нещо като публично видимо 'лично съобщение' е.
Не мога да ги махна на всички заедно.
Imported user съобщението се получи автоматично при прехвърлянето.
нещо като публично видимо 'лично съобщение' е.
Не мога да ги махна на всички заедно.
Imported user съобщението се получи автоматично при прехвърлянето.
Сега да оправим още нещо!
Когато се кликне на тема особено актуална към момента (удебелен шрифт днес и вчера) ме препраща към първата публикация в темата, а трябва да ме прати към последната публикация. В старият изглед препращаше към последният пост. Относно това не съм настройвал нищо по форума и не знам дали може, всичко е по дефолт. Да се направи по дефолт да препраща към последната публикация в дадена тема.
Всичко е както трябва.
Ако клкнеш на темата в лявата колона те изпраща на първото съобщение естествено.
Ако кликнеш на темата в дясната колона - там където е отбелязано кога е направен последния пост пък те праща на последното съобщение.
Напълно логична подредба на линковете - не може всички да водят към последното написано и никой към първото...
Звучи наистина както трябва, обаче при мен нещо не се получава. Може да съм променил вероятно някоя настройка. Та въпроса ми е: Какво да настроя, че когато кликна на местата посочени с червена стрелка да ме препрати към последният пост?
Не знам, ще проверя по-късно.
ВАЖНО:
Пипам някакви опции за кеширане по htaccess файла.
Може да стане мазило и да има проблеми със сесии, логване и какво ли още не
Моля, пишете тук ако забележите подобен проблем.
Също така - някакви промени в скоростта на зареждане и комфорта на работа усещате ли?
По-бързо, по-бавно, без промяна?
Разбрах от къде идва това, че като кликна на темите от списъкът с подраздели в дясно веднъж ме препраща към първи пост на темата, а после като пробвам отново с цел да тествам ме препраща на последният пост.
Ако никога не си посещавал дадена тема с новият изглед на форума те препраща към началото на темата, но ако вече си я посещавал те препраща към последният пост. Маркирах целият форум, като прочетен и вече ме препраща само към последният публикуван пост в дадена тема. Това го тествах и в другите раздели и подраздели на форума.
Имам една доста бавна машина, на която дори леко забързване се забелязва лесно.
В момента не усещам никаква промяна в скоростта.
Тази страница се зареди за 1 мин. 41 сек., когато я посещавам за първи път през последните 24 часа и по-бързо, при рефреш или следващо посещаване.
Ако си изтриете кеша, ще забележите разликата.
Това, което бави най-много, са иконките и разните js-файлове, за които смятам, че времето за кеширане е неоснователно късо (24 часа).
Едва ли очаквате да сменяте иконки всеки ден и имената на новите да съвпадат със старите.
Това генерира излишно натоварване на файловата система на сървъра (според мен).
Може ли да кажеш какво сте ускорили през .htaccess, за да знаем къде да очакваме ефекта?
Нищо не настройваш, а кликваш там където съм посочил с червена стрелка.
Untitled-2.jpg
Код:<IfModule mod_mime.c> AddType text/css .css AddType application/x-javascript .js AddType text/html .html .htm AddType text/richtext .rtf .rtx AddType image/svg+xml .svg .svgz AddType text/plain .txt AddType text/xsd .xsd AddType text/xsl .xsl AddType text/xml .xml AddType video/asf .asf .asx .wax .wmv .wmx AddType video/avi .avi AddType image/bmp .bmp AddType application/java .class AddType video/divx .divx AddType application/msword .doc .docx AddType application/x-msdownload .exe AddType image/gif .gif AddType application/x-gzip .gz .gzip AddType image/x-icon .ico AddType image/jpeg .jpg .jpeg .jpe AddType application/vnd.ms-access .mdb AddType audio/midi .mid .midi AddType video/quicktime .mov .qt AddType audio/mpeg .mp3 .m4a AddType video/mp4 .mp4 .m4v AddType video/mpeg .mpeg .mpg .mpe AddType application/vnd.ms-project .mpp AddType application/vnd.oasis.opendocument.database .odb AddType application/vnd.oasis.opendocument.chart .odc AddType application/vnd.oasis.opendocument.formula .odf AddType application/vnd.oasis.opendocument.graphics .odg AddType application/vnd.oasis.opendocument.presentation .odp AddType application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet .ods AddType application/vnd.oasis.opendocument.text .odt AddType audio/ogg .ogg AddType application/pdf .pdf AddType image/png .png AddType application/vnd.ms-powerpoint .pot .pps .ppt .pptx AddType audio/x-realaudio .ra .ram AddType application/x-shockwave-flash .swf AddType application/x-tar .tar AddType image/tiff .tif .tiff AddType audio/wav .wav AddType audio/wma .wma AddType application/vnd.ms-write .wri AddType application/vnd.ms-excel .xla .xls .xlsx .xlt .xlw AddType application/zip .zip </IfModule> <IfModule mod_expires.c> ExpiresActive On ExpiresByType text/css A31536000 ExpiresByType application/x-javascript A31536000 ExpiresByType text/html A3600 ExpiresByType text/richtext A3600 ExpiresByType image/svg+xml A3600 ExpiresByType text/plain A3600 ExpiresByType text/xsd A3600 ExpiresByType text/xsl A3600 ExpiresByType text/xml A3600 ExpiresByType video/asf A31536000 ExpiresByType video/avi A31536000 ExpiresByType image/bmp A31536000 ExpiresByType application/java A31536000 ExpiresByType video/divx A31536000 ExpiresByType application/msword A31536000 ExpiresByType application/x-msdownload A31536000 ExpiresByType image/gif A31536000 ExpiresByType application/x-gzip A31536000 ExpiresByType image/x-icon A31536000 ExpiresByType image/jpeg A31536000 ExpiresByType application/vnd.ms-access A31536000 ExpiresByType audio/midi A31536000 ExpiresByType video/quicktime A31536000 ExpiresByType audio/mpeg A31536000 ExpiresByType video/mp4 A31536000 ExpiresByType video/mpeg A31536000 ExpiresByType application/vnd.ms-project A31536000 ExpiresByType application/vnd.oasis.opendocument.database A31536000 ExpiresByType application/vnd.oasis.opendocument.chart A31536000 ExpiresByType application/vnd.oasis.opendocument.formula A31536000 ExpiresByType application/vnd.oasis.opendocument.graphics A31536000 ExpiresByType application/vnd.oasis.opendocument.presentation A31536000 ExpiresByType application/vnd.oasis.opendocument.spreadsheet A31536000 ExpiresByType application/vnd.oasis.opendocument.text A31536000 ExpiresByType audio/ogg A31536000 ExpiresByType application/pdf A31536000 ExpiresByType image/png A31536000 ExpiresByType application/vnd.ms-powerpoint A31536000 ExpiresByType audio/x-realaudio A31536000 ExpiresByType application/x-shockwave-flash A31536000 ExpiresByType application/x-tar A31536000 ExpiresByType image/tiff A31536000 ExpiresByType audio/wav A31536000 ExpiresByType audio/wma A31536000 ExpiresByType application/vnd.ms-write A31536000 ExpiresByType application/vnd.ms-excel A31536000 ExpiresByType application/zip A31536000 </IfModule> <IfModule mod_deflate.c> <IfModule mod_setenvif.c> BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html BrowserMatch \bMSI[E] !no-gzip !gzip-only-text/html </IfModule> <IfModule mod_headers.c> Header append Vary User-Agent env=!dont-vary </IfModule> <IfModule mod_filter.c> AddOutputFilterByType DEFLATE text/css application/x-javascript text/html text/richtext image/svg+xml text/plain text/xsd text/xsl text/xml image/x-icon </IfModule> </IfModule> <FilesMatch "\.(css|js|CSS|JS)$"> <IfModule mod_headers.c> Header set Pragma "public" Header append Cache-Control "public, must-revalidate, proxy-revalidate" </IfModule> FileETag MTime Size </FilesMatch> <FilesMatch "\.(html|htm|rtf|rtx|svg|svgz|txt|xsd|xsl|xml|HTML|HTM|RTF|RTX|SVG|SVGZ|TXT|XSD|XSL|XML)$"> <IfModule mod_headers.c> Header set Pragma "public" Header append Cache-Control "public, must-revalidate, proxy-revalidate" </IfModule> FileETag MTime Size </FilesMatch> <FilesMatch "\.(asf|asx|wax|wmv|wmx|avi|bmp|class|divx|doc|docx|exe|gif|gz|gzip|ico|jpg|jpeg|jpe|mdb|mid|midi|mov|qt|mp3|m4a|mp4|m4v|mpeg|mpg|mpe|mpp|odb|odc|odf|odg|odp|ods|odt|ogg|pdf|png|pot|pps|ppt|pptx|ra|ram|swf|tar|tif|tiff|wav|wma|wri|xla|xls|xlsx|xlt|xlw|zip|ASF|ASX|WAX|WMV|WMX|AVI|BMP|CLASS|DIVX|DOC|DOCX|EXE|GIF|GZ|GZIP|ICO|JPG|JPEG|JPE|MDB|MID|MIDI|MOV|QT|MP3|M4A|MP4|M4V|MPEG|MPG|MPE|MPP|ODB|ODC|ODF|ODG|ODP|ODS|ODT|OGG|PDF|PNG|POT|PPS|PPT|PPTX|RA|RAM|SWF|TAR|TIF|TIFF|WAV|WMA|WRI|XLA|XLS|XLSX|XLT|XLW|ZIP)$">
Приемам съвети за оптимизация, кода не ми е особено нейтив...
Не съм си играла много с mod_expires, но на пръв поглед забелязвам две неща:
1. описаният синтаксис е различен от вашия:
mod_expires - Apache HTTP Server
2. във фаербъга на браузера изглежда, че не работи кеша:
Освен това ми се струва, че някои ресурси (примерно css) се сервират не директно, а през скрипт, което може да пренебрегне настройките на апачето.Last Modified Tue Oct 16 2012 19:37:04 GMT+0300 (FLE Daylight Time)
Last Fetched Tue Oct 16 2012 21:42:22 GMT+0300 (FLE Daylight Time)
Expires Wed Oct 16 2013 19:37:03 GMT+0300 (FLE Daylight Time)
И още нещо - линковете имат един подозрителен параметър:
https://forum.setcombg.com/clientscr...t.js?t=B8DJ5M3
Това t=B8DJ5M3 може да е сложено за да спре кеша.
Някои ресурси, освен "Expires" имат и "Etag" - това е алтернативна система за кеширане, но тя разчита не на времето, а на хеш от съдържанието на файла. Трябва да се прочете коя от двете има приоритет, когато се използват заедно.
Според мен трябва първо да се види апачето - дали сегашните настройки вършат работа. (Тествайте с някой дребен файл.)
И после да се види как, по дяволите, vBuletin управлява кешовете. Явно си имат доста специфика.
P.S.
Не съм права за синтаксиса - има го и този.
Освен пък някъде навътре в дървото на проекта да има допълнителни .htaccess файлове, които да оверрайтват главния?
Този пост е редактиран от Bibi; 16-10-12 в 23:10.
Подозрителният параметър... всичко в clientscripts е подозрително
По презумция, цсс файла не е в клиентскриптс във вид на файл и се зарежда всеки път - нарочно съм го отделил във файл за да може да се кешира и да не се зарежда при всяка страница. Не съм убеден, че е правилно.
Експайъра определено е нестандартен и като че ли не работи...
Сега ще пробвам с това, току виж проработило:
Ако не... утре с:Код:ExpiresActive onExpiresDefault "access plus 30 days" Header unset ETag FileETag None AddOutputFilterByType DEFLATE text/html text/plain text/xml text/css application/javascript application/x-javascript application/rss+xml application/atom_xml text/javascript
Код:ExpiresActive On ExpiresByType image/jpg "access 1 year" ExpiresByType image/jpeg "access 1 year" ExpiresByType image/gif "access 1 year" ExpiresByType image/png "access 1 year" ExpiresByType image/x-icon "access 1 year" ExpiresDefault "access 2 days"
Ще съм ти благодарен за помощ... не схващам особено какво правя
Още неща ми хрумват, но е трудно да се гадае. Това е ваш сървър, нали? Искам да кажа, че имате достъп до настройките на самото апаче и т.н.
Защото се чудя дали изобщо е разрешено директивите да се пренаписват през .htaccess
Може лесно да се тества с deny from all в рута.
С няколко приказки мога да ти разкажа какво си мисля, че знам по темата.
Когато браузерът поиска от сървъра някакъв статичен ресурс, апачето му го дава и ние искаме да каже на браузера да го кешира.
(Тук едно отклонение - кеширането може да бъде казано не само на браузера, а и на всички рутери по пътя до него. В резултат, ако зад един рутер има много маймуни, само първият ще дърпа ресурса от теб, останалите ще го получават тихомълком от рутера.)
Доколкото знам, когато кеширането е с Etag, заявка се праща всеки път, но ако файлът не е бил променен като съдържание, апахът не мори файловата система, а директно връща отговор "същият е, ползвай си кеширания".
Т.е. в тоя случай не пестиш от броя рикуести, но те минават бързо.
А ако е системата по време, апахът казва: "Ето ти го файла, пази си го и до края на месеца повече не ми го искай".
(междувременно като че ли нещо се забърза)
Този пост е редактиран от Bibi; 16-10-12 в 23:46.
Наш е да.
Трябва тежката артилерия (etg) да се включи...