разпределение на топлия въздух - пунта мара. 2kw си гори докрай усилен без да щрака термостота му а на другия край на спалнята се разкарват бели мечки. И тази есен като видях че му е протекло и маслото отдолу реших да търся алтернативно отопление. Докато се ровех из интернет ми просветна че всичко което съм правел е да произвеждам топъл въздух в радиус метър и половина и да го изпращам към студения таван да топли там паяците. Каква е другата алтернатива? Конвектори? Нагревател на който са навити алуминиеви таралежки които излъчват топлина която топли вътре тенекиите които загряват въздуха който пък отива пак на тавана при паяците-НЕ. Има го в разрез в техномаркетите може да го видите. Да ме извиняват дамите ако не разбират но мъжете тук са техничари...Инфрачервено отопление? Реклами, реклами, икономии, здравословната полза от него, отоплението на 21 век, BMW вграждало вече такова отопление в колите си за икономичност. Ама много скъпо бе! Аз съм по скоро сиромах и затова вниманието ми се на едно руско "изделие" - инфракрасный отоплител, с уговорката че няма да му правя реклама и мнението ми е строго субективно. То не е нито картина нито огледало, не съм си надвил чак толково на масрафа. Реших че ще жертвам 312 лева та ако ще и да пия после една студена вода. Аз на братушките хич не им вярвам, защото те като са напият не знаят какво правят! Още в магазина ми направи впечатление че е доста качествената изработка-изцяло алуминиева отливка на тялото прахово боядисано и отпред един алуминиев панел на вълнички анодиран както прочетох по-късно. Когато му слагах крепежните планки трябваше да сваля единият капак и видях че отзад в алуминиевата плоча е пресован някакъв нагревател подобен на този от бойлерите и това направо ме отчая. Реотан ще ми загрява алуминиева плоча и това ще ме стопли? Когато го пуснах се оказа че съм бил прекалено песимистично настроен. Сега смея да кажа че повечето написани неща за инфрачервеното отоплание са вярни. Няма да ги повтарям пак тук, но истината е че напича приятно като бабината печка, бързо затопля помещението равномерно навсякъде усеща се на поне два метра и половина тази мека топлина. Мощноста му е 1,5kw макс. с терморегулатор работи около 20 мин. на час з да поддържа 22 градуса при външна температура 8-10 градуса. За три часа вдигна 29 градуса на макс така че твърдението че въздухът оставал студен в стаята не е вярно. Другото впечатление което ми направи е че когато проветряваме стаята не истива и не се усеща онова течение на нахлуване на студен въздух от прозореца като при друго отопление освен това след пълно изключване вечер, сутрин тампературата е паднала само с 2-3 градуса. Аз си го обяснявам с равномернато разпределение на температурата и акумулураната топлина от самите предмети.Сега още времето е топло, но аз се успокоявам че имам ватове в резерв. Само ще кажа на невярващите в IR че могат да я видят като насочат камерата на GSM към диода на дистанционното на ТВ и натиснат някой бутон. За застъпниците на климатиците ще кажа че смятам че IR не може да бъде по-икономично от климатик но не желая в спалнята ми бръмчащо-духащо устройство.
Един от Законите на Мърфи. Колкото рекламата е мазна, толкова по-дебел е "члена" .
Този пост е редактиран от fbr; 28-10-13 в 17:06.
а що към дистанционното бе?!?
радиатора не се ли вижда как свети ???
искам снимка с телефона.
моя Ради като го пусна гори 300 вата на час, няма реле и не изключва, сам съм си го правил. гори 300 защото е 300 вата. експериментирах с минимумите миналата зима- стига да се поддържат 20 градуса в спалнята. включвам го и почва да грее с меката светлина на Черенков.
Този пост е редактиран от estqwerty; 27-10-13 в 16:16.