Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 62

Странно нещо с програмеруемо реле за време

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Странно нещо с програмеруемо реле за време

Купих релето с идеята да включва и изключва бойлера нощно време.От практикер го взех.Електронно е и пише че е германско.
    Проблема е, че като изпробвах релето сработва, но бойлера не се изключва.Програмирам го правилно.В зададеното време изключва, но бойлера си остава включен.Замерих с фазомера и при изключено реле върви ток след него.Пробвах на други уреди-телевизор, кафе-машина и ширм - там няма проблем-включват се и се изключват.
    Параметрите на релето дословно от инструкцията са:
    230 V променлив ток +-10%
    50 Hz
    16 ампера резистентен товар
    6 ампера индуктивен товар
    Бойлера е елдом инвест мисля че 4KW
    Предполагам че нещо в параметрите не отговаря и не съм взел правилното реле.Някаква помощ?

2.  

3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re:Странно нещо с програмеруемо реле за време

Цитат Първоначално публикувано от ssamm22
    .......
    В зададеното време изключва, но бойлера си остава включен.Замерих с фазомера и при изключено реле върви ток след него.Пробвах на други уреди-телевизор, кафе-машина и ширм - там няма проблем-включват се и се изключват.
    .......
    А как разбра, че върви ток след него? Това, че фазомера свети не е показателно. Дали бойлера продължава да загрява? Можеш да направиш следния опит: след като видиш, че релето е изключило, използвай топлата вода за нещо и виж дали ще я загрее отново.

4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

След като изключи релето, лампата на бойлера продължава да свети и се чува ясно как водата продължава да загрява.Може пък да бъркам нещо при връзките.Използвам от тези ключове в коридора с копчето и контакта отдолу.Копчето се прецака и сега съм го прескочил-тока от вън е вързан директно за контакта, а проводниците към бойлера съм извел със щепсел, който се включва към релето, то пък- в същия контакт.

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

След като изключи релето, лампата на бойлера продължава да свети и се чува ясно как водата продължава да загрява.Може пък да бъркам нещо при връзките.Използвам от тези ключове в коридора с копчето и контакта отдолу.Копчето се прецака и сега съм го прескочил-тока от вън е вързан директно за контакта, а проводниците към бойлера съм извел със щепсел, който се включва към релето, то пък- в същия контакт.
    При тази ситуация, явно на релето този ток му идва в повече, а може и просто да е дефектно. Решението е да прекарваш веригата на бойлера през контактор, който да се управлява от релето за време. Но ако още е в гаранция - рекламирай го.

6. Тук е от
    Mar 2010

Вземи един разклонител и го включи в релето. После в разклонитела включи бойлера и някакъв друг ел. уред (напр. радио) . Когато релето изключи ако радиото свири значи релето не изключва. Без да правиш нищо друго изключи щепсела на бойлера. Ако радито спре значи релето е повредено (не прекъсва единия полюс) или е направено да прекъсва само единия полюс, който в случая НЕ Е ФАЗАТА, а нулата си я взима през "шокото" или водопроводната инсталация.
    Не съм виждал бойлер по-голям от 3 Kw, но ако твоя е 4 Kw (около 18-19А), то ти си претоварил релето и най-вероятно единия контакт се е залепил и не разкъсва веригата при изключване. Ако правиш рекламация, а май се налага, недей да казваш, че си включвал повече от 3 Kw товар.

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от p1leto
    Вземи един разклонител и го включи в релето. После в разклонитела включи бойлера и някакъв друг ел. уред (напр. радио) . Когато релето изключи ако радиото свири значи релето не изключва. Без да правиш нищо друго изключи щепсела на бойлера. Ако радито спре значи релето е повредено (не прекъсва единия полюс) или е направено да прекъсва само единия полюс, който в случая НЕ Е ФАЗАТА, а нулата си я взима през "шокото" или водопроводната инсталация.
    Не съм виждал бойлер по-голям от 3 Kw, но ако твоя е 4 Kw (около 18-19А), то ти си претоварил релето и най-вероятно единия контакт се е залепил и не разкъсва веригата при изключване. Ако правиш рекламация, а май се налага, недей да казваш, че си включвал повече от 3 Kw товар.
    Добра идея!

8.  

9. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Сега се прибирам и видях предложенията ви.Първо искам да кажа че не съм голям специалист, но знам някои основни положения.
    Направих опита.Наистина след като релето се изключи бойлера и радиото продължиха да работят.След като изключих бойлера спря и радиото.Да разбирам ли, че релето е повредено?
    И едно уточнение:бойлера е свързван от специалист и контакта за който говоря по-горе е зазимен.Не е зазимен щепсела от бойлера, който включвам в контакта.
    Бойлера е 80 л /3 kW

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Може релето да дефектно, но може и да не е... Ако вместо истиско реле с контакти управлението е с триак, проблема може да е доста по-интересен, но не ми се навлиза в подробности. Въпроса е, че така не ти върши работа и единствения начин да си решиш проблема е като сложиш между бойлера и релето контактор.

11. Тук е от
    Mar 2010

Релето е повредено със сигурност. Както ти писах горе фазовия контакт е блокирал в затворено състояние и не може да прекъсне фазата. Другия контакт прекъсва нулата но явно водопровода ти е много добре заземен и подава "нула" към бойлера, където всеки сериозен специалист би вързал "нула"-та към корпуса на бойлера и през тази връзка тя се подава (нулата) към разклонитела --> радиото свири.
    Ако включиш релето като го завъртиш на 180 градуса тогава ще ти прекъсва "фаза"-та но не те съветвам да го ползваш така (ще забравиш един ден за проблема и ще стане гаф)

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Може релето да дефектно, но може и да не е... Ако вместо истиско реле с контакти управлението е с триак, проблема може да е доста по-интересен, но не ми се навлиза в подробности. Въпроса е, че така не ти върши работа и единствения начин да си решиш проблема е като сложиш между бойлера и релето контактор.
    Варианта с контактора е добър стига да има къде да го сложиш ... ааа нали е гаранционно върни го и си вземи друго. Не съм сигурен но до 7 дни може да върнеш всеки уред ....
    Прикачени изображения Прикачени изображения

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@p1leto,
    Това лесно може да се провери с мултцет, но човека казва че не разбира.

13. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008

Благодаря за бързите отговори.Явно е че ще търся специалист.Но защо при другите уреди релето работи?
    Купено е днес от магазина казаха, че ще сменят.Мога да взема и друго, но това ще реши ли проблема?

14.  

15. Тук е от
    Mar 2010

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    @p1leto,
    Това лесно може да се провери с мултцет, но човека казва че не разбира.
    Той каза "не съм голям специалист, но знам някои основни положения" затова реших, че ще ме разбере и без измервания.

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Благодаря за бързите отговори.Явно е че ще търся специалист.Но защо при другите уреди релето работи?
    От магазина казаха, че ще сменят релето.Мога да взема и друго, но това ще реши ли проблема?
    Ако не е пломбирано по някакъв начин би ли го отворил и да направиш една снимка на елементите? Много ми е интересно дали е с електромагнитно реле или с триак.

17. Тук е от
    Mar 2010

Купено е днес от магазина казаха, че ще сменят.Мога да взема и друго, но това ще реши ли проблема?
    ДА, ако не е дефектна цялата партида ... вземи ново и пиши как е.

18. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

Просто обърни релето на 180° и ще се оправи. Релето прекъсва само едната фаза и тя в случая е нулата. Когато е включено само радиото тогава се прекъсва веригата от нулата и то спира, но ако е включен и бойлера веригата на нулата се затваря през нулата на бойлера - моста нула-заземяване и „заземяването“ на контакта. Ако обърнеш релето така, че прекъсваната фаза да е фазата проблем няма да има. Но много по добра идея е да захраниш бойлера през един контактор, а управлението му да е от това реле. Аз в нас съм така, използвам тези пловдивски релета дето се ползваха в акумулиращите печки „Изгрев“ 4кВт и се управлява от часовник „Крижек“ за нощна тарифа.
    П.П. Вече сте ме изпреварили.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Реле за време
    От Rutsmata във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 14
    Последно: 05-02-24, 08:56
  2. Схема реле време.
    От iwoto във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 15
    Последно: 18-10-17, 01:53
  3. Управление акумулираща печка с реле за време
    От integer във форум Друга битова техника
    Отговори: 48
    Последно: 25-01-11, 10:57
  4. Безжичен звъниц + реле, нещо не се получава!
    От adgj във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 17
    Последно: 17-05-10, 01:34
  5. Търся реле за време Relog 6TZ61 0,1s-10 min
    От ivanivanivan във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 2
    Последно: 07-10-09, 23:27

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе