Банята освен да притичаш под душа служи и за други работи-въпрос на стандарт и фантазия.
Банята освен да притичаш под душа служи и за други работи-въпрос на стандарт и фантазия.
На стандарт са го докарали поне 70-80% от форума...климатици за 4-5000 лева...бани по 6-8 м2...Първоначално публикувано от VLADO 66
След като изразих мнението си 1011 ни показа "снимка".Сега може да добавя,щом ни лъже със компютърни графики,вместо да покаже реална снимка,значи има причина,т.е. лъже като циганин/циганка пред заплата и няма никаква картина у тях Жалко,че повечето хора лесно се лъжат,но от др страна,такава "евтина" реклама мн отблъсква тези,които я разгадаят,а може би продуктите са хубави,но при такава долна реклама..Аз имам един мебелен каталог(компютърни графики)с около 1 000 страници,тежи 7кг.Тази "снимка" идеално ще се впише в тоя каталог : )Първоначално публикувано от izbornaklimatik
сравнение м/у инфраред близко и далеч :
http://www.jase-w.eccj.or.jp/technol...dence/R-25.pdf
Отопление за банята си трябва. Влез и изкъпи 3 деца вътре да видиш колко хладно ти става когато не си под душа
Ако си сам може и без печка. Водата те облива постоянно и си шест, но случаят е съвсем различен когато къпеш децата.
Аз вече си избрах инфраред печка. Ще пробвам в банята първо, но я поръчах от Германия.
Ще дам повече инфо когато пристигне.
...Абе,все се въртим около нещо и ...конкретиката е все по малко,ако изобщо я има!.....Зададох ясни въпроси на знаещите ,уви отговори никакви,или съждения за "стандарт" и квадратура на баните!?....Конане защо ,аджеба мислиш,че няма логика да имаш климатици за 5 бона ,а банята да ти е малка!?..Ами при мене е точно така!...И така:
1.Дали производителите имат еднакви критерии за мокро и влажно помещение?
2.Защо лъчистите уреди са с чуствително по малка гаранция от обикновените конвектори?
3.Как ще се държат тези"прецизни електронни термостати"и дали пластмасовите капачета са достатъчни ,когато банята се изпълни с пара!?
4.И ако един обикновен конвектор е логично да е ниско долу,колко на високо може да се монтира лъчистия панел,хем да се елиминират възможните неволни контакти с вода,хем да работи РЕАЛНО,т.е.да функционира вкл. изкл. при достигане зададени параметри?
Моля,да отговорят тези ,които наистина знаят,било от опит,било защото са компетентни!...Благодаря!
E то и аз туй чакам, ама кабела в 8м2 баня продължава да виси.Първоначално публикувано от slovaka
Конане как уцели ве майна с банята и с климите!!! как позна ве пич?
По първият ти въпрос. Критериите са класа на защита IP, като за подробности виж тук.
Много грубо казано, колкото е по-високо числото, толкова по-добре, като по важно е второто число. Ако то е 4 значи е защитен от попадане на вода, но е възможно тя да проникне. Много производители правят уредите за баня с клас IP 24, като дават и инструкции за монтаж, в което показват, че уреда трябва да се монтира високо, за да не може да се полива случайно с вода. Високотемпературните IR тела са обикновено с кварцови стъкла и ако ги напръскаш, докато работят се пръскат. Монтираш го над вратата и не би трябвало да имаш проблем. Такъв сравнително евтин уред бях пуснал още на първи лист от темата... Моята баня е с ТЕЦ, но съм влизал в бани с такова отопление, и бях доволен.
По-вторият въпрос: Това не винаги е така, но често на конвекторите нагревателя е така изпълнен, че не може да изгори целия от веднъж, а горят отделни малки реотанчета. При високотемпературния IR нагревателя най-често е един, който ако се прекъсне, уреда спира.
Тремостатите по принцип би трябвало да са защитени от проникване на вода. Ако се намокри датчика им с вода, температура му спада до точката на оросяване и те започват да дават грешни показания, но ако имат контакт с въздух с висока влажност (дори и с пара) би трябвало да си мерят вярно.
Относно височината на монтажа. Вярно е, че конвектора трябва да е долу, а IR е препоръчително да е по-високо, но в баня аз бих сложил и 2-та така, че да са по-високо, за да не ги напръскам с вода. Не, че няма уреди, които може да си ги пръскаш с вода, докато работят, но ще ме извиняват тези класове... „вържи попа да е мирно селото”.
Аз за първи път ползвах дълговълново инфрачервено отопление миналата зима и останах приятно изненадан. Даже да си призная, вече не мисля за друг начин на отопление. Уреда беше 500W, стаята ми е 12,29 кв, северна, с две външни стени. В началото ми беше хладно, но след седмица стените се позатоплиха, пода също стана топъл и като цяло микроклимата в стаята се промени. А по-приятно не бях спал отдавна - понеже е разположен на стената над леглото ми, всяка сутрин се будех приятно затоплен, акумулилрал топлина, а стаята си бе хладна и въздуха свеж.
Мога да споделя много по темата и да отговоря на всеки. А който иска, може и да дойде на гости, да прецени сам как се усеща, ако е от русе или пътуването не му е проблем
....Даааа.....Благодаря на Антон,малко ми се поизясниха нещата!Аз това за двете цифри не го знаех,знаех за АйПи24,21,44 и...толкова!Антоне,ако знаеш ,би ли разяснил има ли разлика и каква между нагревателите на Ноирот Сенсуал сас и тези на Гламокс?..../В един магазин хайванчето набедено за консултант ме убеждаваше,че и двата са с нагревател тип алуминиев моноблок и ,че това ,че единия се водел лъчист,Гламокса не,изобщо не било вярно!?/...Как е вдействителност?Ноирот идва два пъти по скъп от Гламокс!!....
Честно казано не следя производствата на различните производители. Много пъти съм писал, че всички тела загрети до температура по-висока от околната започват да излъчват IR лъчи, като дължината им е обратно пропорционална на температурата им. Т.е. по-топлите излъчват по-къси лъчи. Отоплителните тела предават топлината смесено – едновременно и IR и конвективно, като в зависимост от конструкцията им единият вид преобладава пред другия. Кондуктивно предаване на топлина не се ползва за отопляване на помещенията, въпреки че на някои тела се загрява част от крачетата и те може да предадат и кондуктивно топлина към помещението. При конвекторите нагряването става така, че топлообменника няма видимост към помещението и затова те излъчват изцяло конвективно. Радиаторите излъчват IR и топлят конвективно едновременно, като формата на ребрата им определя как се разпределя тази топлина, но грубо казано е почти по равно за 2-та вида. IR-телата излъчват основно лъчисто, но предават топлина и конвективно – малко и така отдават. Площта на загрятата повърхност и ориентацията към помещението определя кой вид топло пренос ще преобладава.
Електрически IR-тела съм виждал страшно много видове. Първите, които бяха на мода, всички ги знаем – печките ЛЪЧ, после преди 10-15 години, на мода излязоха нискотемпературните (по-вярно е да се казва, че са средно температурни - загряват се под 100°). Първият такъв уред видях, българско производство – беше с графитен нагревател. Нищо особено – пресован сандвич с 2 плочи между, които беше графита. Бяха евтини и много се харчеха преди време. Сега седят в мазите, защото хората видяха какви са им сметките... После излязаха – мраморните (с вграден в мрамора канталов нагревател), адаксите, картините и т.н. и т.н. Нискотемпературно IR отопление е подовото и стенното, но то също топло отдава и конвективно.
Какъвто и да е нагревателят, ако е електрически, той е с КПД близко до 100%. Това значи, че колкото консумира толкова отдава. Чудеса няма, но много продавачи са се мъчили да ме зарибят и аз да ги рекламирам. Не искам да лъжа хората и за това не съм се навивал. Предлагаха ми да стана дистрибутор на няколко вида IR-печки – мраморните, едни стъклокерамични, които имаха и картини и графитните. Отказах им.
....Благодаря Антоне!И аз дето цял живот се занимавам с препарати и химикали,теоретично си изясних някои неща!Тъй като не познавам добре терминологията,всичко,което си написал,ми звучи така-един ват от електромера е един ват топло,казано по простичко!...А кой от нагревателните елементи е по добре,ал.моноблок или реотани или каквото и да е там и както и да се казва!?.... В избора си определено ще изключа духалките и тия уреди с тръбите от които таваните стават жълти/личен опит!/
Здравейте на всички.
Ще си позволя да споделя малко личен опит по отношение на използване този вид отопление.
Виждам от коментарите и рекламите по сайтовете за този вид отопление, че не са твърде стари. От последните две три години.
Аз използвам такова отопление от 1996г. Вярно не толкова красиво, но е пречи да стана. Просто технологиите се развиват.
Та искате резултатите - ето.
Отоплявам 2 стаи в банална панелка - съответно 3,5х3,5=10,5кв м (северно изложение) - 500W; 5,6x3,5=19,6кв м(южно изложение)
Поддържам температура 21 C. В зависимост от нуждата се включват през диоди на половин или пълна мощност. Включвам ги на есен и на пролет го изключвам. До тази година бяха на тавана, но правих ремонта и сега са като картини на стените.
През лятото и не отоплителния сезон плащам -55 лв, а през миналия декември, когото засякоха за 43 дни 139 лв, иначе около от 70-110лв.
Въобще има много хляб в подобна история. Сега с появата на нано фолиото, всеки може да си направи каквито иска отоплителни уреди и системи.
Чудя се само защо ли толкова ни мързи да си ги произвеждаме ние, а даваме луди пари на тези дето могат да ги напудрят и ошарят. По принцип в последно време се предлагат разни неща от "известни" фирми - имат маркетинг и рекламна култура не може да им се отрече, които могат да бъдат намерени на небезизвестния китайски сайт Алибаба.
Та това фолио вече го има и по нашите магазини. Е ако при китайците е 3-10$, при нас почва от 40лв. Но дори и на тази цена може да се спретне прилично инфрачервено отопление. Кефа в сравнение с духащите климатици като комфорт е трудно обясним. Просто работи като природата.
Сега се работи върху съчетаването на предимствата на двете технологии. До година две са на пазара. Идеята е топлоносителя да загрява такъв тип панели. Тогава може да си представите каква мощност ще е необходима на термопомпата-100, 200, 300 W. При такива малки мощности COP - 5+ не е проблем.
И истината е обаче в добрата изолация. Преди да си купувате свръх технологии или хиперинвертори - направете си добра изолация и качествени прозорци.
Не забравяйте да обаче да осигурите приток на свеж въздух. За това си има съответните норми. В противен случай и живеейки в топлинен комфорт ще имате проблеми със здравето, които ще забележите твърде късно. Има еди малък проблем - всичко, което се върти създава вибрации и шум. Та и бъдещето обединяване на лъчисто отопление с такова, което разчита на Карно (със сегашните въртящи се термопомпи), не ме задоволява - поне мене. С нетърпение очаквам появата след нано фолиото и на нано термоопомпите (под формата на подобно фолио). Ще стане, спокойно.
А колкото, ако ме питате за моите отоплители, те за чехски - http://www.sakutuscz.cz/vyrobky.htm
Е преди години ги купих по 50DM, сега са доста по-скъпи.
Но пък сега може да ги използвате и да си направите доста интересни отопления.
Ако пък искате и да е невидимо - в следващия постинг.
Приятни изживявания с подобни неща.
а така - такива работи искам да виждам !Първоначално публикувано от Yasen
тия чешките със снимки от завода ми харесаха най накрая нещо истинско. а има и пана за армстронг - перфектно.
евала за коментара - даи да видим и невидимите неща.