Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 97

Как най-безопасно мога да удължа кабелите за бойлера...?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

Re:Как най-безопасно мога да удължа кабелите за бойлера...?

Из наредба 3 от 2004г.
    част 7, глава37 - ел.инсталации, чл.1668.Жилата на проводниците и кабелите се съединяват, разклоняват и присъединяват чрез пресоване, заваряване,спояване или специални клеми(винтови, болтови и др.)
    Изборът е ваш.Приложената снимка по горе/любителската/, показва как не трябва да се прави спайка.Под спайка се разбира усукване на проводниците,като не е задължително след това да се запояват.
    Никой няма право да отхвърля новите технологии за токозахватни устройства.Освен до болка познатите лустър клеми и редови клеми вече има и нови технически решения, които намират приложение и у нас.
    Нормална спайка /свързване чрез усукване/

Клема,която почти имитира спайката

Все по широкото приложение на клемите WAGO

http://www.elkontrol.com/downloads/w..._Shortform.pdf

2.  

3. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Фиката - това на голямата снимка е еб'ти и циганската работа. Ако някой ми усуче кабелите така ще го пребия, сериозно Да добавим защо е така:

Усукването не може да създаде необходимия натиск, който да гарантира взаимна дифузия на метала в точката на контакта, следователно има реална опасност от увеличено контактно съпротивление. В зоната на увеличеното съпротивление има многократно (в тежък случай и хилядократно) по-високо топлоотделяне, отколкото по дължината на кабелите. Това води до увеличена корозия и по-нататъшно влошаване на контактното съпротивление.

Дори да усучем много голяма дължина от проводниците, поради физически причини плътността на тока е критична винаги в точката, която е в началото на контактната линия, най-близо до началото на усукването. Ако тази точка кородира, натоварването се премества по-нататък по контактната линия, докато накрая почне да се "пържи". Нагледен пример — ако някой се е опитвал да съедини реотан чрез усукване, вероятно е забелязал блестящата точка в началото на витките. По тази причина съществува и изискването в муфа или клема проводниците да не се поставят от едната й страна, за да може по цялата контактна повърхност да има равномерно разпределение на плътността на тока.

И накрая - преди някой отново да почне да се пени, нека помисли малко над следното: аджеба, къде отива кабела и как са осъществени връзките там ( вътре в бойлера ). С усукване? Със флюсове и тиноли? Мммм? Е, какво се тръшкаме толкова?

4. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

Tommorow,написаното от тебе е безсмислено лично теоритизиране на нещо което практиката и теорията не са потвърдили.Снимката,която прилагам е за да покажа как се усукват двата проводника заедно,а не единият да се усуче около другия.Това не е завършена спайка, т.к оригиналната предполага двата вече усукани проводника да се прегънат на половината дължина и пак да се стегнат с клещите..Дължината на усуканата част се определя индивидуално.

5. stn
    stn е офлайн

Тук е от
    Sep 2006

Само да попитам - можете ли да ми покажете пример за усукване на кабели когато краищата на проводниците са противоположно насочени (в смисъл както е в моя случай) или трябваше да опитам да ги усуча както на картинката от fikata и след това да прегъна единият кабел на 180 градуса?
    Lupus, иначе въобще не се обиждам от направените забележки. Пределно ми е ясно, че начинът, по който съм го направил, е аматьорски и единственото, за което се надявам, е поне да е горе-долу надеждно. Аз ако бях професионалист или пък ако знаех как да го направя - нямаше да питам тук. Поради тези причини всяка критика тук не ме засяга, а може само да ми бъде от полза. Благодаря още веднъж на всички за желанието да ми помогнете! Наистина го направихте!

6. Member Аватара на fikata
    Тук е от
    Apr 2008

При твоя случай на снаждане/наставяне/ на проводници,усуканата част се подгъва по посока на единия проводник и се изолира.Усуканата част на другите два праводника се подгъва в противоположната посока и се изолира.
    Срещуположни проводници ще доведе до усукване на единия спрямо другия/както е на твоята снимка/ и няма да се получи желания натиск в контактните точки.

7. Egu
    Egu е офлайн
    Member
    Тук е от
    Apr 2005

В твоя случай трябваше така както са един срещу друг да ги усучеш с помощта на 2 броя клещи плътно както е на снимката:
    После се залива с флюс или т.н. гасена киселина и се калайдисва добре. Калая се „впива“ плътно между неминуемите малки пролуки между проводниците и по този начин става компактна плътна връзка, която не се разхлабва, не грее поради лош контакт и не се окислява и нагаря с времето. На практика става вечна. Така както ти си я направил, калая е хванал тук таме и не гарантира здравина. Самото усукване не е стегнато, а и по-скоро прилича на увиване на единия кабел в другия. С времето е възможно да се разхлаби и окисли.

8.  

9. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004

Ами аз го правя по този начин.Учебника е от 60'те години.Така че специалистите ако го намират за стар,да са снизходителни.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@zayo bayo,
    Браво за тази снимка!!!
    Канех се да го правя и да го снимам операция по операция как се прави "спайка" при удължаване на кабели. Защото това, което е показал колегата Egu на снимката се прави в разклонителна кутия. Ще добавя две разяснения:
    1. Кабелите се зачистват на 30-40мм за да се получат достатъчно витки при усукването
    2. Разминаването на спайките на двете жила, показано най-отдолу (фиг.10) се прави за да не се получи голямо удебеляване след изолиране и проблеми при изтеглянето през гофретата (по ония времена се ползваха бергманови тръби за вкопаване в стените).

11. Member
    Тук е от
    Mar 2011

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    @zayo bayo,
    Браво за тази снимка!!!
    Канех се да го правя и да го снимам операция по операция как се прави "спайка" при удължаване на кабели. Защото това, което е показал колегата Egu на снимката се прави в разклонителна кутия. Ще добавя две разяснения:
    1. Кабелите се зачистват на 30-40мм за да се получат достатъчно витки при усукването
    2. Разминаването на спайките на двете жила, показано най-отдолу (фиг.10) се прави за да не се получи голямо удебеляване след изолиране и проблеми при изтеглянето през гофретата (по ония времена се ползваха бергманови тръби за вкопаване в стените).
    оф до сега мрънкаше че не се запояват ама нещо млъкна...........и къде в този учебник видя клеми......
    п.с Lupus на такава възраст си че нямам как да не проявявам уважение към теб

12. Member Аватара на zayo bayo
    Тук е от
    Feb 2004

Ами клемите са на предната страница.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

13. Member
    Тук е от
    Nov 2006

Цитат Първоначално публикувано от iwoto
    Е не е задължително да се кербоват.Снаждаш двата кабела чрез усукване ,изолираш двете жила и отгоре намотаваш Бишоп 963 или 122.
    Може да сложиш и гофре за допълнителна сигурност.
    За вариант с термосвиваем шлаух е хубаво да бъде с вътрешен,леплив слой.
    Чудесно казано, а отварял ли си такова творение след 10-15 години. Заради една такава връзка ми беше изчезнала фазата към бойлера. На фазомера излизаше, но като се включи не топлеше, като я дръпнах и тя се откачи отвътре в гофрето. Беше омекнала медта от топлината. Този апартамент го продадох, инсталацията в целия блок беше уникално мърляво изпълнена.
    Втория ми такъв случай беше когато подменяхме инсталацията на апартамент от 1967 г. Имаше такава връзка в трасето към кухнята и си личеше, че е гряла яко.
    Това от първата страница от учебника от 60'те е идеално за висящ рекордоман, той се самостяга, ако се запои си е ОК (но е желателно да се калайдисват краищата преди да се усукват). А от втората част на учебника за усукването - тогавашните инсталации са били предвидени основно за осветление и слаби отоплителни уреди.
    Желателно е такива връзли да стават в кутия където да могат да се обслужват при проблем, т.е. да не са замазани в стената.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Цитат Първоначално публикувано от zz_stefanov
    Чудесно казано, а отварял ли си такова творение след 10-15 години. Заради една такава връзка ми беше изчезнала фазата към бойлера. На фазомера излизаше, но като се включи не топлеше, като я дръпнах и тя се откачи отвътре в гофрето. Беше омекнала медта от топлината. Този апартамент го продадох, инсталацията в целия блок беше уникално мърляво изпълнена.
    Втория ми такъв случай беше когато подменяхме инсталацията на апартамент от 1967 г. Имаше такава връзка в трасето към кухнята и си личеше, че е гряла яко.
    Това от първата страница от учебника от 60'те е идеално за висящ рекордоман, той се самостяга, ако се запои си е ОК (но е желателно да се калайдисват краищата преди да се усукват). А от втората част на учебника за усукването - тогавашните инсталации са били предвидени основно за осветление и слаби отоплителни уреди.
    Желателно е такива връзли да стават в кутия където да могат да се обслужват при проблем, т.е. да не са замазани в стената.
    Все си мисля , че е по-добре да махнеш гофрето,което ще отнема 1 мин повече,отколкото 10г. да гледаш таз РК ,пльосната на стената.Не бих жертвал естетиката на банята си , за да знае следващия собственик къде съм правил връзки.
    Лично мнение,въпрос на вкус и честно казано не разбирам цяото това обсъждане на клеми,спайки,калайдисване и т.н.
    И 2те са измислени за това и двете са достатъчно надежни(стига да са направени както трябва).
    Калайдисването е една доста трудоемка екстра , която бих направил на място с особено висок риск.

16. Member
    Тук е от
    Nov 2006

iwoto, писах ти за връзка на 1,5 метра навътре в гофре залято в панела. Там са решили да го снадят, защото кабела е бил толкова дълъг или защото за по лесно пускат кабел на къси парчета и ги връзват където се събират панелите. И аз и комшиите ми бяхме пропищяли от майстори - професори в усукването, които никога не са се връщали после да си видят обектите. За тая и за други такива инсталации мога много още да разправям.
    Пък за губещите се нули по тях да не отварям дума.

PS то ясно, че колегата започнал темата освен да нади по дължина това късото кабелче дето излиза от стената, няма друг изход.
    За това на всички казвам, че като се прави ремонт не трябва да се пропуска ел инсталацията и да се оставя небходимия запас от дължина.

17. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от ilia1984
    оф до сега мрънкаше че не се запояват ама нещо млъкна...........и къде в този учебник видя клеми......
    п.с Lupus на такава възраст си че нямам как да не проявявам уважение към теб
    Не съм млъкнал! При добре изпълнена спайка или разклонение (добре стегнато навиване) запояването е излишен лукс. А ако си решил да запояваш си има друг начин, не ти трябва въобще спайка.

18. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Цитат Първоначално публикувано от zz_stefanov
    (но е желателно да се калайдисват краищата преди да се усукват).
    Стефанов, ако калайдишеш един едножилен проводник ( и многожилен също ) преди усукването, ще го усучеш на "върба в сряда", както обичаше да казва баба ми.
    Цитат Първоначално публикувано от fikata
    Tommorow,написаното от тебе е безсмислено лично теоритизиране на нещо което практиката и теорията не са потвърдили.
    Фиката - "безмисленото ми теоретизиране" касае голямата ти снимка, дето си искал да ни покажеш спайка, ама то не било спайка ами псевдо-спайка. Когато събереш двойка или група проводници и ги насучеш както си показал на голямата снимка, ще имаме точно ефекта който ти описах, щото електричеството няма да се разхожда до края на усукването, колкото и да ти се иска.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 7 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Jamo 606 в кои входове се вкарват кабелите
    От valka_pone във форум Аудиотехника
    Отговори: 1
    Последно: 11-09-12, 12:53
  2. Как правилно да удължа тръбата за конденза?
    От marian1 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 1
    Последно: 26-07-09, 21:13
  3. Отговори: 13
    Последно: 05-12-07, 22:20
  4. Отговори: 1
    Последно: 14-09-07, 16:57
  5. за кабелите
    От zidkam във форум Общ - хардуер
    Отговори: 5
    Последно: 16-08-04, 10:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе