Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 37

Дефектнотокова защита

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jul 2011

Дефектнотокова защита

Здравейте.Тъй като не съм изобщо наясно с тоците,ще ви помоля за отговор на един въпрос,на който не съм получавал досега еднозначен отговор.Преди известно време си купихме къща,с идеята да е ползваме през почивните дни.Къщата има прекарана ВиК и ел.инсталация.Кабелите за осветление са 2х1.5,а всички други по стаите 2х2.5.По съвет на един приятел,реших да направя поне кухнята и банята с трижилни кабели и ДТЗ.В банята няма още прекарани кабели,но в кухните към така пуснатите вече 2х2.5 реших да добавя още един кабел 1х1.5 и така да се получи вече 3х2.5.Обаче за да направя това трябва да изкъртя мазилката и да добавя още по еин кабел към вече положените.Тъй като става въпрос за няколко такива стаи,има ли смисъл изобщо да си губя времето с вкопаване на допълнителен кабел?Пак от познат знам,че ДТЗ е доста чувствителна,а в това село,където е къщата,тока не е с идеално "качество".Мога ли да сложа ДТЗ на така направената с двужилни кабели ел.инсталация и ще сработва ли,ако стане някъде късо?Искам да си спестя къртенето,тъй като имам още много работа по нея,а така или иначе има пуснат ток из стаите.Благодаря предварително

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008

Re:Дефектнотокова защита

ДТЗ няма да сработва коректно на двужилна инсталация.Не виждам смисъл да слагаш тогава въобще.

4. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

ДТЗ няма отношение към качеството на "тока"....
    Тя следи разликата м/у тока през фазовия и нулевия проводник. Писано е подробно във форума.
    И да- при двупроводна инсталация - няма смисъл да се монтира. То при "късо" и бушонът сработва!
    //но е желателно да се направи ново опроводяване на къщата при първия ремонт. Не струва много, но може да струва много!

5. Тук е от
    Mar 2010

Цитат Първоначално публикувано от Wise
    ДТЗ няма отношение към качеството на "тока"....
    Тя следи разликата м/у тока през фазовия и нулевия проводник. Писано е подробно във форума.
    И да- при двупроводна инсталация - няма смисъл да се монтира. То при "късо" и бушонът сработва!
    //но е желателно да се направи ново опроводяване на къщата при първия ремонт. Не струва много, но може да струва много!
    Мисля, че има смисъл но само за защита на човек от директен допир с части, които са под напрежение.
    А при "късо" и двупроводна ел.инсталация ДТЗ сработва ли ?

6. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008

Имаше подобна тема някъде във форума където бях постнал една статия там много добре е обяснено,ако я намериш ще прочетеш обстойно.Изрично е написано в литературата че нулата и третото жило не трябва да имат връзка никъде по веригата за да работи ДТЗ.Аз ви препоръчвам да сложите и катоден отводител ,ако се намирате в райони с често променящо се напрежение.

7. Тук е от
    Mar 2010

Цитат Първоначално публикувано от granity
    Имаше подобна тема някъде във форума където бях постнал една статия там много добре е обяснено,ако я намериш ще прочетеш обстойно.Изрично е написано в литературата че нулата и третото жило не трябва да имат връзка никъде по веригата за да работи ДТЗ.Аз ви препоръчвам да сложите и катоден отводител ,ако се намирате в райони с често променящо се напрежение.
    Но след ДТЗ.

8.  

9. Тук е от
    Jul 2008

Здравейте
    За да направиш с ДТЗ задължително трижилен кабел и ти трябва земно от вън до таблото набиваш кола и свързваш земното.
    А вътре (ако не правиш скоро ремонт)най добрия вариант е със кабелни канали и новия трижилен проводник.Направи си цялата инсталация така,по този начин ще плащаш по евтини сметки за ток и защитата е невероятно добра.
    Аз работя в кипър и цялата сиситема е такава.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от sandyrs
    ...........Направи си цялата инсталация така,по този начин ще плащаш по евтини сметки за ток и защитата е невероятно добра.
    Аз работя в кипър и цялата сиситема е такава.
    Кое в случая намалява сметката за ток?

11. Тук е от
    Jul 2008

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Кое в случая намалява сметката за ток?
    в момента използваме нулата и за земно,нали?
    Ще ти изпратя линк да прочетеш

12. Member
    Тук е от
    Aug 2008

А, и аз чакам , че е мн интересно.

13. Тук е от
    Mar 2010

Цитат Първоначално публикувано от iwoto
    А, и аз чакам , че е мн интересно.
    +1

14.  

15. Тук е от
    Jul 2008

Когато има влошена изолация някъде в електрическата инсталация тогава протича ток от фазовия проводник към земята и следователно не се “връща” през нулевия проводник. Отново се появява разлика между токовете, протичащи по фазовия и по неутралния проводник. Тази разлика е равна на тока на утечка през влошената изолация. Ако утечният ток е достатъчно голям, устройството за ДТЗ прекъсва електрозахранването.

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Когато има влошена изолация някъде в електрическата инсталация тогава протича ток от фазовия проводник към земята и следователно не се “връща” през нулевия проводник. Отново се появява разлика между токовете, протичащи по фазовия и по неутралния проводник. Тази разлика е равна на тока на утечка през влошената изолация. Ако утечният ток е достатъчно голям, устройството за ДТЗ прекъсва електрозахранването.
    И този ток на утечката отчита ли се според теб от електромера?
    Дай да видим. Това ще да е принос в теорията.

17. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008

Когато има влошена изолация-това е в 98 процента от тукашните жилища ,нали майсторите коват мостовия проводник с гвоздеи по стената от край време

18. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Аха , пестим от утечки , които така или иначе няма да се изключат от ДТЗ, поради много по-ниските си стойности от прага на задействане на защитата.
    Но наистина ще спестим при достигане на 30те мА , тъй като защитата ще сработи и ще изключи всики консуматори

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Проблем с дефектнотокова защита?!
    От suselat във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 77
    Последно: 03-03-15, 10:36
  2. Искам да си сложа дефектнотокова защита за банята с ключ
    От tomkat във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 11
    Последно: 14-06-10, 10:26
  3. дефектнотокова защита
    От maddog9 във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 3
    Последно: 07-02-08, 21:42
  4. Отговори: 26
    Последно: 03-08-07, 02:35
  5. PC -> TV и дефектнотокова защита
    От Edin_Lud във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 03-09-05, 20:06

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе