Съветвам те да не пипаш с гола ръка края на усукването ако проводника е под напрежение, въпреки,че според тебе "електричеството няма да се разхожда до края.."електричеството няма да се разхожда до края на усукването
Съветвам те да не пипаш с гола ръка края на усукването ако проводника е под напрежение, въпреки,че според тебе "електричеството няма да се разхожда до края.."електричеството няма да се разхожда до края на усукването
Tommorow, предварителното калайдисване ми гарантира, е покрита цялата повърхност, което след това пък ми гарантира добра спойка. Многожилния се втвърдява, но те не са ни в темата. Каладисания едножилен не е много по твърд.
Много версии съм чел за това при усъкана връзка къде е най голямото натоварване по ток, ако е добре стегната ще е равномерно натоварването, ако е зле то все повече ще се натоварва кум върха и ще топли, затоплили се тази връзка от преминаващия ток я пиши бегала - омеква медта и се разхлабва.
Едно ме притеснява при приемането на инсталации, че май не ги натоварват, а само тогава може да се усети качеството на връзките.
Това с калайдисването, не знам защо ми напомни, че "Винта закован с чук, държи по-здраво от пирона завит с отверка." Иначе съм на мнение, че калая ще се олющи при осукване на проводниците, което прави процедурата излишна.Първоначално публикувано от zz_stefanov
П.С. Интересно, колко дълга тема се роди от един тривиален проблем. Впечатляващо е и че всички предложени решения са много по-надежни от оригиналните връзки в бойлера.
@Стефанов - Принципно говорим на един и същ език, но не съм съгласен за калайдисването.Калайдисания едножилен става определено много по-твърд като гъвкавостта на медта драстично пада, но най-големия недостатък на това начинание е в неравномерността на слоя калай обусловено от ръчното нанасяне. Именно тази неравномерност води до невъзможност да ги насучеш взаимно добре, защото има мръсното желание да се пречува там където е по тънък калая. Отделно не можеш да постигнеш "пружинен изглед" - малка стъпка на усукването и много навивки на единица дължина. Навивките стават полегати и удължени, като в големи участъци се забелязва въздушна междина, което намаля контактната площ. Усучи си ги както са медни, а после при калайдисването калая ще се разлее навсякъде. Спор в това няма. Съвсем друг е въпроса трябва ли в 21 век да се използват такива методи на свързване стил "тарикатщинните на бай Колю самоукия". Не мисля. Всъщност..., понеже 70% от народонаселението така и така живее в 30-50+ годишни панелки, където цялата инсталация отдавна грее и се пържи поради подобни свъзки ( ама е замазана и не се вижда ), то почина "усучи го Пешо" ще се впише прекрасно в общия фон.
@Фиката - благодаря за ироничния съвет. Мисля, че много добре разбираш за какво ти говоря, но когато аргументите отслабнат най-често обичаме да подхвърляме нещо много "остроумно". Често и аз правя така За да ти спестя бъдещо "остроумничене" - имам удоволствието да те информирам, че имам 18 годишен опит с жици кабели ( както и с тяхното свързване ) и то в област където 20 ампера при 500-800 волта се води слаба ракия. Моите кабелни връзки и клеми издържат на 300-500+А или 10-15кW+ средна мощност и никога не съм имал проблеми със тях, както и с изградените ми принципи на опроводяване и разчет. Става въпрос не за бойлери, а за такава техника:Първоначално публикувано от fikata
http://www.machsupport.com/forum/ind...c,12597.0.html
Затова, когато говоря, правя го изхождайки от моя теоретически и практически опит, където поради енергийните нива с които се работи много по-лесно се забелязват ефектите за които ти говоря.
Е то запояването е тегаво мероприятие, като и на мен не мие по вкуса защото не усуквам. След запояването трудно се правят и промени в инсталацията
Tommorow ,
Похвално е това, с което се хвалиш. Не е острумничене, че другите,които нямат твоя опит все пак разбраха,че не трябва да пипат с гола ръка края на спайката въпреки,че според тебе " електричеството няма да се разхожда до края".
"Калайдисания едножилен става..." Предполагам,че имаш предвид едножичен.Щото някои не правят разлика между едножилни многожични и многожични едножилни, масив и т.н. проводници и кабели. Жици,даже и "бай Кольо" не употребяваше, нищо че беше учил Йовков..
Тока ще се разходи до края едва когато го барнеш , но хубавото е ,че в този случай няма да е достатъчно голям за да предизвика греене на връзката .Първоначално публикувано от fikata
Съжалявам, за това че не съм презицирал някои термини в изложението си, но в ежедневието се налага да слизам до нивото на всякакви "разбирачи" (продавачки в ел. магазини, шефове по офиси и т.н. ) и да нагаждам обясненията си така, че да бъда разбран. Грешка на пръстите. Назад по темата много хора са нарекли едножичния едножилен и никой освен теб не се хвана за използваните термини, защото всички други четат и спорят по смисъла на написаното. Никъде назад по темата не съм казвал, че оголен проводник под напрежение може да бъде докосван с ръка, незнайно защо само на теб ти се привижда това и като в резултат пишеш някакви сценарии и си играеш някакви роли сам.
Чакай да си припомня какво съм писал:
Когато събереш двойка или група проводници и ги насучеш както си показал на голямата снимка, ще имаме точно ефекта който ти описах, щото електричеството няма да се разхожда до края на усукването, колкото и да ти се иска.
Чакай да видя за кой ефект говорих:
Дори да усучем много голяма дължина от проводниците, поради физически причини плътността на тока е критична винаги в точката, която е в началото на контактната линия, най-близо до началото на усукването. Ако тази точка кородира, натоварването се премества по-нататък по контактната линия, докато накрая почне да се "пържи". По тази причина съществува и изискването в муфа или клема проводниците да не се поставят от едната й страна, за да може по цялата контактна повърхност да има равномерно разпределение на плътността на тока.
За коя снимка и за кое усукване говорих?
http://img20.imageshack.us/img20/8560/kabel1.jpg
тоест - плътността на тока ще се съсредоточи в най-близките 1-2 намотки, като следващите намотки до края ще създават само илюзорно чувство за сигурност и "добра връзка". тоест - съществен ток през тях няма да тече. Тока, както и водата винаги следват принципа на най-малкото съпротивление. Няма равномерно разпределение в този случай, колкото и да ти се иска ( има го само в главата ти, както и "вечните спайки" ) Ако искаш ще ти направя компютърна симулация - има си програми за това.
Има ли нещо неясно или Чукча писател, а не читател?
апропо - имам една молба - спори аргументирано по темата и не се заяждай за образното изразяване на който и да е или в неволно допусната терминологична грешка. Няма нужда да анализираш граматиката ми, начина ми на изразяване, синтаксиса....покажи други достойнства.
Е, fikata, ще трябва да си посипя главата с пепел за терминологичната неточност в мойте постове между: еддножичен/едножилен, многожичен/многожилен. Не смятам обаче да се връщам да ги коригирам, щото мисля че се сещаме за какво иде речПървоначално публикувано от fikata
Аз темата я знам как ще свърши: Понеже навсякъде за по лесно и ефтино едножичния се усуква, нищо няма и да се промени. Ще си има пак теми от рода: Бойлера свети, а не грее.; От нулата ме удари ток; Фазомера свети, а не грее, Меката връзка на бойлера е гореща и т.п. Все неща породени и от усукването на едножичните многожилни
А как добре звучи оня опит са събиране на нулите в апартаментното табло да буде наречен масив.
Между другото точно старите майстори казват туй което си показал на снимката да не се прегъва щото се нарушава веднага контакта между проводниците.
Нека работещите извън страната да кажат къде другаде се усукват едножичните.
zz_stefanov,
Снимката я взех от другия форум само за да илюстрирам как трябва да изглежда усукването.За разлика от показаното преди мене. Тя показва свързване за кутия,а не за удължаване.За клемите,които съм показал не се коментира..Там също има вид усукване при единия вид клема /TORIX/http://img857.imageshack.us/img857/9696/new2yy.jpg
Поздрав за последния ти пост!
Хич даже не е тривиален, като се има в предвид колко пожари са станали от калпави връзки.Първоначално публикувано от Kasap
Пожар в банята! Това вече е оригинално!Първоначално публикувано от Lupus
А къде споменах баня? Отдавна разговора се води за връзките като такива и сами за себе си.Първоначално публикувано от Kasap
Е ако вероятноста за пожар в банята е относително по малък, то токов удар под душа заради изчезала нула от калпава връзка примерно, си е възможен и въобще няма да е смешноПървоначално публикувано от Kasap
Колеги от един елементарен въпрос стигнахме до това кой е по велик и колко знае и т.н Отстрани е много смешно чесно ви казвам